Witam. Już kilka razy zauważyłem że po gwałtownej burzy i wyładowaniu w niedaleko położoną podstacje w gniazdku w domu mam wahające sie napięcie od ok 30 do 150V Zasilanie jednofazowe domu, układ TN-C. Czy możliwe żebezpiecznik po stronie GN trafo jest “zespawany” i styk ma na tyle dużą rezystancje? Czy to napięcie indukowane przez fazy zdrowe (niewyłączone)?
A może to wina przewodu , zerowego, PEN?
dla mnie bardziej prawdopodobne,że ten bezpiecznik/np.WBGN/po stronie SN stacji jest uszkodzony od wyładowania atmosferycznego
Roman
Witam.
A jak i czym kolega to zjawisko mierzy i bada?
Pozdrawiam marcin714
zwyczajnie zmierzyłem najprostszym miernikiem włozonym na np gniazdka, poza tym mozna zaobserwować też janośc świecenia żarówek, od ledwo widzialnego przez żażenie do mniej więcej połowy pełnej jasności
Witam, Kolego sprawdź czy masz zero
a taki miernik to o kant d..y rozbić-sukcesów
tzn miernik uniwersalny to jest, po jakimś czasie (okolo 1h) napięcie zanikło całkowicie i po interwencji ZE bylo już dobrze, wydaje mi się ze zero nie ma z tym wiele wspólnego, a poza tym z ruchu wypadły 2 fazy układu w tym jedna moja.
…czyli przez pewien okres czasu trafo pracowało na 2-óch fazach po stronie SN/b.częste zjawisko dla stacji napowietrznych w okresi burzowym/
jak najmniej takich"okazji" Roman
zgadza się,przez pewien czas tak włąśnie pracwałao albo nawet na jednej fazie, tylko skąd takie niskie napięcie u mnie?
Witam !
Kolego dimm!
Kiepskiej tanecznicy przeszkadza rąbek w spódnicy
Slyszal kolega o mierniku UM-3 ! Przez lata poslugiwano się tym przyrzadem, i pomiary dobrze wychodziły !
Jakież to dokładności są wymagane przy pomiarze napięcia ?
CYRUS.
Trafo może mieć wtórną stronę połączoną w zygzak. Wtedy przy braku jednej fazy po stronie pierwotnej masz niepełne napięcia na dwóch fazach na wtórnym.
trafo nie jest połączone w z,najprawdopodobniej to Dyn5
Po co to wyjaśniać, to nie lustracja w wydaniu PIS ?
I tak jak lustracja zupełnie nic nie zmieni.
Wniosek ; uważaj kolego, bo na drugi raz beda bardziej złośliwi i przyłożą
300V AC. Będziesz musiał podratować fiskusa, kupując sporo nowego sprzętu !
Uważaj przy zakupie, aby cie nie oszukali. Zabezpieczenie musi reagować na 300V AC !
Przemyśl moje uwagi.
CYRUS.