Wysokie napięcie SN - do kogo pisać wnioski o zmniejszenie?

[quote=“elmontjs, post:20, topic:15175, full:true, full:true”]
W tym wypadku to nie instalacje PV . Ale o stanie sieci nie wiele wiesz, jakie są przekroje, jakie moce, może jest jakiś zakład, który generuje duże spadki swoją działalnością i ZE się przed tym zabezpieczył.

Jedno jest pewne… jeżeli napięcie jest poniżej 253V, OSD nic z tym nie musi robić…chyba że grzecznościowo o ile nie występuje problem o którym wyżej nadmieniłem.
[/quote]
O stanie sieci wiem tyle, ile zobaczyłem na mapach. Nie jestem w stanie oszacować przekroju AsXSn’a, podobnie jak to co jest zakopane w ziemi.

Czy jest jakiś zakład? Oczywiście nie ma. Jest małe biuro podróży, siedziba fundacji dot. psów, siedziba szkoły dla psów, mały warsztat samochodowy na chyba jedno stanowisko oraz dom sołtysa. Wszystko to małe budynki, nic co mogłoby ciągnąć duże ilości energii. Kolega również mówi że nie ma tam żadnych zakładów tego typu.

Do tego kolega ma dokładne odczyty parametrów sieci z ostatnich 6 miesięcy, odczyty co minutę. Żadnych drastycznych spadków, żadnych dużych wzrostów. W lutym miał problem z napięciami rzędu 260V ale z tego okresu nie ma już danych na serwerze.

O widzisz, idziemy w lepszym kierunku. Jak ich ładnie i dokładnie poinformować o skali problemu, by grzecznościowo wysłali kogoś na przełączenie? Może nic nie robią bo to by wymagało wysłania kogoś do założenia wielu rejestratorów na końcach linii, sprawdzenia po mieszkańcach napięć, ogólnie szerszej akcji? Może wystarczy im przygotować dokumenty z opisami przebiegów napięć w wielu punktach tej sieci nn, pokazanie że napięcie nigdy nie spada poniżej 240V?

[quote=“w3501yyyy, post:21, topic:15175, full:true, full:true”]
pokazanie że napięcie nigdy nie spada poniżej 240V?
[/quote] Czemu chcecie walczyć z napięciem 240-245V ? ..przecież jest ok, nawet PV-ki jeszcze dadzą radę coś wyeksportować. Rozumiem 260V, ale może właśnie już coś z tym zrobili, skoro nie występuje. Moim zdaniem … korzystać, obserwować

[quote=“elmontjs, post:22, topic:15175, full:true, full:true”]
[/quote] Czemu chcecie walczyć z napięciem 240-245V ? ..przecież jest ok, nawet PV-ki jeszcze dadzą radę coś wyeksportować. Rozumiem 260V, ale może właśnie już coś z tym zrobili, skoro nie występuje. Moim zdaniem … korzystać, obserwować
[/quote]
Nie nie, napisałem że napięcie nigdy nie spada poniżej 240V. 245V ma obecnie w nocy. Za dnia normą jest 250 w górę. W wypowiedzi z cytatu wyżej chodziło mi o udowodnienie prawdopodobnego stanu faktycznego, jakby napięcie 240V lub wyższe zawsze było na początku i końcach linii, o każdej porze roku i dnia. Byłyby to raczej dane z falowników ale innych rejestratorów tam nie ma, szczególnie takich które od połowy roku logują dane co minutę.

Co do problemów z PV - kolega mówił że wszyscy mają instalacje ongridowe bez magazynów, magazyn ma tylko on na tej części sieci. Za cały zeszły rok od stycznia do grudnia udało mu się sprzedać 35kWh. Ma niewiele mniejszą instalację ode mnie, zużycie też będzie miał mniejsze, natomiast ja sprzedałem prawie 6MWh :slight_smile: Ogólnie fotowoltaika na jego ulicy prawie nie działa, a falownik on sam ma ustawiony tak by się odłączał od sieci i chociaż offgridowo zasilał dom.

Dodano:

Mam inną myśl. Czy jest możliwe, że OSD celowo ustawili tak wysokie napięcie wyjściowe na tej trafostacji, by falowniki nie pchały energii do sieci?

Dodano2:

Spojrzałem ponownie na mapę. Dopiero zauważyłem, że kolega który ma te 245-250V a czasem i więcej, mieszka w zasadzie na końcu linii. Ciekawe co się dzieje na początku przy trafostacji…

[quote=“w3501yyyy, post:23, topic:15175, full:true, full:true”]
Czy jest możliwe, że OSD celowo ustawili tak wysokie napięcie wyjściowe na tej trafostacji, by falowniki nie pchały energii do sieci?
[/quote] Sam wiesz, że zielona energia z paneli PV nie jest w interesie OSD, więc taki manewr nie jest wykluczony. Ale to teoria spiskowa niczym nie potwierdzona, choć wielce prawdopodobna :wink:.

w3501yyyy pisze: ↑Czy jest możliwe, że OSD celowo ustawili tak wysokie napięcie wyjściowe na tej trafostacji, by falowniki nie pchały energii do sieci

Też mi taka myśl przyszła do głowy. Powodów może być kilka.
Pierwszy to to że ograniczanie wprowadzanie energii do sieci w godzinach maksymalnej produkcji (napięcie nn rośnie, falowniki się wyłączają) jest jedną z metod na zapanowanie nad wzrostem i zmiennością napięcia na linii SN zasilającej dany transformator, a dalej w całej sieci SN zasilanej z GPZ.
Druga rzecz to przełączniki zaczepów transformatorów WN/SN. Ich zużycie jest wprost proporcjonalne do liczby łączeń, więc gdzie się da preferowane jest sterowanie ręczne. Przy sterowaniu przez regulator i dużej zmienności napięcia na szynach, przełącznik może trzasnąć kilkadziesiąt razy na dobę, a - o ile pamiętam - okres między przeglądami to 10 000 łączeń. Przegląd przełącznika to grubsza sprawa - trzeba transformator odstawić, przełącznik pomierzyć, wyciągnąć z kadzi, wyregulować i wymienić co trzeba, zabudowć i ponownie pomierzyć. Jeśli nie ma większych problemów dniówka kilkuosobowego zespołu fachowców. Transformator w GPZ zasila o wiele więcej odbiorców. Nie wszędzie drugi transformator w GPZ uciągnie całe obciążenie stacji, a więc znowy - przerwa w dostawie energii i SAIDI o wiele gorszy niż przy odstawieniu transformatora SN/0,4.
Każdy ma swoje problemy :grinning_face:.

[quote=“w3501yyyy, post:23, topic:15175, full:true, full:true”] …

Spojrzałem ponownie na mapę. Dopiero zauważyłem, że kolega który ma te 245-250V a czasem i więcej, mieszka w zasadzie na końcu linii. Ciekawe co się dzieje na początku przy trafostacji…
[/quote]
A nie jest tak, że stacja transformatorowa ma inne dłuższe obwody niż myślisz? Co z ulicą Arbuzową? To jest w odległości 1000 m od stacji. A w drugą stronę też długi obwód wzdłuż ul. Szkolnej - czy są i znasz miejsca podziałów sieci?

