Mam Problem
Podczas pomiaru impendancji pętli zwarcia przyrządem
MZC -3101 obwodu z silnikiem (pompa CO jednofazowa
o małej mocy rzędu 100W) i zabezpieczeniu S191 C1
pompa podłączona L,N,PE - następuje wyzwolenie nadpradówki
jak ustalić wynik pomiaru, czy wogóle to mierzyć?
ps. obwody innych pomp z wyłącznikami silnikowymi ( na małe prady) M-250 faela też robiły takie “numery”
pozdrawiam kolegę
Nie bardzo wiem o co koledze chodzi używa kolega terminów chyba ,chińskich, co to znaczy nadprądówka, coś mi się wydaje że nie wie pan co tak naprawdę trzeba zrobić.Radzę poprosić fachowca najlepiej takiego który będzie potrafił rozróżnić sieć TNC od TNS.
Rozumiem, że wyłącznik S191 o ch-ce “C” i prądzie 1A wyłącza się w czasie pomiaru impedancji pętli zwarciowej. Jest to prawidłowe zjawisko, prąd wyzwalający wynosi około 10x1A=10A a miernik przy pomiarze używa prądu około 10A. Jest to dobrym znakiem, impedancja jest napewno poniżej wymaganej ale nie znamy jej wartości. Pozostają dwa wyjścia :
zmienić miernik na taki który pozwala na pomiar niewyłączający ( są takie, niewyzwalające wyłącznika RCD) lub drugi sposób ryzykowny i mało bezpieczny zewrzeć na chwilę wyłącznik S191. Warto wiedzieć jaką wartość ma bezpiecznik poprzedzający wyłącznik S191 C1.
Nie wnikam dlaczego ta pompa nie ma zabezpieczenia wyłącznikiem różnicowoprądowym.
Zgadzam się z wypowiedzią Kolegi Kotek.
Troszkę sprecyzuję:
MZC-301 wykonuje pomiar impedancji w czasie 10 ms, prądem ok. 23A. Tak więc przy ponad 20 krotnym przeciążeniu każde zabezpieczenie powinno zadziałać błyskawicznie. Jak Kolega Kotek wspomniał jest to prawidłowe.
Można zastosować m.in. miernik MCZ-303e, który posiada możliwość pomiaru dla wyłączników RCD. Jeżeli zabezpieczenie poprzedzające jest mniejsze niż 11 A można spokojnie na czas pomiaru zewrzeć S191 C1. W przeciwnym wypadku można go zmostkować zabezpieczeniem 10A.
=== ALE ===
Kolego “technik” proszę zwrócić uwagę jak to w protokole napisać.
Powstaje mały albo duży problem:
Podczas pomiarów nie należy ingerować w układ instalacji.
Należy posiadać odpowiednie mierniki.
W protokole należy podać stosowane mierniki.
=== ende ===
Jak Kolega to wykona i jak inspektor zatwierdzi taki protokół to sprawa zawsze będzie dyskusyjna.
Tak naprawdę bezpiecznik w tablicy powinien zabezpieczać obwód, a ściślej przewody a nie odbiornik. W innym przypadku mielibyśmy stale takie problemy np. jak zabezpieczyć obwód zasilający telewizor, wentylator trójfazowy o mocy 30W ( takie niestety są) takie odbirniki powinny mieć swój bezpiecznik aparatowy jeśli go wymagają.
W starych przepisach PBUE był zapis mówiący, że pompy wirnikowe i wentylatory nie wymagają zabezpieczeń przeciążeniowych ( przeciążenie jest niemożliwe) w nowych nie znalazłem takiej treści.
Kolego Kotek, gdyby w obecnych czasach istniała inkwizycja to za pańską wypowiedź " bezpiecznik w tablicy powinien zabezpieczać obwód, a ściślej przewody a nie odbiornik" został by kolega spalony na stosie. Za taką samą odpowiedż w szkole nauczyciel posadziłby kolegę w “oślej ławce”. Pozostałej bzdurnej treści nie będę prostował.
Panie Czesławie nie na temat-Pan Kotek miał na mysli obwody gniazd wtyczkowych . Ale przeciążenie wentylatorów i pomp wystepuje często.
Problem pomiarów pętli zwarcia wystepuje w obwodach zabezpieczonych wyłącznikani o niskich wartościach np:C1, C0,5 oraz bezpiecznikami aparatowymi.
Można mierzyć pętlę wykorzystując funkcję pomiaru RCD dużym prądem np 500mA lub 1000mA .Wynik pomiaru obarczony jest wtedy mniejszym błędem ale nie każdy miernik posiada taką funkcję.
A co z zdolnościa zwarciowa bezpieczników aparatowych?
mało kto zwraca uwage na to przy wymianie bezpiecznika!
zapomniałem
Co do mostkowania bezpieczników. Panowie!!,czy wiecie jaka rezystancje ma s-ka C 0,5 ?..około 5om.
Kolego technik
czy chodzi o zabezpieczenie pompy czy o możliwość pomiaru?!
Pierwsze zabezpieczyć pompę najlepiej wyłącznikiem silnikowym np.M250 lub termikiem.
