Jakie powinno się przyjmować wartości prądu Ia w protokole z pomiarów urządzeń zabezpieczonych wyłącznikami silnikowymi np. Wyłącznik silnikowy firmy Fael M250
z ch-k czasowo-prądowych wynika że dla 0,2 s krotność wynosi 11,2 a dla 0,4s ok. 10, zaś Ia to zakres prądowy wyzwalaczy termicznych
Muszę poprawić mojego poprzednika. W katalogach firmy Fael można znaleźć dokładnie naniesiąną wartość prądu Ia na charakterystyce czasowo-prądowej. Jest to dokładnie 16,8.
Inne firmy oscylują również wokół tej wartości.Sprawdzałem !!!
No tak ja wziełem ch-kę n-ze stanu nagrzanego, a pan z-ze stanu nienagrzanego, ale fakt podobnie się to kształtuje i w innych wył. silnikowych
Dla ochrony od porażeń wybiera się najgorsze warunki jakie mogą w danym obwodzie wystąpić, czyli w tym wypadku bierzemy charakterystykę stanu nienagrzanego,co nie jest też do końca prawdą. Wyzwalacz magnetyczny niewiele się nagrzewa i ma to niewielki wpływ na charaterystykę w tym zakresie czasów zadziałania. Szerokość charakterystyki w tym zakresie bierze się z tolerancji wykonania, która wynosi ±20%.
Pan Jurek, jeśli ma taką potrzebę niech prześle mi adres to wyślę charakterystykę M250 i PKZM0 firmy Moeller. gwieja@poczta.onet.pl