[quote=“profus, post:26, topic:15175, full:true, full:true”]
A nie jest tak, że stacja transformatorowa ma inne dłuższe obwody niż myślisz? Co z ulicą Arbuzową? To jest w odległości 1000 m od stacji. A w drugą stronę też długi obwód wzdłuż ul. Szkolnej - czy są i znasz miejsca podziałów sieci?
[/quote]
Oczywiście wszystko jest wiadome i widoczne. Wkleję ponownie mapkę z zaznaczeniem:
[attachment=2]obraz_2024-09-28_121803149.png[/attachment]
Zatem od strony zachodniej, skrzyżowanie ulicy Dębowej i Szkolnej (Dębowa to ta z czerwonymi chodnikami):
[attachment=1]obraz_2024-09-28_121927097.png[/attachment]
Widać przyjście linii napowietrznej do słupa, z którego odchodzi jedynie przyłącze budynku po prawej, od słupa nie odchodzi żaden inny kabel napowietrzny lub ziemny, a po drugiej stronie skrzyżowania widać słupy z inną, niepołączoną z “naszą” linią. Ta druga linia ma jasne i widoczne połączenie napowietrzne ze stacją transformatorową która stoi przy ulicy Aroniowej (lewy górny róg mapki którą wkleiłem).

Jeżeli zaś mowa o drugiej stronie to sprawa jest jeszcze prostsza:
[attachment=0]obraz_2024-09-28_122400403.png[/attachment]
W miejscu i którym mówiłem czyli na skrzyżowaniu Szkolnej i Wilczej, nasza linia napowietrzna nagle się kończy (dalej idzie tylko zasilanie oświetlenia ulicznego), stoi kolejna stacja transformatorowa która zasila dalszych odbiorców.

Ogólnie na mapach google widać wszystko w tym przypadku bo linii kablowych tu praktycznie nie ma.

[quote=“w3501yyyy, post:27, topic:15175, full:true, full:true”]

Ogólnie na mapach google widać wszystko w tym przypadku bo linii kablowych tu praktycznie nie ma.
[/quote]
No to już wiemy, jak było w 2021 roku. Ale dziś jest 2024 rok.

[quote=“profus, post:28, topic:15175, full:true, full:true”]
No to już wiemy, jak było w 2021 roku. Ale dziś jest 2024 rok.
[/quote]
Dziś jest tak samo.

Czy daleko jest do GPZ-tu? Ile km ma linia SN?

[quote=“KonradOW, post:30, topic:15175, full:true, full:true”]
[/quote]
Nie jestem pewien do którego GPZtu jest podłączona ta linia ponieważ spora część sieci SN jest kablowa a na mapie mam tylko linie napowietrzne, ale wydaje mi się że najbliższa stacja 110kV to “Kaleń”, a linia SN ma około 9km.

Niżej wrzucam screena z mapki. Na zielono 15kV, niebieska to 110kV. Tam gdzie kończy się zielona linia na napisie “Osowiec” to właśnie omawiana stacja SN/NN. Natomiast pozostałych stacji SN w Osowcu nie ma na tej mapce, i na mapach google znalazłem powód - obie są zasilane siecią kablową.
[attachment=0]obraz_2024-09-29_185550951.png[/attachment]

[quote=“KonradOW, post:30, topic:15175, full:true, full:true”]
[/quote]
Cały Osowiec jest zasilany z jednej linii SN 15 kV, jest w Osowcu parę stacji SN/nN zasilanych z tej linii SN, więc to nie problem tej jednej stacji czy nienormatywnego napięcia 15 kV.

[/quote]

Nie, to nie jest OK. OK gdyby to napięcie bywało np. w słoneczne dni w czasie zwiększonej produkcji PV. U mnie standardowo jest około 240V (np. dziś teraz|), altem w szczycie dochodzi do 244-245V a zimą zdarza się spadek do 235V. To jest normalna sytuacja.

[quote=“PGR Mąkowarsko, post:33, topic:15175, full:true, full:true”]
[/quote] [color=#0000FF]Czemu chcecie walczyć z napięciem 240-245V ? ..przecież jest ok[/color], nawet PV-ki jeszcze dadzą radę coś wyeksportować. Rozumiem 260V, ale może właśnie już coś z tym zrobili, skoro nie występuje. Moim zdaniem … korzystać, obserwować
[/quote]

