Poszukuje materiałów na temat wspólpracy elektrowni słonecznej z siecią enrgetyczna. Jak to sie odbywa jaka jet synchronizacja. Bardzo bym prosił o pomoc która jest mi niezbędna.
Chcesz synchronizować ogniwa słoneczne z siecią 50 Hz? Może być ciężko.
to proste, przetwórz napięcie z solarów na trójfazowe i dalej synchronizuj jak każdą elektrownię
Witam. Rozumiem, że chodzi o synchronizację elektrowni słonecznej fotowoltaicznej. Wtedy rzeczywiście najprostszym rozwiązaniem jest to podane przez tadka. Przy pośredniej metodzie produkcji, czyli wytworzeniu pary, za pośrednictwem energii słonecznej i wykorzystaniu jej do napędzania generatora, takiego problemu nie ma - mamy wtedy zwykły generator synchroniczny.
Współpraca batrii ogniw słonecznych z siecią energetyczną jest tematem pionierskim. W świecie pracuje tylko kilka takich instalacji. Ogniwa słoneczne są używane w sieci wydzielonej napiecia DC np. podświetlanie znaków drogowych w miejscach odległych od innych źródeł energii, podobnie boje na morzu.
Nie wiem do czego jest to potrzebne. Czy to jest czysto teoretyczne zadanie?
Siłownie wiatrowe, zwłaszcza o dużych mocach np.2MW takicch firm jak Vestas, Enron, Enercon współpracują z siecią poprzez przejście przez prąd stały. Generator asynchroniczny lub synchroniczny wytwarza napięcie o różnej częstotliwości. Energia jest prostowana ( czasem z udziałem baterii akumulatorów) następnie elektronicznym falownikiem przekazywana do sieci przechodząc przez szereg filtrów harmonicznych.
Tą metodę można wykorzystać do ogniw słonecznych.
Polecam stronę www. ekologika.com
Witam…SZANOWNE FORUM,
śledzę od kilku dni wypowiedzi na tej stronie i często czytam tematy pokrewne moim zainteresowaniom.Muszę przyznać,że cieszą mnie poważne i życzliwe odpowiedzi na poruszane tematy np. p.kotek o ogniwach słonecznych.Dziękuję.