Poszukuje aktualnie obowiązującego symbolu wyłącznika różnicowoprądowego stosowanego na schematach elektrycznych.
Niestety nie mam dostępu do norm.
Z góry dzięki za pomoc.
Witam Kolegę “profus” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Co do rysunków mam tylko wątpliwości co do oznaczenia “FI”.
W normie PN-EN 61557 Urządzenia różnicowo-prądowe (RCD) w sieciach TT, TN i IT, używa się angielskiego oznaczenia “RCD” a nie “FI” z niemieckiego.
A jak to będzie w schematach jedno-kreskowych?
W publikacjach znalazłem takie oznaczenia jak na rysunku:
a) dwubiegunowy RCD
b) czterobiegunowy RCD z członem nadmiarowym
Czy ktoś z Kolegów ma normę z symbolami, bo coś mi tu nie gra?
witam.
moje FI (jako identyfikator aparatu) wynika z mojego nawyku oznaczania tego elementu na schematach - tak jak wyłącznik oznaczam Q, przełącznik S, itd.
takie symbole jak kol. KSKRAK zamieścił uważam za właściwe - sam stosowałem w schematach jednokreskowych.
teraz korzystając z gotowych baz danych powyższych programów nie chce mi się ustalić, czy są one zgodne z normą..
Ale chyba i tu nieoceniony Teodor pokaże lwi pazur…
Witam Kolegę Profus i wszystkich Kolegów na FORUM.
Zgadzam się z Kolegą. Można powiedzieć, że oznaczenia są dowolne (a może od 1.V.br już nie). Do dziś moi znajomi mówią zasilanie RTS. Programy, które Kol. wymienił proponują pierwsze litery oznaczeń i wielu z nas ich nie zmienia, m.in. dla zaoszczędzenia czasu pracy. I dlatego wydaje mi się że producenci programu powinni zamienić proponowane “FI” na “RCD”.
Odnośnie przedstawionych przeze mnie symboli, nadal mam wątpliwości. Ale poczekajmy na pomoc innych Kolegów.
Witam Szanownych Kolegów na Forum
Sprawa symboliki niestety nie jest prosta. Zarówno symbole przedstawione przez Kolegę Profusa jak i symbole przedstawione przez Kolegę Krystyna są symbolami złożonymi.
Normy z serii PN-EN 60717 podaja symbole elementarne - coś w rodzaju klocków z których trzeba, albo inaczej - z których można zbudować potrzebny symbol.
Przedstawię analizę zgodności z PN-EN 60717 dla symbolu jednokreskowego pokazanego na rysunku a) zamieszczonym przez Kolegę Krystyna dla zobrazowania problemu:
Element centralny symbolu - od góry pionowa kreska zakończona krzyżykiem a pod nią “semaforek” - odpowidada symbolowi numer 07-13-05 określonemu jako wyłącznik (circuit breaker). I tu nie ma wątpliwości.
Strzałka przy ramieniu “semaforka” może oznaczać :
- nastawność - symbol ogólny Nr 02-03-01
- siłę jednokierunkową lub ruch prostoliniowy kierunkowy w kierunku strzałki symbol Nr 02-04-01. Czy ta strzałka jest tu potrzebna i co ma symbolizować ?
Symbol pochylonej litery T pod strzałką - to symbol oznaczający nastawianie wstępne Numer 02-03-05. Raczej niczego się nie nastawia - chyba że jest to wyłącznik z nastawianym termikiem. Jeżeli nie to ten symbol jest zbędny.
Nie ma w normie symbolu “DELTA I” - jest symbol Id - prąd róznicowy - Numer 07-16-05. Powinien być symbol Id.
No i ostatni element - dwie skośne kreseczki przy czym górna jest z prawej zakończona kropką wypełnioną
Według znaczenia symbolu Numer 03-01-02 oznaczałoby to dwa przewody -(bez czarnej kropki gdyż czarna kropka - symbol Numer 03-02-01 oznacza złącze rozgałęźne). Czyli dwie kreseczki ale bez tej czarnej kropki.
Tak, że Kolega Krystyn ma rację że coś tu nie gra . Jak widać niektóre elementy symbolu są niezgodne z normą a inne nie wiedzieć czemu są tu umieszczone. Do analizy tego małego rysunku użyłem trzech spośród kilkunastu arkuszy normy i mogłem tu coś ewentualnie pominąc.
Nie wiem czy symbol ten według poprzednich norm był poprawny, bo tego nie analizowałem - pytanie było czy jest zgodny z najnowszymi normami.
Na razie nie podjemuję się analizy rozwiniętych symboli przedstawionych przez kolegę Profusa, bo się nieco spociłem.