[color=#FF0000]Nie, to nie jest OK. OK[/color] gdyby to napięcie bywało np. w słoneczne dni w czasie zwiększonej produkcji PV. [color=#FF0000]U mnie standardowo jest około 240V (np. dziś teraz|), altem w szczycie dochodzi do 244-245V[/color] [color=#FF0000]a zimą zdarza się spadek do 235V. To jest normalna sytuacja.[/color]
[/quote] Kolego litości :slight_smile: a jak już chcesz się upierać, że jakieś napięcia z zakresu 230V +/-10% w instalacji są " nie OK" to proszę wykaż to ale nie na podstawie gniazdka w Twoim domu (jako wzorcowego) :wink:

[quote=“elmontjs, post:34, topic:15175, full:true, full:true”]
[color=#0000FF]Czemu chcecie walczyć z napięciem 240-245V ? ..przecież jest ok[/color], nawet PV-ki jeszcze dadzą radę coś wyeksportować. Rozumiem 260V, ale może właśnie już coś z tym zrobili, skoro nie występuje. Moim zdaniem … korzystać, obserwować
[/quote]

[color=#FF0000]Nie, to nie jest OK. OK[/color] gdyby to napięcie bywało np. w słoneczne dni w czasie zwiększonej produkcji PV. [color=#FF0000]U mnie standardowo jest około 240V (np. dziś teraz|), altem w szczycie dochodzi do 244-245V[/color] [color=#FF0000]a zimą zdarza się spadek do 235V. To jest normalna sytuacja.[/color]
[/quote] Kolego litości :slight_smile: a jak już chcesz się upierać, że jakieś napięcia z zakresu 230V +/-10% w instalacji są " nie OK" to proszę wykaż to ale nie na podstawie gniazdka w Twoim domu (jako wzorcowego) :wink:
[/quote]
Kolego, to że zgodnie z normą takie napięcie mieści się w zakresie, nie znaczy że jest akceptowalne przeze mnie i przez użytkownika takiej instalacji.

Napisałeś że “PVki dadzą radę coś wyeksportować”. Nie chce mi się szukać wartości, ale kolega z Osowca za poprzedni rok sprzedał do sieci kilkadziesiąt kWh, gdy powinien sprzedać 100x więcej! I Ty uważasz że to jest ok? Ze napięcie nawet nocą wynosi 240V, a w dzień nie da się niczego sprzedać? Że sprzęt elektroniczny dostaje po dupie przez wysokie napięcie też jest ok?

Trzeba z OSD walczyć na wszelkie możliwe sposoby.

[quote=“w3501yyyy, post:35, topic:15175, full:true, full:true”]
[/quote]
[quote]Kolego, to że zgodnie z normą takie napięcie mieści się w zakresie, nie znaczy że jest akceptowalne przeze mnie i przez użytkownika takiej instalacji.[/quote]
Trzymaj się faktów. W świetle prawa zaakceptowałeś znormalizowane parametry napięcia w punkcie przyłączenia podpisując umowę przyłączeniową, czy o tym wiedziałeś czy nie.
Trzeba z OSD walczyć na wszelkie możliwe sposoby.[/quote]

Jeżeli nie dowiedziesz nieprawidłowości parametrów energii w punkcie przyłączenia w sposób który może stanowić dowód w sporze to nie powalczysz (chyba że w akcie desperacji wybranego pracownika OSD wymłócisz sztachetą - ale to sprawy nie rozwiąże).

Możesz jedynie usiłować PRZEKONAĆ OSD do swoich racji.

Rozumiem frustrację tych którzy postawili sobie instalacje OZE a nie mają z niej oczekiwanych korzyści - podczas gdy koledzy dwie dzielnice dalej te korzyści mają.

Zgadzam się też z tym że utrzymywanie określonego położenia przełącznika zaczepów (dającego napięcie w przedziale normatywnie prawidłowym) może lokalnie wynikać z innych względów niż zagrożenie nadmiernego obniżenia napięcia w pewnych okresach doby. Ale jeżeli parametry nie są przekroczone - możesz korzystać jedynie z “miękkich” form wpływu na OSD jak dojścia do określonych ludzi którzy mogą i zechcą coś w tej kwestii zrobić. Niewątpliwie, aby było o czym rozmawiać, potrzebujecie dobrze udokumentowanych długoterminowych (ale o dobrej rozdzielczości czasowej i dokładności) rejestracji wartości napięć aby wykazać że często znajdują się blisko górnej wartości przedziału dopuszczalnego i nigdy nie lądują w pobliżu dolnej granicy tego przedziału. Dobrze byłoby abyście mieli te rejestracje z kilku punktów przyłączenia w waszym obszarze. Poza tym sugerowałbym kontakt z którymś z ogólnopolskich stowarzyszeń zrzeszających producentów energii z OZE, np. Polskie Stowarzyszenie Energetyki Słonecznej lub Stowarzyszenia Energii Odnawialnej. Problem częstych wyłączeń inwerterów PV jest dość powszechny i być może w tych stowarzyszeniach mogą Wam podpowiedzieć jakąś taktykę postępowania aby nakłonić operatora do działań których - jeszcze raz powtórzę - nie MUSI podejmować.

Ty uważasz że to jest ok?
[/quote] No właśnie kol. DesignMaintenance napisał całą bolesną prawdę. Żeby walczyć dalej musiałbyś zaprzęgnąć rejestrator parametrów sieci klasy A i wykonać pomiar tygodniowy z wykazanymi ponadnormatywnymi przekroczeniami w 10-minutówkach - i to początek drogi.

Niestety, to idealny przykład zderzenia interesu prosumenta z interesem OSD.

W wątku, który wcześniej przytoczyłem opisałem sens stosowania mikro-instalacji … w naszym kraju, w naszych sieciach to bez sensu, ale polityczne naciski zmusiły spółki energetyczne do odbierania takiej energii od każdego Kowalskiego mimo kompletnie nie przygotowanych sieci i transformatorów z podobciążeniową regulacją zaczepów. I jak widać są rejony, gdzie OSD broni się przed tym dość skutecznie. A żeby było ciekawiej, takie podwyższone napięcie daje też energetyce wymierne zyski od konsumenta zużywającego energię - rachunek za zużytą energię też rośnie (mają więc dwie pieczenie na jednym ogniu).
Trzeba z OSD walczyć na wszelkie możliwe sposoby.
[/quote] …moim zdaniem to bez sensu, raczej zamiast ciężkich dział, czy argumentu sztachety, trzeba się zastanowić nad uległą postawą i polubownym załatwieniem sprawy.

[quote=“elmontjs, post:37, topic:15175, full:true, full:true”]
Żeby walczyć dalej musiałbyś zaprzęgnąć rejestrator parametrów sieci klasy A i wykonać pomiar tygodniowy z wykazanymi ponadnormatywnymi przekroczeniami w 10-minutówkach - i to początek drogi. [/quote]
I tutaj mam trochę nielogiczne zalecenia. Moim zdaniem tygodniowy pomiar to dużo za mało - jeżeli w sierpniu będą wysokie napięcia rzędu 240-250V, to wcale nie znaczy że w styczniu nie spadają poniżej 220V. A chyba nie będą wysyłać elektryków by co pół roku przełączali transformator, prawda?

Druga sprawa - myślisz że przy bardziej polubownym podejściu do spawy i grzecznym poproszeniu o obniżenie napięcia, nie wystarczyłyby dane z falowników? Falowniki zbierają dane co minutę przez rok lub pół roku, i może i nie mają wzorcowania, ale chyba mają wystarczającą dokładność pomiarów skoro na podstawie tych pomiarów są realizowane zabezpieczenia.

[quote=“elmontjs, post:37, topic:15175, full:true, full:true”] A żeby było ciekawiej, takie podwyższone napięcie daje też energetyce wymierne zyski od konsumenta zużywającego energię - rachunek za zużytą energię też rośnie (mają więc dwie pieczenie na jednym ogniu).
[/quote]
Możesz rozwinąć?

