Zjawisko ferrorezonansu w obwodach nieliniowych

Szukam wszystkich informacji dotyczacych tego zagadnienia, potrzebne mi to jest do pracy dyplomowej. Dokładnie mówiąc opracowuje nowe ćwiczenie na ten temat i nie bardzo mogę coś konkretnego znależś, a jest to temat dość ciekawy, w którym zachodzi szereg zjawisk, które musz wyjaśnić. Interesują mnie też harmoniczne( wyznaczanie ich, sposób obliczania itp.), które toważyszą ferrorezonansowi. Byłbym wdzięczny za informacje, może za polecenie jakieś literatury.

Szanowny Panie Radosławie.
Mam nadzieje ze znalazl Pan osobe chetna pomoc Panu. Ja niestety znalazlem sie w podobnej sytuacji.Rowniez pisze prace dyplomowa na temat" Zjawisko ferrorezonansu w układach elektroenergetycznych". Niestety nie moge nic ciekawego wyszukac w literaturze i internecie. Mam dla Pana propozycje wspolpracy w tym kierunku, czyli wymiany znalezinych materialow lub opini na temat badanego zjawiska. Prosze o kontakt.
Z wyrazami szacunku Bartłomiej Kercel

Temat był dość silnie drążony w latach 70-tych i 80-tych. Zjawisko polega na powstawaniu obwodu rezonansowego pomiędzy nieliniową (w funcji napięcia) reaktancją przekładników napięciowych w polach pomiaru napięcia, a pojemnością doziemną zasilanej sieci. Bardzo często występuje podczas załączenia transformatora 110/SN na pusty system szyn, z którego zasilane jest tylko pole pomiarowe. Innym “obszarem” występowania są sieci z dużą liczbą pól pomiarowych. Typowym przykładem były kopalniane sieci 6 kV w kopalniach metanowych. Stosowane są tam (w wyrobiskach zagrożonych wybuchem) ognioszczelne pola rozdzielcze typu ROK 6. Z uwagi na specyfikę konstrukcji, każde takie pole wyposażone jest w komplet trzech przekładników napięciowych, czyli każde pole jest odpowiednikiem pola pomiarowego.
W najbliższych dniach podam Panom tytuły kilku publikacji traktujących na ten temat. Od końca lat 80-tych przestano o tym pisać, bo metody radzenia sobie ze zjawiskiem zostały określone, i w zasadzie nic nowego potem nie wymyślono.
Jeżeli chodzi o harmoniczne, to proszę doprecyzować pytanie: czy chodzi Panu ogólnie o analizę harmoniczną, czy o częstotliwości zawarte w przebiegach ferrorezonansowych. Jeśli chodzi o te ostatnie, to w przebiegach występują częstotliwości 1/2fn; fn i 3fn, a ich zawartość zależy od wzajemnej proporcji liczby przekładników i pojemności sieci.

Dziekuje bardzo za odpowiedz na moja prosbe Panie Quinto :wink:.
jakbym mogl prsic o kontakt mailowny z Panem ,to bylbym wdzieczny.Moj mail:kercel@poczta.onet.pl. Bardzo mi zalezy rowniez na rozpatrzeniu jakiegos rzeczywistego problemu w tej kwestii.
Z gory bardzo dziekuje.

Proszę jeszcze raz podać adres internetowy. Próba wysłania wiadomości na podany adres zakończyła się niepowodzeniem. Pozdrawiam.

Bardzo dziękuje za zainteresowanie.
Podaje jeszcze raz mój adres mailowy :
kercel@poczta.onet.pl
lub gadu:
nr 55880
Z góry dziekuje.

Przepraszam za pomylke moj nr gadu :
1534880
Ale gafa.Moze podobnie bylo z mailem.Dziekuje.Pozdrawiam Bart