Agregat prądotwórczy z SZR a ZE ?

Witam.
Czy na montaż agregatu z układem SZR wymagana jest zgoda ZE ??
Jakieś dokumentacje , pomiary itp ??
Jeden elektryk z uprawnieniami mówi ze tak inny ze nie , czy to jest tez zależne od danego ZE ??
Jak to wygląda z przełącznikiem ręcznym ??

Pozdrawiam i dziekuje

Luknij na wniosek o wydanie warunków przyłączenia. Należy tam podać info o agregatach.
W Tauronie wymagają info oraz uzgodnień. Ma to znaczenie dla Dostawcy. W systemie rejestrują zabudowę agregatu i przy pracach ruchowych jest to ważna informacja dla służb Dostawcy.

Witam.
Z tego co widzę w moim rejonie ( mój dostawca ) w rożnych wnioskach

chyba dotyczy to tylko grupy III i VI a iV i V (230 /400 V) już chyba nie .

Czy należy sugerować się warunkami przyłączenia już wydanymi wcześniej dla tego konkretnego domu ??

Pozdrawiam i dziekuje

Przecież tam masz adnotację we wniosku
(przebudowy przyłącza- zmiany sposobu zasilania bez zmiany mocy przyłączeniowej)
A to chyba jest przebudowa przyłącza i zmiana sposobu zasilania .

Witam.
Możesz to rozwinąć gdzie tutaj w tej sytuacji jest przebudowa przyłącza ???

Pozdrawiam i dziękuje

Tu kolego , PB się kłania .

Czy można prosić o konkrety? Paragraf PB itd,…

Może całe PB i kolega znajdzie .

Witam.
Zadałem pytanie, na które nie potrafisz odpowiedzieć, więc albo przyznaj rację, albo odpowiedz.
Jeśli do istniejącej instalacji odbiorczej dobudujemy SZR wraz z agregatem, to nie ingerujemy w żadne przyłącze. Nie zmieniamy go, nie przebudowujemy. Więc nie pisz kolego, że wkraczamy na obszar opisany w PB i dotyczący przyłączy, bo to nieprawda.

pozdrawiam

Zakładam, że montaż będzie po pomiarze.
zgoda - Montując SZR powiązane z siecią energetyki zawodowej należy dostarczyć ZE i uzgodnić z nimi schematy powiązań i schemat SZR.
dokumentacja - zasady ogólne dokumentowania projektem planowanych instalacji.
pomiary - zasady ogólne pomiarów po montażu instalacji.
przełącznik ręczny - przełącznik z przejściem z położenia styków z “sieć” przez “0” do “agregat”. Uzgodnienie niewymagane z ZE.

Sam sobie kolega odpowiedział , dziwię się że tak szybko kolega zmienił zdanie . A jeśli kolega twierdzi że to nie wyczerpuje art .7a to się koledze dziwię . Bo jak nie, to po co kolega pisze te informacje o dokumentacji ,projekcie etc bo to wtedy robi się nijaki temat.

Nie imputuj mi kol. tego, czego nie powiedziałem. Odpowiedz kol. na poniższe, bo tu jest różnica zdań.

Ja niczego nie imputuję tu dla kolegi trochę prawniczego slangu, no przecież z decyzjami sądu się nie dyskutuje .Cytaty .
W przypadku przebudowy obiekt budowlany może zmienić się, poprzez np. zmianę parametrów technicznych, układ funkcjonalny budynku - pod warunkiem, że parametry charakterystyczne zachowają swoją wielkość sprzed rozpoczęcia przebudowy (Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 25 stycznia 2013 r. II OSK 627/2012).
Zabudowa SZR to nie zmiana parametrów technicznych.
A tu inny przykład tylko z centralnym ogrzewaniem oczywiście może kolega powiedzieć to co innego nic mylnego.
Cytat .
Prace dodatkowe (inne niż bieżąca konserwacja bądź remont mający przywrócić stan pierwotny) wymagają pozwolenia na budowę, choć granica może być tu dla niektórych niejasna. Przykładowo, wymiana całego orurowania centralnego ogrzewania wraz z grzejnikami stanowi remont (bo jest przywróceniem stanu pierwotnego), ale już dodatkowe poprowadzenie instalacji do innych pomieszczeń, np. garażu, strychu czy piwnicy jest przebudową i wymaga uzyskania pozwolenia na budowę.

i jeszcze jeden cytat.
Drobne naprawy instalacji elektrycznej nie wymagają żadnych formalności, z wyjątkiem wyboru firmy wykonawczej. Niestety sytuacja nieco się komplikuje, gdy instalacja elektryczna wymaga wymiany i dostosowania do nowych potrzeb oraz przepisów. Wtedy niezbędne jest sporządzenie odpowiedniej dokumentacji projektowo- kosztorysowej.
To fragmenty z różnych branżowych stron internetowych .

Chyba że kolega zabudowę SZR uważa za drobną naprawę . O tym co się w tym kraju wyrabia z takimi pracami to ja wiem i nie trzeba mnie przekonywać , ale to jest forum dla fachowców i musimy pisać o tym jak to prawnie i formalnie wygląda . A co ten kolega zrobi z tym to już jego cyrk i jego małpy .
Ja się będę trzymał litery prawa, a kolega nich myśli co chce.
pozdrawiam.

Witam.
Ja akurat nalezę do tych co chce przestrzegać prawa , dlatego zadaje to pytanie min tutaj . Jeżeli prawo tego wymaga to OK nawet jeżeli coś jest nielogiczne, nie mam nic przeciwko temu . Ma być "“papier” to będzie. Tyle ze jak czasami słyszę od kogoś abstrahując od tego tematu ze coś wymaga jakieś zgody , dokumentacji itp na postawie czy to PB czy PE itp itd a potem ten ktoś nie jest wstanie mi wskazać konkretnego zapisu prawa to to mi się kojarzy z jednym albo nie zna się na swojej robocie albo chce wyciągnąć kasę .
Tak jak np. kiedyś w mojej dziedzinie SSWiN niby wymogi licencji koncesji temat rzeka itp ----totalna bzdura przy obiektach nie wymagających obowiązkowej ochrony

Pozdrawiam i dziękuje

Witam.
Z telefonicznej odpowiedzi z Energa Gdańsk wynika jasno ze przy małych mocach rzędu kilku kW nie trzeba żadnych uzgodnień dopiero przy 30 kW są pewne wymagania .

Pozdrawiam i dziękuje

Pomimo, że niby temat zamknięty zwracam uwagę, że w nieaktualnym już Zarzązeniu Ministra górnictwa i energetyki z dnia 7 lipca 1987 w sprawie szczegółowych zasad eksploatacji zespołów prądotwórczych w paragrafie 3.1 zapisano: “…Przyjęcie do eksploatacji zespołu prądotwórczego nowego lub przebudowywanego, przyłączonego do wspólnej sieci elektroenergetycznej lub przewidzianego do rezerwowego zasilania urządzeń zasilanych ze wspólnej sieci elektroenergetycznej, powinno odbywać się z udziałem przedstawiciela jednostki organizacyjnej zarządzającej siecią i powinno być odnotowane w ewidencji tej jednostki”. Jeśli będzie “coś nie tak” z SZR=em i przy wyłączonym zasilaniu ze strony ZE niestety Twój agregat poda napięcie na sieć i jakiś monter wykonujący prace na sieci teoretycznie bez napięcia może zostać porażony. Lepiej jednak to uzgadniać skoro instalujesz SZR-a.

Kolega czytał post powyżej co tu uzgadniać jak ich to nie interesuje.

No właśnie nieaktualnym, to na co się powołać .

A TAURON swoje :wink:

ZAP.pdf (599 KB)

Bo papierek musi być by urzędnik miał co robić . Ale w zasadzie małymi agregatami się nie interesują . Nie znam przykładu by domowy kilkukilowatowy agregat stanowił problem.

W RE4 PGE twierdzą, że interesują ich jedynie informacje o zespołach prądotwórczych o mocy >50kW.

Nawiasem mówiąc podłączenie przenośnego agregatu do sieci pod napięciem spowoduje praktycznie natychmiastowe zniszczenie prądnicy, a podłączenie do sieci bez napięcia spowoduje jego praktycznie natychmiastowe wyłączenie.