Witam
Czy ktoś spotkał się z rozwiązaniem zasilania rozdzielnicy trójfazowej przewodem Cu cztero żyłowym o przekroju < 10 mm (4x4 mm) oraz wykonania rozdziału przewodu PEN na PE i N w rozdzielnicy i podłączeniu punktu rozdziału do nowo wykonanego uzioimu.
Mam taki projekt ! Wykonanie uziomu o R<10om będzie droższe od wykonania całej instalacji odbiorczej !
Prosze o opinie i porady.
Z góry dziękuję.
Zakładam, że układ sieci jest TN, więc pion jest źle wykonany. Co do uziomu, to jest troche bez sensu, ale trudno powiedzieć bez oglądania całości projektu
Takie rozwiązania stosujesię przy rozbudowie budynków gdy rozbudowa jest niezależnym obiektem a zasilana jest ze starej instalacji . Jednak pion powinien być wykonany jako pięcioprzewodowy
Moim zdaniem jest to zgodne z przepisami. Czy uzadadnione technicznie? To zależy od szczegółów projektu a na to nie ma miejsca. Należało by tylko sprawdzić czy zerowanie jest skuteczne (impedancja pętli zwarciowej). Co do uziemienia to nie wiem skąd wzięło się 10 omów. Powinno być 30 om.
Stare przepisy które obecnie nie są obowiązujące ale do których wszyscy się stosują (Dz. Ustaw nr 81 poz. 473 1990r.). Mówią o tym że minimalny przekrój przewodu PEN miedzianego wynosi 10 mm2. Tak więc łamie to przepisy nie istniejące. Czyli ze względu na prawo wszystko jest ok. Jeśli się mylę proszę o komentarz.
Instalacja jest TN.Cała instalacja ma być dopiero wykonana - projekt z 04.2002r Zasilanie rozdzielnicy przewodwm YDy 4x4 mm z WLZ-tu YAKY 4x25 mm , uziom 10 om.
Obowiązują PN a w nich jest też zapis że minimalny przekrój przewodu PEN miedzianego wynosi 10 mm2.
Zgadzam się z Panem Arkadiuszem że to TROCHĘ bez sensu.
Dlatego mam wątpliwości i chciałem poradzić się przed rozmową z projektantem.
Co Państwo o tym sądzicie?
Dodam iż w innych projektach takich samych obiektów nie ma takich “cudów”-zasilanie 5x4mm bez uziomu.
Jeszcze jedno czy każdy rozdział przewodu PEN na PE i N należy uziemić?W normach nie znalazłem precyzyjnego zalecenia.
Nie ma takiego wymogu, jest tylko zalecenie.
Nie wiem skąd wzieliście przekrój 10mm. Zgodnie z normą PN-IEC 60364-5-54 w tablicy 54F jest zapis, że:
- S<16mm przewód PE ma mieć przekrój nie mniejszy niż “S”,
- dla 16<S< 35 - przewód PE ma mieć przekrój nie mniejszy niż 16mm,
- dla S>35 - przewód PE ma mieć przekrój nie mniejszy niż S/2,
Przewód PE należy połączyć z ziemią, metalowymi ( przewodzącymi) częściami obcymi aby wyrównać potencjały. Jak można wymagać uziemienia 10omów np. na 20 piętrze, może jeszcze osobnym uziomem to jest nielogiczne. moim zdzniem należy zapewnić aby przewód PE miał ten sam potencjał co wszystkie dostępne części przewodzące.
Nie mam w tej chwili dostępu do nowych norm ale ten zaspis sieę chyba nie zmienił. E-05009/54-546.2.1.
W systemach TN w instalacjach ułożonych na stałe w przewodach mających przekrój poprzeczny żyły nie mniejszycy niż 10 mm2 Cu pojedynczy przewód (żyła) może pełnić jednocześnie funkcję przewodu ochronnego i neutralnego.
Zakład Energetyczny uziemienie rozdziału PEN na PE i N traktuje jako wymóg czy jest jakieś inne wyjście?
Panie Marcinie kiedy powinno być 30 om?.
Dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam