Złącza kontrolne na dachu

Witam.

Naprawdę pomiar rez/imp pętli zwarcia jest najbardziej sensowny i prosty w wykonaniu tylko to już nie jest pomiar rez uziomu tylko “sprawdzenie ciągłaści” danych punktów kontrolnych.

Nieprawda. Mamy wówczas rezystancję wypadkową. Bardzo duże różnice mogą świadczyć o braku połączeń konstrukcyjnych oraz o różnych podłożach czy też braku ciągłości uziomów (oczywiście złącza kontrolne/zaciski probiercze rozpięte.

Jakoś Kolega ani słowem nie chce zdradzić na temat projektu, metryki itd.
I właśnie jako ciekawostkę mogę napisać, że już w PN-86/E-05003/01 w p. 3.5.4 wyraźnie pisze na temat lokalizacji zacisków probierczych, oraz zasad ich stosowania.

Pisałem wcześniej na temat projektu, punkty kontrolne na dachu połączone są z konstrukcją stalową budynku a ta z kolei prowadzi do bednarki, uziom otokowy, elewacja budynku też połączona jest z uziomem tak jak wszystkie części przewodzące.

Zakładam, że to jest hala a teren jest wyłożony kostką, asfalt dostęp do gruntu uniemożliwiony nawierzchnią. Nie idzie zrobić otworów do wbicia sąd pomiarowych ( otworek 20mm na jakie 30cm głęboki i tylko długie sądy z 80cm wbić ew.trochę zalać wodą by poprawić kontakt ) potem zasypać cementem :laughing:

Tylu tu mądrych ale nikt nie potrafił konkretnie odpowiedzieć na moje pytanie. Oczywiście zwracam honor Panu elpapiotr już od samego początku miał racje tylko niepotrzebnie błądziliśmy dalej. Norma PN-HD 60364 jasno określa sposoby wykonania takiego pomiaru.

Temamt uważam za zamknięty.
Pozdrawiam
ps. Panu nowy2010 gratuluję inwencji twórczej :laughing: