Zasilanie urządzeń 1 klasy ochronności

Czy istnieją jakieś normy w dobieraniu przewodów do urządzeń wykonanych w 1 klasie ochronności? bardzo proisze o informację szczególnie jeśli chodzi o przewód ochronny

Wszystko zależy od tego co to są za urządzenia i gdzie pracują. Z tego co wiem norm jest kilka w zależności od sytuacji. Jest norma PN-EN 60335-1:1999 “Bezpieczeństwo elektrycznych przyrządów do użytku domowego i podobnego”. W niej opisane są wszystkie wymagania w zakresie przyrządów klasy 1, 2 i 3, również w zakresie “połączeń uziemiających” - punkt 27. Jest też norma PN-EN 60204-1:2001 “Bezpieczeństwo maszyn -Wyposażenie elektryczne maszyn”, a także PN-EN 60601-1:1999 “Medyczne urządzenia elektryczne -Ogólne wymagania bezpieczeństwa” itd
Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź na pytanie. Faktycznie będzie to urządzenie bedące osprzętem maszyny czy jest jakaś możliwość znalezienia tych norm w internecie?Jestem bardzo zainteresowany tym tematem w związku z moją pracą a zajmuję się automatyką przemysłową.

Legalnie ( a i nielegalnie też nie spotkałem ) w internecie nie są publikowane treści żadnych norm. Monopolista dba o swoje i możesz je tylko sobie kupić na papierze ewent. na CD. Ciekawe że PKN ogłasza że dotychczasowy wydawca norm Alfa-Wero robi to terez nielegalnie.

Można czytać normy w Internetowej Czytelni Norm wydawnictwa Ars Boni
www.integram.com.pl