Witam kolegów. chciałbym podjąć temat wykorzystania pokryc dachowych jako zwody w instalacjach odgromowych. Impulsem do podjęcia tego wątku była instalacja odgromowa jąką mogłem zobaczyć w jednym z budynków.
Był to budynek jednorodzinny pokryty blachodachówką położoną na więźbie drewnianej (podkład z folii paroprzepuszczalnej w którym jako zwody wykorzystano właśnie blachodachókę przypinają jednoczećnie do niej zwody pionowe kominowe i uziemienie masztu antenowego.
:shock: Zdziwienie moje dotyczy wykorzystania blachodachówki jako zwodów.
O ile pamiętam to norma mówi że należy wykorzystywać pokrycia dachowe z blachy pod warunkiem , że pokrycie to składa sie z 2 warstw blachy pomiędzy którymi znajduje się izolacja (niepalna lub trudnozapalna) albo z warstwy blachy i np płyty żelbetowej z izolacją pomiędzy nimi.
Byc może moja interpretacja normy jest niewłaściwa lub ominęła mnie jakaś zmiana w przepisach.
Pozdrawiam Greg. ![]()
witam kolegę:)
norma PN IEC61024 mówi w p. 2.1.4 że:
następujące części budowli mogą być rozpatrywane jako “naturalne” elementy zwodów:
a) metalowe pokrycia chronionych przestrzeni, pod warunkiem, że:
- …
- …
- warstwa metalowa ma grubość nie mniejszą niż 0.5 mm jeżeli jest dopuszczalna perforacja pokrycia lub nie ma niebezpieczeństwa zapalenia pod spodem jakiś łatwo palnych substancji.
Tyle norma w tym temacie, pozdrawiam