Witam kolegów,
Zwracam się do kolegów z prośbą o poradę w temacie doboru agregatu prądotwórczego z przeznaczeniem jako rezerwowe źródło zasilania w domu jednorodzinnym.
Tytułem wstępu.
Generalnie zasilanie WLZ dla domu jest 3 faz 400V (L1,L2,L3,PEN z rozdziałem na N i PE) w TB (rozdział jak najbardziej uziemiony) Odbiorniki w domu są 1 faz na napięcie 230V + płyta grzewcza indukcyjna jako odbiornik 3faz. (w instalacji nie pracują odbiory 3 faz typu silniki) Zabezpieczenie przedlicznikowe 3xWT-00C 25A
Potrzebuje dobrać agregat prądotwórczy jako rezerwowe źródło zasilania.
Wydawać by się mogło oczywistym dobór agregatu 3 faz o mocy dostosowanej do mocy zainstalowanej urządzeń. W moim przypadku 15kW
Ale, zbierając oferty od kilku dostawców agregatów, wszyscy sugerują wybór agregatu jednofazowego 15 kW, którego wyjście zasilające w kierunku instalacji odbiorczej (1 faz) jest rozdzielone na przełączniku (sieć - 0 - agregat ) na 3 bieguny faz L1, L2, L3
Rozwiązanie to ma wyeliminować problem z nierównomierność obciążenia faz w przypadku gdyby agregat był 3 faz. (5 kW na fazę) (np gdyby w normalnych warunkach pracy instalacji włączyć czajnik elektryczny o mocy 2 200W nastąpi asymetria obciążenia względem faz pozostałych o ponad 30% a to może spowodować wyłączenie agregatu z pracy awaryjnej
Sugerowane rozwiązanie w przypadku braku napięcia z sieci energetyki da nam 1 fazę L1 w całej instalacji odbiorczej i wyeliminuje podobno częsty problem asymetrii obciążenia w instalacjach z agregatami 3 faz. (małej mocy)
Co koledzy sądzicie o takim układzie pracy agregatu w sieci odbiorczej?
Dla upewnienia się - płyta indukcyjna ma zasilanie z 2 faz, L1, L2.
Wydaja się mi że podanie tej samej fazy z agregatu na zaciski L1,L2 nie wpłynie na jej prace ani
nie spowoduje jej uszkodzenia.
Czy jest coś, na co powinienem jeszcze zwrócić uwagę ?
Tak. Jest jeszcze coś…
A mianowicie przekrój przewodu od tego agregatu do rozdzielnicy. 15kW:230V = 65A
Poza tym raczej założenie jest takie, że zasilanie awaryjne ma podtrzymać działanie niezbędnych do celów funkcjonowania obiektu obwodów. Jeśli Kolega chce w czasie zasilania z agregatu robić pranie, używać kuchni indukcyjnej i innych tego typu odbiorów, to pomysł jest dobry, tylko zapewne nie należy do tanich.
Ja mimo wszystko polecałbym zastosowanie agregatu 3F, 5,5kVA, który w zupełności obsłuży awaryjnie niezbędne obwody w budynku. Nie polecam oczywiście agregatów z marketu za 1500zł…
Witam. Ja polecam lekturę książki Juliana Wiatra “Zespoły prądotwórcze do zasilania rezerwowego obiektów budowlanych” tam jest opisane na czym należy się skupić przy doborze agregatu prądotwórczego. Ochrona przeciwporażeniowa też jest ważna. Proszę pamiętać że agregat to nie transformator i w przypadku zwarcia zachowuje się zupełnie inaczej
Klient chce zapewnić normalne funkcjonowanie domu w przypadku braku zasilania z sieci ZE
Koszt agregatu 1 faz -15kW z SZRem to ok 18 000 tyś zł netto
Tak kolego masz racje, spodziewany prąd przy pełnym obciążeniu to ok 65A.
Kabel zasilający z agregatu to YKY 5x10 mm2 został ułożony na etapie powstawania budynku (3 lata temu - jako dodatkowy - pod przyszły agregat) Oczywiście lepiej było by ułożyć nowy 3 żyłowy 3x16mm2 /3x25mm2
Ale z uwagi na zakończoną budowę i wykończone wnętrza muszę wykorzystać ten istniejący. Planuje dwiema żyłami (czarna, brązowa) przesłać fazę L, dwiema (szara, niebieska) - tor neutralny, i żyła ż/o pracuje - jako ż/o
Przedstawiam schemat jaki dostarczył mi jeden z oferentów agregatu.
Dziękuje kolego JacekH07.
W ogóle się nad tym nie zastanawiałem jak pracuje agregat w przypadku zwarcia i w jaki sposób należy zrealizować wtedy ochronę przeciw porażeniową.
Poszukam wskazanego opracowania i dokształcę się.
Dziękuje
O zespołach prądotwórczych pisał dr Musiał także. Na schemacie brakuje przewodu PE. u dra Musiała jest opisane jak to powinno wyglądać. Polecam wątek na forum “przełącznik sieć agregat a FR” 17082 tam też jest opisane sporo na ten temat. oczywiście należy zgłosić fakt instalacji agregatu do ZE.
Warto jeszcze się upewnić czy płyta indukcyjna nie będzie zgłaszała błędu gdy dostanie dwa razy tę samą fazę na oba wejścia.
Moim zdaniem należy też uziemić “N” generatora. To ważne, bo bez tego sieć TN domu zasilamy z agregatu pracującego w IT.
Do kolegi Bartko: co do układu sieci zasilającej dom aby taką informację dostać trzeba pofatygować się do ZE. Aby uziemić punkt neutralny generatora on musi być do tego przystosowany.
Może okazać się to fikcją. Pewne urządzenia w domu mogą wymagać trzech faz.
Rozwiązanie jednofazowe dla domu jak najbardziej słuszne przy niewielkich mocach. Lecz w takim układzie prawie nie możliwe.
Agregat Honda o mocy 12 kW kosztuje 19000 zł większych Honda nie ma w swojej ofercie ( przynajmniej ja nie znalazłem ). http://www.mojahonda.pl/z-silnikami-ben … ednofazowe..
Druga sprawa to zgoda dystrybutora energii na zainstalowanie takiego zasilania.
Pamiętajmy że moc nominalna agregatu jaka jest potrzeba przy 15 kW zapotrzebowania to 18 -20 kW . Więc się niech klient zastanowi bo chyba nie ogarnia tematu.
Schemat zły .