zakres uprawnień

Może ktoś z grupowiczów rozwieje moje wątpliwości i powie mi jaki jest zakres uprawnień elektryka z E do 1kV. Może jakieś przepisy (normy). Będę wdzieczny za odpowiedź.

Zakres uprawnień budlanych dla Elektryka w zakresie specjalności “E” wynika z:

• ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz.U. z 1994 r. nr 89, poz 414 wraz z uaktualnieniami.
  • rozporządzenia Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 30 grudnia 1994 r. (Dz.U. z 1995 r. nr 8, poz 38)
    Wyjaśnienie jest dość skomplikowane i obszerne - polecam książkę - Uprawnienia budowlane dla elektryków - w której szczegółowo omówiono stronę prawną uprawnień.

Dziekuje za szybką odpowiedź..
Pozdrawiam

Mysle że panu Pawłowi chodziło o swiadectwo kwalifikacyjne “E” na eksploatacje sieci i urządzeń elektrycznych do 1kV a to całkiem inna kwestia

:slight_smile:))

Dziękuje za troske. :slight_smile:) Znalazłem już interesujący mnie materiał.

te kursy to paranoja moj ‘kurs’ SEP E 1kV trwal razem z egzaminem 20 min bylo nas dwóch na ‘kursie’ zaplacilismy po 350 zl idostalismy papierek a poza kasa nic wykladowcy nie interesowelo

Facet. Nie opowiadaj takich głupot bo ja musiałem coś wiedzieć na te tematy, zostałem dokładnie przepytany, ale później dostałem zaświadczenie ‘E’, ‘D’, i pomiary. Jestem z tego dumny i mogę coś powiedzieć na problemy poruszane w ISE.

Panowie.. Niema co sie sprzeczać na ten temat. Jedno jest pewne. Trzeba coś umieć i już. Przecież nie ide do pracy żeby mnie potem wytykali że dostałem E za nic. Zresztą każdy mierzy taką miarą jaka mu pasuje. Pozdrawiam :slight_smile:

nie prawda ze trzeba cos umiec nikogo nie interesuja wiadzomosci liczy sie tylko kasa a ten papierek to “sztuka” dzis na budowach pracuje wiecej tzw; asystentow elektryka niz elektrykow uprawnienia w prywatnych firmach ma co 5 albo nawet nie