Adaptacja mieszkania w starym budynku. wlz TN-S, czy TN-C?

Jeżeli mamy adaptacje mieszkania na zakład usługowy na parterze starego budynku i zachodzi konieczność wymiany wlz od złącza kablowego (głowica kablowa z zabezpieczeniami) do tablicy głównej TG. Zakład energetyczny nakazuje zasilić się z wlz budynku tzn. z TG.
Jaki układ zastosować TN-C (4-żyły), czy też TN-S. Od tablicy tablicy głównej wychodzą 2 wlz-ty w starym systemie (front i oficyna). Tablica główna była wymieniana, ale układ zasilania jest jeszcze w systemie TN-C.
Jeżeli damy układ TN-S to mieszkania będą i tak zasilane w układzie TN-C.

koniecznie pięciożyłowy kabel.
adaptacja mieszkania na zakład to zmiana sposobu użytkowania, a to wiąże się z koniecznością przebudowy instalacji elektrycznej wewnętrznej - oczywiście już w TN-S.

Zgoda, ale co z mieszkaniami?
Do tablicy głównej 5 żył, a od TG do mieszkań na piętrach pozostanie stary układ?
Czy szyna PE w tablicy głównej będzie tylko dla nowego użytkownika?
Intuicyjnie –rozdzieliłbym PEN dopiero w TG i ewentualnie uziemił PEN w TG.

Dla jasności WLZ nie zawsze musi byc w TN-S, podstawowe uzaleznienia dla TN-S to:

1. Przewód mniejszy od 10 mm2 Cu lub 16mm2 AL
  2. Zasilanie WLZ z TN-S
  3. Koniecznośc stosowania RCD

Czasami warto zastosowac TN-C (dla WLZ), ale to należy przedyskutowac z projektantem. Obwody odbiorcze na pewno z przewodem ochronnym wydzielonym, jeśli przepisy nie wymagaja np: IT, SELV lub podobne obostrzenia.

Mam podobny problem. Prosze uczonych w przepisach kolegów o podanie gdzie znajdę defincję co to jest “zmiana sposobu użytkowania” i z czego wynika konieczność modernizacji instalacji.
U mnie jest tak:ZGM postanowił ulżyc ludziom i zainstalować im wodę i kanalizację w mieszkaniach. Biuro proj. wydzieliło pomieszczenia na łazienki ja miałem zaprojektować instalację elektryczną w tychże łazienkach. Podszedłem do tematu poważnie i zaprojektowałem kompleksową wymiane starych 40-to letnich inst. z Al w mieszkaniach i w nowych łazienkach w układzie TNS wraz z wymiana wlz-tów. Urzędnik z ZGM twierdzi ,że niepotrzebnie , bo to nie było przedmiotem zlecenia .Tłumacze , że tak należy . On swoje . Musze sie solidnie podeprzeć przepisami ale w rozmaitych publikacjach m.in.na forum spotykam same “miękkie” zalecenia . Czym sie podeprzeć ?

Jeżeli dobudowuje się nową instalację do starej jako końcowe obwody to jest łatwiej ponieważ od jakiegoś miejsca np. tablicy mieszkaniowej prowadzi się do kibelków instalację w układzie 3 przewodowym (TN-S). Wówczas z tablicy mieszkaniowej wychodzą instalacje istniejące w układzie TN-C i nowe w układzie TN-S. Natomiast, czy uziemić PEN w mieszkaniu na 4 piętrze –tego nie wiem, ale nikt tak nie robi.
Większy problem, gdy ktoś remontuje mieszkanie na parterze i zwiększa moc stosownie do potrzeb i niestety trzeba wymienić wlz do tablicy głównej. Przyznam, że tu nie „czuję” poprawnego rozwiązania. Chyba trzeba poprowadzić nowy wlz 4 przewodowy (TN-C) i uziemić PEN w tablicy głównej (poprowadzić przewód do szyny wyrównawczej w piwnicy i też ją uziemić), ale dlaczego mamy robić taki prezent administracji? Nowy lokal zasilamy oczywiście już od TG w TN-S.
Może ktoś coś rozsądnego podpowie na forum.

Kolega Profus napisał, że koniecznie 5 żył (?). Zatem powstaje mieszana instalacja na pewnym odcinku. Dla jednych TN-C, dla innych TN-S(?)

koniecznie, ale raczej dla umożliwienia przyszłej przebudowy całości na TN-S, a nie dla doraźnej potrzeby.
temat już był wałkowany na forum.