Wyłaczniki różnicowoprądowe klasy A oraz B

Wykonuję np. badania ochrony instacji
i urządzeń elektrycznych w weźle cieplnym. Instalacja węzła byla modernizowana kilka lat temu. Samoczynne wyłączanie zasilania w układzie sieci TN-S jest realizowane za pomoca wyłącznika 25A o znamionowym prądzie upływu 30 mA oraz
wyłączników nadmiarowoprądowych plus dodatkowe .miejscowe połączenie wyrównawcze. Wykonawca kilka lat temu zainstalował wyłącznik różnicowy klasy AC. Reaguje on na prądy różnicowe upływu sinusoidalne. Instalacja tego akurat wyłącznika jest zgodna z projektem., choć nie mam tam mowy o jego klasie. W węźle jest zainstalowana pompa obiegowa c.o. 1-fazowa z przetwornicą częstotliwości wzgłędnie pompa obiegowa c.o.3-fazowa także z prztwornicą. Z instrukcji DTR pompy wynika. że producent zażyczył sobie do ochrony odpowiednio w/w pompy 1-faz.
wyłącznika różnicowego klasy A lub do w/w pompy 3-fazowej
wyłącznika różnicowego klasy B. Moim zdaniem DTR pompy jest to “zasada wiedzy technicznej” patrz zapisy w Ustawie Prawo Budowlane. Z zapisów ustawy wynika, że instalacje elektryczne winny być wykonywane perfekcyjnie pod każdym względem i także z "zasadami wiedzy technicznej.
Różnica cenowa między wyłącznikiem różnicowym klasy AC i A jest niewielka - mają one szerokość 4 modułów na szynie DIN,
natomiast ogładany przeze mnie w karcie katalogowej, wyłacznik klasy B kosztuje 1500 PLN i zajmuje na szynie DIN-- 8 modułów, czyli może zabraknąć na niego miejsca w rozdzielnicy. Sprawa następna. Malo kto z elektryków przestrzega zasady, że gniazda 24 V winny spełniać wymogi normy PN-IEC 60364 i te gniazda są instalowane w obudowach gniazd 220V
a obok pisze 24 V. Problem gniazd 24V ja rozwiązuję następująco: Nie ma tych gniazd na rynku ale są puszki hermetyczne oraz gniazda 24V bez obudowy. Gniazdo 24 V umieszczam w puszce.
W wyniku w/w badań kwestionuję wyłącznik różnicowy oraz gniazdo…zgłaszam problem użytkownikowi obiektu…i tu zaczynają się moje kłopoty…Tyle lat było dobrze i ja czepiam się…o co mi chodzi ??? hihihii Moje pytanie kierowane na FORUM brzmi. Jak daleko ja mogę drążyć instalację ???
Mam projekt, fachowiec zaprojektował, inni odebrali i jest OK.
Czy ja mam być “facetem pomiarowo-kontrolnym”, mam wziać kasę i uciekać…bo gospodarka rynkowa i dadzą zlecenie innemu, czy mam być kontrolerem instalacji przeciwporażeniowej i właśnie takie niuanse wychwycić ?
a sprawa złych kolorów przewodów, sieczka kolorystyczna, czy to moja sprawa !

Witam wszystkich.

Mam pytanie do kolegi Megabajt. Czy gniazda na 24V produkowane przez POLAM Nakło nie spełniają warunków narzucanych w PN-IEC 60364?

Pozdrawiam

Adam

Adamie ! Dzięki za podpowiedź, Byłem na stronie producenta gniazd 24 V. Podobają mi się. Nawet mnie ucieszyła taka informacja, że takie gniazda są produkowane. Były jednak z nimi problemy, bo hurtownie twierdziły, że nie ma na nie zapotrzebowania. W 1997 roku dałem zalecenia dot. wymiany
gniazd 220V stosowanych jako 24 V we wszystkich węzłach ciepłnych w jednej z gmin to zleceniodawca mial pretensje, że po co ja pisze o tych gniazdach, że nie ma ich na rynku a Inspekcja Pracy go atakuje, że usterek nie usunął. Pozdrawiam ! Jeszcze raz dzięki za info o gniazdach.

Ja miałem lepszy numer ogłądałem sobie w sklepie taką ładną lampę kanałową ze świetlówka i chcąc zobaczyć jak świeci i bezmyślnie wcisnąłem wtyczkę do gniazda sieciowego - w sklepie powstało małe zamiesznie zgasło światło itp. później okazało się że owa lampa jest na 24 V tylko wtyczka była na 220 V i co Wy na to. Niestety przez to całe zamieszanie nie zwróciłem uwagi na producenta tego cuda - OSCAR dla niego.