Drugie zaopatrzyc sie w inny miernik.
Niestety mam taki charakter, że jak coś napiszę w danym wątku do dalej go analizuję i muszę się wypowiadać.
Myślę iż propozycja Kolegi Andrzeja dot. zastosow. zwykłej wkładki topikowej zwłocznej rozwiąże ten problem.
Kolega Leszek wspomniał o zastosowaniu bezp. D1. Przyznam się że nie wiem czy takie są produkowane. Jeśli tak to proszę o potwierdzenie.
Odnośnie jakie zabezpieczenie jest do czego?
W przypadku zabezpieczenia dla gniazd ogólnego zastosowania, zabezpieczenie to musi spełniać wymogi zależne od przekroju przewodu i odbiornika. W tym przypadku jako odbiornik bierzemy pod uwagę to gniazdo.
W przypadku zabezpieczenia bezpośredniego zasilania urządzenia (np.: pompy) zabezpieczenie powinno być obliczone dla danego urządzenia.
Jak wspomniał Kolega “kotek” w przepisach PBUE nie ma wspomnianych wymagań. Jedynie modę dodać iż taki obowiązek może wystąpić, ale jedynie dla ciągłości gwarancji w przypadku gdy takie zastrzeżenie będzie zapisane w DTR-ce danej pompy. Oczywiście mówimy tu o urządzeniach mocy np.: do 300W.
Odnośnie wypowiedzi Kolegi “ak”.
Jeśli chodzi o bocznikowanie tak małych zabezpieczeń (uwzględniając moją porz. wypowiedź) to rezystancja S-C1 (czy to jest 1..5 ohm) nas może nie interesować, ponieważ minimalna pętla impedancji wynosi ponad 15 ohm.
Przecież wykonujemy pomiar PE a nie L1.
Zgadzam się z Kolegą “ak” iż najlepiej by było wszystko zabezpieczyć np.: termikami. Ale czasami wartość zabezpieczenia, przekraczałaby wartość produktu.
Obecnie mam pod nadzorem kilkanaście wymiennikowi,
w których są zainstalowane różne pompy. Te większe (pow. 1kW) posiadają, zabezpieczenia termiczne w tablicy albo wewnątrz pompy, jak również jakiś nadgorliwy projektant zastosował jedno i drugie.
Ale w każdej takiej wymiennikowi są małe pompy cyrkulacyjne
i prawie żadna nie ma zabezpieczenia termicznego.
Panie Czesławie czym różni się pompa p. “technika” od pompy fontanny w oczku wodnym. Według mnie warukami bezpieczeństwa, ta w oczku jest zanurzona w wodzie, do której mają dostęp bose i gołe dzieci. A proszę porównać zasilanie i zabezpieczenie, każdy może to kupić, włączyć do gniazda i używać. Pompka do akwarium itd. Świątecznych choinek już nie wspomnę.
Proszę powiedzieć jak mam uwzględnić w doborze zabezpieczeń obwodu obrabiarki, jej potrzeby i obwody wewnętrzne od oświetlenia do silnika dużej mocy? Albo jak zabezpieczyć pompę wielobiegową o radykalnie różnej mocy na każdym biegu?
Gdzie jest powiedziane, że urządzenie zasilane poprzez gniazdo może być inaczej ( gorzej ) zabezpieczone?
Oczywiście nie należy przesadzać, tam gdzie to jest możliwe, a czasami nieodzowne, należy i trzeba uwzględniać cechy i przypadłości odbiornika.
Pompy CO o mocy < 100 W nie zabezpiecza się przed przeciążeniem bo jest ono praktycznie niemożliwe.
Może wydawać się to śmieszne ale pompy renomowanych firm
posiadają silniki z zwiększoną reaktancją wirnika co pozwala na zatrzymanie silnika bez obawy jego uszkoszenia a temp dopuszczalna to z reguły 120 st przez dwa tygodnie.
Pytanie do kolegi Krystyna
Dlaczego twierdzisz że przy pomiarze pętli mierzymy PE anie L1,
Przecież petla to np L1-żródło- PE.
Odnośnie pierwszej wypowiedzi kolegi Mirka.
Widzę że jednak tylko kolega nie rozumie tej “chińszczyzny”
Myślałem że istotą FORUM jest pomoc tym którzy od nas pomocy oczekują a nie popisywanie się własną inteligencją .
Więcej pokory i merytotyki.
Z poważaniem stały czytelnik.
Witam Kolegę " KEDLOH" i wszystkich Kolegów na FORUM.
Osobiście witam “stałego czytelnika” na FORUM.
Może mało uczestniczę na FORUM i dlatego pierwszy raz czytam Kolegi wypowiedź.
Potwierdzam Kolegi wypowiedź odnośnie tematu zabezpieczenia ww. pomp.
Ale skąd Kolega wie że autor tego wątku ma pompę renomowanych firm (nie istotne)?
=== odpowiedź na pytanie ===
Niestety w tym wątku tego nie jestem w stanie wytłumaczyć.
Sprawa pętli L1 do N, a L1 do PE, jaki pomiar wpisujemy, jak mierzą to mierniki itd.
