Jeszcze raz witam.
Mam jeszcze pytanie odnośnie stacji transformatorowych.
Moje wątpliwości to:
- czy stacja to budynek czy budowla?
- Czy projektując stację, a ściślej mówiąc robiąc projekt i adapację którejś z typowych produkcji Wilk, czy Włoszczowa wymgane jest podpisanie adaptacji takiej stacji przez achitekta oraz konstruktora (i oczywiście elektryka)?
Z góry dziękuje za uwagi
witam Kolegów:)
Co kraj to inne zwyczaje. W mojej okolicy ostatnio dochodzą do wniosku, że stacja wnętrzowa to budynek.
Architektura wymaga podpisów architekta i konstruktora. Włoszczowa oferuje PB podpisane przez branżystów. Skontaktuj się przedstawicielem handlowym dla Twojego regionu.
Dokumentacje są faktycznie są podpisane ale nie w oryginale. A w urzedzie przyczepiła sie do architekta poniewaz uznała że to budynek i ma elewację.
Witam,
Ad. 1 Wg PB coś co jest trwale związane z gruntem, ma 4 ściany i dach jest budynkiem. Ale jest wyrok NSA (luty 2010r. - sygn. II FSK 1623/08), który stwierdził że stacja trafo jest budowlą a nie budynkiem.
Ad. 2 Projekt arch-budowlany budynku/budowli stacji trafo. powinien adaptować projektant architekt lub konstruktor bud. - nie leży to w zakresie IE.
Przy okazji zapytam jeszcze, czy kolega zna wyrok sądu lub wykładnie Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego mówiące że zmiana przebiegu trasy kabla na działce właściciela jest nieistotnym odstępstwem od projektu?
Podobno tak ale podejrzewam, że ten kto mi to mówił coś przekręcił bo nie potrafił mi nic wyjaśnić. Ale powoływał się właśnie na wyrok sądu NSA. too była jakaś sprawa w Kołobrzegu.