I jeszcze jedna sprawa. Nie wiem skąd to się brało, ale kiedyś były przypisane oznaczenia literowe dla poszczególnych elementów na schemacie, i tak:
- C- kondensatory
- L - cewki dławiki,
- K - przekażniki, styczniki
- Q - wyłączniki, rozłaczniki itd,
- S - łączniki sterownicze
- T - transformatory
był tego cały alfabet - podałem kilka przykładów. Czy już się tego nie stouje ?
Pozdrawiam
Teodor
Wlasnie !!! Wszyscy o tym zapomnieli !!! Jakze piekny i przejrzysty byl taki sposob zapisywania i odczytywania tego na schematach.
Przyznam, ostanio Inspektor nadzoru rozmawial ze mna z rozrzewnieniem nad coraz rzadziej stosowanym w/w literowaniem…
Witam.
kol. Todorze, kody literowe do oznaczania rodzaju elementów były (i są? - ja stosuję) stosowane wg PN-78/E-01241, są jeszcze kody literowe do oznaczania funkcji elementów.
pozdrawiam.
Chyba będą problemy z nabyciem tej normy, w PKN nie ma.
Gdyby Kolega mógł się z nami podzielić danymi i napisać najczęściej stosowane oznaczenia.
Na pewno oznaczenie RST jest zmienione na L1,2,3.
witam.
normy nie posiadam, natomiast mam parę tablic opartych chyba na tej normie.
trochę w nowym wątku - Kody literowe elementów
Dzięki na nowy temat - bardzo bobrze.
Kody literowe elementów
Może by te tablice tam wstawić?
Mogę poprawić scany gdyby były nieczytelne, gdy Kolega prześle mi na priva.
takich ciekawych tablic mam około 800 stron.
które wysłać?
UUUUUUUUU trochę ich jest.
Myślę że parę (naście) tych które dotyczą ogólnych i podstawowych zasad.
Witam!
Polecam lektuę:
Lech Danielski, Stanisław Osiński “Budowa, stosowanie i Badania wyłączników różnicowoprądowych”.
W literaturze punkty:
6) PN-IEC 1008-1+A#:1996.[…] (RCCB).
7) PN-IEC1009-1:1996.[…] (RCBO).
I jeszcze (ze str. 14): Tabela 2. Typy, oznaczenia i przeznaczenie wyłączników różnicowoprądowych.
P.S.
-Może coś pomogłem.
Witam Szanownych Kolegów na Forum
Moja uwaga dotycząca oznaczeń literowych spowodowana wcześniejszymi wypowiedziami Kolegów czy FI czy RCD spowodowała że temat nieco “zszedł na manowce” , a nawet powstał nowy wątek.
Wspomniana przez Kolegę Profusa PN-78/E-01241 Rysunek techniczny elektryczny. Oznaczenia identyfikacyjne literowo-cyfrowe została wycofana ze zbioru PN. Niestety w tej chwili nie mogę stwierdzić czy jest zastąpiona jakąś inną czy nie.
Wracając do zasadniczego tematu wątku - jaki jest symbol wyłącznika różnicowoprądowego - moim zdaniem jeszcze odpowiedzi nie ma.
Ponieważ normy z grupy PN-EN 60617 wprowadzone obecnie w Polsce zostały wydane zarówno jako normy IEC jak i normy EN już w roku 1996 to myślę, że firmowe biblioteki symboli poważnych programów wspomagających projektowanie deklarujące zgodność symboliki z IEC lub EN powstałe po tej dacie powinny być prawidłowe w tym względzie.
Jeżeli natomiast korzystają Koledzy z bibliotek “amatorskich” to należałoby się tym symbolom przyjrzeć.
To niestety tyle w tej sprawie, ponieważ nie używam i nie mam dostępu do programów z bibliotekami symboli więc nie potrafię odpowiedzieć bardziej szczegółowo.
Pozdrawiam
Teodor
Czy mogę w projektach stosować następującą symbolikę RCD?
Głównie chodzi mi o tzw. schemat jednokreskowy.
Człon mechaniczny narysowałem linią ciągłą, ale wiem, że powinna być przerywana.
Chodzi mi o samą ideę przedstawienia RCD.
Na pewno ten twór nie nadaje się do schematu jednokreskowego. Czy tak trudno poszukać np. w programie który jest u nas reklamowany ( wersja demo) ?
Też mi sie tak wydaje. To jest arcydzieło autora tematu a nie symbol spotykany na schematatach elektrycznych czy w normach dotyczących tej kwestii.
Ten schemat jest dobry:
Dzięki za odpowiedź.
A tak szerze, to jak patrzę po katalogach różnych firm, to każda firma ma inny symbol RCD dla schematu jedno kreskowego.
ABB przedstawia go w ten sposób.
A wiedzą koledzy jak wygląda symbol jedno kreskowy RCBO?
Rzadko robię schematy jedno kreskowe.
Zobacz tutaj strona 37 http://www.edwardmusial.info/pliki/sprawdzanie_odbiorcze_i_eksploatacyjne.pdf