To jest temat skomplikowanego abecadła dla elektryka.
W wątku tym omawiamy jak wykonać pomiar, jak można i kiedy mostkować zabezpieczenie i zawsze odnosimy się do jednej fazy np.: L1.
=== trochę żartów, bo było by tu nudno ===
Cytaty Kolegi:
1.“Więcej pokory i merytotyki”
U Kolegi nie widzę żadnej merytorycznej odpowiedzi na
temat pomiarów.
2.“… popisywanie się własną inteligencją…”
W tym przypadku Kolega się popisał wpisem utor “KEDLOH”.
Widać iż ja również nie mogę się popisać inteligencją,
bo nie znając “chińszczyzny”, nie wiem co to może znaczyć.
3.“Dlaczego twierdzisz…” – inteligencja również polega na
inteligentnym formowaniu zdań. Do jednego odnosimy
się “Ty bałwanie” (ale “Ty” jest z dużej litery),
do innego “Kolego” itd.
Ale od tego są inne wątki na innych FORUM.
Ale podkreślam: nie czuję się urażony. To Tylko tak sobie.
=== end ===
A może Kolega pomoże coś autorowi tego wątku.
Przecież Cytat Kolegi: “Myślałem że istotą FORUM jest pomoc…”.
I ja dodam nie pisać o głupotach?
Witam bardzo serdecznie KKKolegę KSKRAK_Krystyn
I pozdrawiam całe Forum.
Jest taka fajna maksyma „Cnota krytyki się nie boi”
A Ty KKKolego boisz się i to agresywnie.
Ciekawe jak można więcej czytać „stałego czytelnika”
chyba telepatycznie .(Nie istotne).
Od . pompy, to”technik” chyba najlepiej wie jaką ma pompę.
Ta odpowiedz była dla niego .
Tobie ta wiedza na nic się nie przyda .
Od. „odpowiedź na pytanie „
Szkoda że pomiarowiec sponad 20-letnim stażem nie potrafi tego
wytłumaczyć ubolewam że to „ABECADŁO” jest aż tak bardzo skomplikowane.
Lepiej by brzmiał „Węzeł Gordyjski”.
Cyt:”… można spokojnie … zewrzeć S191 C1. W przeciwnym wypadku można go
zmostkować zabezpieczeniem 10A.;… Powstaje mały albo duży problem:
Podczas pomiarów nie należy ingerować w układ instalacji.( samozaprzeczenie )
… jak inspektor zatwierdzi taki protokół to sprawa zawsze będzie dyskusyjna.
(ciekawe dla kogo ?)
Moja „merytoryczna” ocena tej porady to jedno słowo „ MATNIA”
Od. 1 = trochę żartów, bo było by tu nudno =
Dlaczego KKKolega dorabia za adwokata kolegi Mirka ?.
Bo to jak zaznaczyłem jego ton wypowiedzi mnie zaniepokoił.
Odnośnie merytoryki pomiarów to sam się z nią zgodziłeś.
Jeżeli nie trzeba zabezpieczać czegoś „termicznie”
to i niepotrzebna jest charakterystyka „C”
PS. Nie trzeba wtedy pomijać „ nie istotnych 5 ohm”w pętli zwarcia.
Od. 2 Wcale nie zjadasz mniej liter od innych .
Przejrzyj teksty własne .(Nikt inny się jeszcze nie czepiał gramatyki itp. bo to nie listy miłosne a teksty techniczne.)
Od. 3. To jest zbyt słabe by komentować ale może się uda.
Przejrzyj jeszcze raz teksty własne może np. o ”TT”.
Po za tym zawsze myślałem że zdania się formułuje .
Formować można chyba te w których się domaga używania słowa
kolego przez Duże K w stosunku do siebie ( Mało skromne i niczym nie uzasadnione
, oczywiście na FORUM ).
Ale podkreślam: nie czuję się urażony. To Tylko tak sobie.
Od . END.
“Myślałem że istotą FORUM jest pomoc…”.
dokończę … a nie pokazywanie na forum cyt.: kto rozumie chiński,
kogo do oślej ławki , kogo na stos ,do kogo trzeba się zwracać grzecznościowo,
pokazywanie kto ma lepszy przyrząd o większym zakresie pomiarowym,
wskazywanie kierowników ZE którzy mają się wstydzić ,z jakiej litery piszemy „ty Bałwanie” itd. bez liku.
Przepraszam wszystkich kolegów na FORUM za te gorzkie słowa ale
uważam że nie możemy pozwolić na brutalizację języka FORUM.
Najważniejsza jest treść techniczna ,potem forma ,a potem uprzejmości.
A w ogóle to najważniejszy jest człowiek , nie zawsze tak samo głęboko
znający poruszane zagadnienia , nie twórzmy wrażenia że mamy
monopol na wiedzę bo za miast rozwiązywać problemy innych
będziemy sobie nawzajem udowadniać kto jest mądrzejszy.
Jeżeli nie zgadzacie się zemną przyjmę każdą krytykę .
Pozdrawiam wszystkich kolegów tych przez małe jak i duże K.
KEDLOH.