Poszukuję informacji dot. norm i przepisów określających warunki ładowania baterii kwasowo ołowiowych do wózków widłowych. Kubaturę pomieszczeń, wydajność wentylacji itd.
Liczę na Waszą pomoc - nie mogę nic znaleźć.
I jeszcze pytanko - podobno akumulatorownie muszą być wygrodzone jako osobne pomieszczenia - nie mogą znajdować się na terenie magazynu (nawet jeśli jest odpowiednia wentylacja) - czy takie zasady już obowiązują, czy dopiero będą ?
Witam.
W PBUE, jest Zeszyt nr 17 “Akumulatornie” w którym znajdziesz materiały na ten temat-niestety PBUE straciło ważność.
Ale funkcjonujące akumulatornie kwasowe , odpowiadają tym wymaganiom z PBUE.
Kol. EDI pracuje w Elektrowni to jest na bieżąco w tych sprawach.
Ostatno projektowałem stanowiska do ładowania akumulatorów bezobsługowych…ale to inne wymagania (brak wymagań)
Pozdrawiam, Janusz.
z PN- EN 50272-3 Wymagania bezpieczeństwa i instalowania baterii
wtórnych
Część 3: Baterie trakcyjne możemy dowiedzieć się o:
Ochronie przed porażeniem prądem elektrycznym
Zapobieganiem zwarciom i zabezpieczenie przed innymi skutkami przepływu prądu
Zabezpieczeniem przed niebezpieczeństwem wybuchu za pomocą wentylacji
Zabezpieczeniach przeciw zagrożeniom ze strony elektrolitu
Komory bateryjne i obudowy
Jakie wymagania mają mieć pomieszczenia do ładowania i obsługi
Osprzęt zewnętrzny / wyposażenie dodatkowe baterii
Jakie potrzebne oznakowanie, napisy ostrzegawcze i instrukcje użytkowania, instalowanie i obsługa
Jak transportować i przechowywać, utylizować i chronić środowisko.
dużo informacji mozna znaleźć na forumbhp i na stronach firm które zajmują się tym profesjonalnie. U mnie w zakładzie skorzystaliśmy z usług firmy DASTA z Chybia. Zaprosiłem ich, obejrzeli miejsce i zaproponowali kilka rozwiązań zarówno od strony elektryki jak i wentylacji, do tego trochę konstrukcji stalowych pod baterie. Obejrzyj ich stronę - są zdjęcia i trochę opisów.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby PBUE ( w całości czy też w spójnych logicznie i formalnie wybranych fragmentach) potraktować, jako zasady wiedzy technicznej o ile przepisy zwarte w nich nie są zasadniczo sprzeczne z uznaną obecnie wiedzą techniczną a tym bardziej, gdy obecnie nowych opracowań w danej dziedzinie czy temacie brakuje - świadczy to jedynie o ułomności obecnych przepisów.
Witam
Temat dawno nie ruszany. Ostatnio widziałem dwie baterie stacyjne zamontowane w różnych akumulatorniach. Zdziwiło mnie to że na zasilaniu owych baterii w tych akumulatorniach są zamontowane zwykłe rozłączniki bezpiecznikowe. To jak to jest mogą takie być czy nie?