Aluminiowa instalacja elektryczna

Witam serdecznie , bardzo prosilbym o poradę
jestem w posiadaniu mieszkania w starym budownictwie z plyty , mam problem dot instalacji elektrycznej , posiadam taka oto rozdzielnie :

jestem zielony w tych sprawach , wiem ze byly remontowane pokoj , lazienka oraz WC i z tego jest pociagniety wlasnie kabel miedziany
planujemy robic kuchnie w ktorej jest niestety tylko 1 gniazdko i do tego gniazdka z tej rozdzielni idzie kabel aluminiowy , myslimy zeby z tej rozdzielni poprowadzic kabel miedziany do kuchni przez sciane , tylko nie wiem czy to jest wogole prawidlowe? boimy sie robic instalacje elektryczna od nowa poneiwaz mieszkanie jest wyremontowane ale elektryki nikt nie wymienial a mieszkanie spore wiec boimy sie narazic na spore koszty

bardzo proszę o porade!
pozdrawiam

Witam
Najważniejsza jest gładź i ładny kolor ściany. O tym, że za chwilę spłonie mieszkanie nikt nie myśli. Z tego co szanowny Pan opisał instalacja wymaga pilnej wymiany.

Do kuchni trzeba kilka obwodów doprowadzić.

STANCA

witam a jaki jest koszt wymiany takiej instalacji oraz czas trwania takiego remontu ?

Tydzień, dwa, trzy, nie wiem szklana kula mi nie działa i nie wiem jakich rozmiarów jest to mieszkanie, natomiast wiem, że gaszenie i dogaszanie pożaru twa kilka godzin, a potem remont kilka miesięcy.

(?)

Wszystko zależy od przyjętej technologii i wielkości obiektu. Nie na każdej ścianie jest przepisowa grubość tynku.

Zapraszam jednak do starych tematów;

Instalacja w mieszkaniu z wielkiej płyty

Instalacja w bloku z wielkiej płyty …

Instalacja w ścianach wykonanych z wielkiej płyty?

http://ise.pl/forum/nie-jestem-elektryk … plyty-8301..

http://ise.pl/forum/o-elektryce-elektry … lyty-13919..

http://ise.pl/forum/urzadzenia-maszyny- … lyty-11063..

pozdrawiam i ostrzegam z tą wielką płytą trzeba ostrożnie, nie podcinać gałęzi, na której się siedzi.

STANCA

Znalazłem swój stary wpis;
autor: STANCA

Proponuję zrobić tak:

Jeśli rozdzielnica jest w przedpokoju to zrób tam sufit podwieszany, i rozjedź się do kuchni i kuchnię zrobić na gotowo. Osobny obwód do piekarnika, osobny do płyty elektrycznej, osobny do lodówki, osobny na gniazda, oświetlenie etc. Natomiast żeby nie generować nie wiadomo jak dużych kosztów, to do pokoi, przerzucić tylko przewody i zostawić zwinięte przy suficie, albo zrobić już pierwsze gniazdo, z którego z biegiem czasu powstanie nowa instalacja.

Robiłem kilka mieszkań z wielkiej płyty. Jedno które robiłem ostatnio to było 2 pokojowe mieszkanie + łazienka + kuchnia + przedpokój. W Przedpokoju sufit podwieszany i rozjazd na pozostałe pomieszczenia. Bruzdownica boscha, korona diamentowa i jazda. Miejscami ciężko, bo akurat pręt w samym środku, tu znowu ścianka 6cm, no ale jakoś się udało. Zajęło to 3 dni, bo razem z nami była ekipa które robiła ściany, płytki, roboty typu: to wywalić, ogólnie multi budowlańce. W mieszkaniu stały jeszcze meble z którymi trzeba było jeździć dookoła. Najgorzej było zrobić lampy :wink: Trzeba było wyciąć bruzdę w suficie, mało tego, nie dało się wbić gwoździa więc kołki rozporowe 6mm i w to dopiero gwoździe, potem zakleić.

Dodam, że podczas tej roboty urwały mi się dwa zęby w otwornicy diamentowej, gdzie normalnie taka koronka starcza na dwie/trzy budowy (zwyczajnie się wycierają te zęby). Facet w castoramie aż się zdziwił jak wymieniał.

Oczywiście zalecam zlecić to fachowemu elektrykowi, i przede wszystkim ogarniętemu, bo cześć instalacji przy takim rozwiązaniu trzeba będzie zostawić, i stopniowo sukcesywnie odłączać.

Jestem załamany, jednak proszę poczytaj wyżej podane linki.

Jesteś załamany, no cóż.
Powiedz nam wszystkim jak mocowałeś korytka do ścian?
Cały osprzęt był natynkowy? Czy wykorzystałeś stare puszki?

pozwolcie ze odswieze temat ale mam pytanie jestem w trakcie wymiany instalacji elektrycznej i chcialem sie dowiedziec czy zrobienie nowej “S” przy liczniku prądu od 1 pokoju i przeprowadzenie do niego bezposrednio napiecia do pokoju jest normalne?

Chcesz powiedzieć że elektryk w jednym pokoju zrobił Ci nielegalny pobór energii el. doprowadzając prąd sprzed (a nie za) licznika?

drodzy , chciałem odswiezyc swoj temat z zeszlego roku , wymieniona została instalacja elektryczna w moim mieszkaniu kable poszly sufitem do pokoi - sufit zostal podwieszony a do gniazdek zostały poprowadzone kable przy listwach przypodlogowych a dokladnie za wiercone bylo w przypadku gniazdek .

Witam,
w związku z tym ,że coraz więcej jest podobnych postów na forum i aby stosownie móc do nich podejść pozwolę zapytać z ciekawości , jaka jest profesja kolegi “lorqq”?
Pozdr