Akumulatorownia - pomiary raz w roku.

Witam. Mam do wykonania pomiary akumulatorowni coroczne (Rizo + ochrona przeciwporażeniowa)
Wiele tego niema (kilka gniazd, kilka grzejników i 3 lampy i wentylator).
Przeglądałem poprzednie protokoły i mam pewien dylemat. Pomiary wychodzą bo to dośc nowy obiekt, ale… Poza grzejnikami i wentylatorem żden osprzęt nie jest w wykonaniu Ex . Wszystkie poprzednie protokoły były pozytywne, ale ja mam wątpliwości ponieważ lampy, łączniki i gniazda nie są w wykonaiu Ex. Brak także czujników wodoru, ale może nie są wymagane. Czy mimo poprawnych wyników powinienem wystawić negatywny protokół ? Jakby nie było jest to strefa wybuchowa.

Witam.

Najpierw powiedzą: interesują nas tylko pozytywne protokóły a jak dojdzie do wybuchu czy pożaru to powiedzą: “To on ten pomiarowiec przecież był pomierzył i napisał że jest wszystko w porządku. Ja się nie znam i dla tego zleciłem to osobie uprawnionej, która powinna się na tym znać”
I powstaje alternatywa - wybór należy do pomiarowca.

Tak jak piszesz jest to dość nowy obiekt więc musi być projekt, instrukcja eksploatacji.

Obiekt ma ok. 10 lat. Projekt zapewne jest i wszelkie papiery. Dla mnie temat jest dośc prosty. Akumulatorownia ze względu na wodór jest pomieszczeniem ze strefą wybuchową. Może się mylę, ale cały zainstalowany osprzęt powinien być w wykonaniu Ex. Świadomość zagrożenia jakaś tam jest ponieważ grzejniki są Ex, ale tylko one. Nie wiem dlaczego poprzednicy w protokołach nic nie pisali o nieodpowiednim osprzęcie. Ja mam zamiar to przerwać. Proszę mnie naprostować jeżeli się mylę.

To chyba już nie ten wiek stosowania starych akumulatorów. Dzisiejsze są bezobsługowe, zakryte - żelowe czy nawet starszego typu nie powodujące atmosfery wybuchowej czy szkodliwej dla otoczenia.

Dzisiejsze akumulatorownie nic nie mają wspólnego z tymi sprzed lat. Zmieniła się jakość akumulatorów oraz systemy zabezpieczeń.

Witam.
Chciałbym zapytać czy prostowniki do ładowania akumulatorów
są w wykonaniu Ex?

Nie wszystkie pomieszczenia w akumulatorowni należą do pomieszczeń zagrożonych wybuchem. Dawniej należały tylko pomieszczenia gdzie ładowano akumulatory . Pomieszczenia z prostownikami to było oddzielne pomieszczenie, a widok akumulatorów był tylko przez okno. Przynajmniej tak było w akumulatorowni w której ja pracowałem.

Kolego Melon mimo, że zakład jest dośc nowy akumulatory są klasyczne z dolewaniem wody (a jak woda to i wodór). Zresztą to nie pierwszy zakład gdzie widzę takie baterie. Ogólnie to właściciel ma świadomość, że pomieszczenia są szczególne. W jednym jest zamontowany czujnik wodoru, wentylatory są Ex, ale cały pozostały osprzęt jest zwykły. Nie wiem do końca jak podejśc do tematu bo skoro właściciel ma świadomośc zagrożenia i chce pomiarów co rok, część osprzętu jest w Ex, a pozostała część osprzętu jest zwykła. Ja osoba robiąca pomiary idąc do pomieszczenia z wodorem oczekuje osprzętu w wykonaniu Ex. Oględziny powodują protokół negatywny niestety.

Nie wiem kolego jak duża jest to akumulatorownia ale w czasie projektowania bierze się pod uwagę wentylację naturalną i wymuszoną. Zagrożenie wybuchem następuje przy odpowiedniej mieszance i jeżeli ilość wydzielonego wodoru przy ładowaniu akumulatorów nie doprowadzi do takie stężenia to nie ma zagrożenia. Jedna jaskółka nie czyni wiosny. Zobacz w projekcie jak jest. Patrząc na to że jest to zagrożenie jak w kopalni to czy mierzyłeś miernikiem w obudowie Ex?

Panowie brak podstawy do twierdzenia że jest to obiekt (pomieszczenie) zagrożony wybuchem.
Użytkownik właściciel powinien posiadać dokument o nazwie: Ocena zagrożenia wybuchem w którym jest jasno powiedziane czy występuje zagrożenie czy nie (niekoniecznie całe pomieszczenie musi być zagrożone wybuchem mogą być tylko wyznaczone strefy przy akumulatorze) jeżeli występuje to powinien zostać opracowany kolejny dokument : dokument zabezpieczenia przed wybuchem w którym zawarte są szczegółowe działania min. jaki sprzęt ma być zastosowany, jak wentylacja itd.
Można pominąć opracowanie -ocena zagrożenia wybuchem przy przyjęciu że atmosfera występuje i od razu opracować dokument zabezpieczenia przed wybuchem.