[quote=“w3501yyyy, post:38, topic:15175, full:true, full:true”]
myślisz że przy bardziej polubownym podejściu do spawy i grzecznym poproszeniu o obniżenie napięcia, nie wystarczyłyby dane z falowników?
[/quote] Myślę, że dane z falowników to dla OSD tylko dane informacyjne. Nie bez powodu przy tego typu sporach zakładają wysokiej klasy (klasa A) rejestrator parametrów, bo tylko takie dane mogą stanowić twardy dowód. I jeżeli chcielibyście “walczyć” to bez takiego argumentu nie ruszycie.

Natomiast do polubownego rozwiązania bardziej skłaniałbym sie w kierunku delegacji mieszkańców do rozmów z kierownictwem placówki przy “dobrym obiedzie” :wink:.

[quote=“w3501yyyy, post:38, topic:15175, full:true, full:true”]
Możesz rozwinąć?
[/quote] …sam przelicz moc przykładowego grzejnika 1kW przy zasilaniu znamionowym napięciem: 230V i ten sam grzejnik przy zasilaniu 253V (górna dopuszczalna granica) - zobaczysz różnicę.

Wiem … ktoś powie, że grzejnik wcześniej się wyłączy, bo szybciej nagrzeje, ale to przykład obrazujący większe zużycie energii a urządzeń, które pracują wtedy kiedy potrzebujemy jest w domu bardzo dużo.

[quote=“elmontjs, post:39, topic:15175, full:true, full:true”]
Wiem … ktoś powie, że grzejnik wcześniej się wyłączy, bo szybciej nagrzeje, ale to przykład obrazujący większe zużycie energii a urządzeń, które pracują wtedy kiedy potrzebujemy jest w domu bardzo dużo.
[/quote]
Właśnie dlatego prosiłem Cię o rozwinięcie. Grzejąc wodę czy ogrzewając dom, zużyjemy dokładnie taką samą ilość energii niezależnie jaką mocą będziemy grzali. Zatem wpływ napięcia na zużycie energii jest żaden. Jeżeli do zbiornika CWU mamy dostarczyć 5kWh energii, możemy grzać mocą 2.5kW przez 2 godziny, albo mocą 5kW przez 1h, zużycie i efekt końcowy będzie identyczny.

Urządzenia elektroniczne to samo - zasilacze ciągną przy wyższym napięciu mniejszy prąd, byleby moc się zgadzała oraz zakres wejściowy napięcia. Ciekawostka - mój oscyloskop normalnie pracujący pod 230V i około 40W (czyli prąd znikomy), po podłączeniu go do dwóch baterii z wkrętarki przy 40V pobiera około 1A i pracuje w pełni poprawnie. Górnej granicy napięcia nie sprawdzałem.

Z urządzeń które przy wyższy napięciu pobiorą więcej energii, mamy głównie żarówki (żarnikowe, normalne), oraz pewnie lampy wyładowcze na pasywnych statecznikach. One pracują od-do wg czasu i potrzeb, pobierając moc zależną od napięcia. Tylko kto dzisiaj ma tradycyjne żarówki i lampy wyładowcze w domu?

Wszelkie pralki, suszarki to już silniki BLDC i falowniki, napięcie nie ma na nie większego wpływu.

Jedyne urządzenia które byłyby podatne na takie problemy to sprzęty zasilane transformatorami, czy to nowsze projektowane pod max 240V które będą się mocno grzały przy 250V, czy starsze projektowane pod 220V. Ale w tym przypadku większe zużycie energii to nasz ostatni problem.

Co do obiadu - czy kierownik placówki terenowej pod którą podlega obszar z tą stacją ma takie uprawnienia, by wg “własnego widzimisie” zmieniać nastawy transformatorów? W sensie, czy wystarczy zgłosić problem do niego, czy decyzja o przełączeniu koniecznie musi przyjść “z góry”?

Bo to by było chyba najprostsze :slight_smile: