Mam załozony zeszyt praktyki zawodowej do uprawnień na uprawnienia do projektoeania i kierowania robotami budowlanymi.
Pytanie brzmi :
Czy do praktyki zawodowej w zakresie robót budowlanych można uznać praktykę w zakładzie produkującym urzadzenia elektryczne (rozdzielnice) i montującym je na obiekcie. Oczywiście biorąc udział w pracach na obiektach.
Do zeszytu praktyki wpisujemy prace ujęte w projekcie technicznym. Jeżeli w kosztorysie P.T ujęte są prace związane z prefabrykacją rozdielni to “tak”. Natomiast jeżeli w kosztorysie jest tylko montaż rozdzielni to “nie”.
Myslę Czesławie, że chyba sam sposób podania ceny rozdzielnicy nie jest istotny dla kandydata na sprawowanie samodzielnej funkcji w budownictwie. Jeśli w kosztorysie jest jedna cena na jedną rozdzielnicę to czy nie możemy jej wykonać samodzielnie na warsztacie i zabudować w docelowym miejscu? Jeśli jest to na przykład firma dwu czy trzyosobowa to chyba jest to realne. Wydaje mi się że chyba jedno z drugim ma niewiele wspólnego.
Pozdrawiam
Adam
Panie Adamie w tym przypadku nie chodzi o cenę, a zakres prac wykonywanych w ramach projektu. Nie można wpisać do zeszytu praktyki " wykonanie rozdzielni" jeżeli tego nie przewiduje projekt. Natomiast jeżeli w projekcie ujęte są prace związane z wykonaniem rozdzielni to do zeszytu to można wpisać bez żadnych przeszkód. Tutaj wychodzi odrębny temat jakości projektów.
O niczym innym nie mówię. Nie mniej w projekcie występuje rozdzielnica jako tak a nie jest na pewnio napisane kto i gdzie ma ja wykonać. Ważne żeby odpowiadała temu co jest zaprojektowane.
Rozdzielnię jako komplet prefabrykatu zamontować w pomieszczeniu…
Lub
2 Rozdzielnie zmontować z elementów w/g listy a następnie zamontować w pomieszczeniu…
W pierwszym przypadku w przedmiarze robót ujęto na wykonanie około - 0,4 rbg.
W drugim przypadku np około. - 60 rbg
A ilość rbg to czas realizacji prac w/g projektu, co wlicza się do czasu praktyki.
Jesli nawet jest napisane że rozdzielnicę zamontować w danym pomieszczeniu to przecież i tak należy taka rozdzielnicę gdzieś wykonać. Projektant może podać propozycje ale nie może wymagać konkretnego producenta.
Panie Pawle, najlepiej byłoby zadzwonić do właściwego Urzędu Wojewódzkiego i spytać jak to jest interpretowane. Z własnego doświadczenia wiem że urzędnika w Urzędzie interesuje wyłącznie kwestie formalne (zgodność dzienniczka z przepisami prawa budowlanego)a nie treść praktyki. Następnie dzienniczek trafia do członków komisji egzaminacyjnej z ramienia SEP.
Dziekuje za odpowiedż. Pani w urzędzie twierdzi, że ona nie jest od udzielania informacji i nie chce puśćić pary z gęby.
A teraz może małe uściślenie.
JAk udokumentować w zeszycie 2 lata paraktyki przy pracach wykonawczych ?
Jak mi facet z uprawnieniami podpisze np.
prowadzenie montazu rozdzielnicy 0,4 kV typu RG w miejscu X
to to się będzie liczyło do praktyki czy nie ?
montaż rozdzielnicy z komponentów na hali producenta czyli umnie w zakładzie
to tak czy nie ?
Ja radziłbym ci wpisywać montaż rozdzielnicy na danym obiekcie a nie w zakładzie pracy. Opisz tą budowę gdzie co kiedy oraz że brałeś udział przy montażu tej rozdzielni. Dobrze jest aby praktyka składała się również z innych czynności oprócz składania montażu rozdzielni. Ponieważ taka jednostajna praktyka może zostać niezaliczona chociaż nie ręcze za to. Poza tym praktyka ta nie jest tak wnikliwe sprawdzana.
Nie rozumiem o czym mówią koledzy jakieś kosztorysy czy coś. Co to ma być. Ludzie przecież przy sprawdzaniu tego nieszczęsnego zeszytu nikt nie sprawdza czy coś było ujęte w kosztorysie czy nie. Ważne jest aby brac udział w budowie i mieć to potwierdzone przez kogoś.
Z poważaniem
Zależy w jakim mieście osoba, stara się o uprawnienia. Ale dziennik praktyki jest sprawdzany, niekiedy bardzo szczególowo. A odrzucenie złożonych dokumentów zdarza się często. Członkowie komisji też nie są laikami, i pisanie bzdur mogą nietolerować.
Panie Arturze
prowadzenie montazu rozdzielnicy 0,4 kV typu RG w miejscu X
na pewno będzie się liczyło do praktyki
montaż rozdzielnicy RG z komponentów na hali producenta czyli u Pana w zakładzie, dla mnie “tak” gdyż w typowych projektach jest to ujęte. Ale inne osoby mogą tego nie uznać.
Może nie na odpowiem na główny wątek tego pytania, ale projektant ma prawo wymagać konkretnego producenta, takiego jakiego wyspecyfikował w projekcie. Mówi zresztą o tym Prawo Budowlane. Może to nie znaczy musi.