Czy ktoś z kolegów zna ciekawe adresy (strony internetowe) na których można znaleźć rzetelną wiedzę na temat elektryki - bardzo prosiłbym o podanie tych adresów.
www.ise.pl, ale ostrożnie, tam też zdarzają się niezłe kwiaty!
Witam Kolegę Pawła i Kolegów na forum.
Najlepsza wiedza jest w dobrych podręcznikach, które są “przerabiane” w grupie pod okiem nauczyciela / wykładowcy / itd, gdzie błędy i lapsusy w druku mogą być poprawione czy wyjaśnione.
Innym źródłem wiedzy są fachowe czasopisma, gdzie artykuły przed wydrukowaniem są oceniane czy recenzowane.
Źródłem wiedzy moga byc także materiały informacyjne publikowane przez poważnych producentów.
Mniej pewnym źródłem są popularne czasopisma branżowe, do których artykuły piszą redaktorzy, którzy ogólnie znają się na wszystkim.
W internecie też są źródła różnej klasy. Rzetelne mogą być materiały czy opracowania konferencji naukowo-technicznych, ale jest tu problem ponieważ są to źródła płatne.
Dobre są materiały na stronach firmowych uznanych organizacji międzynarodowych regionalnych, lokalnych, uczelni wyższych - te opracowane przez kadrę.
Istnieje jednak wiele stron tzw. amatorskich i te są na bardzo różnym poziomie. Taka jest uroda internetu. Można tu zamieścić wszelkie informacje - nie zawsze prawdziwe.
Proszę bardziej sprecyzować zakres i język poszukiwanych informacji, to być może będę mógł bardziej pomóc.
Pozdrawiam
Teodor
Oczywiście książki są najlepsze ale są też drogie i jest ich tyle że nie wiadomo które wybrać.
Chodzi mi głównie o wiedzę dotyczącą instalacji i urządzeń na placach budowy. Może ktoś zna strony skąd można ściągnąć rzetelne opracowania.
Może ktoś zna strony o tematyce elektrycznej godne polecenia - mam stały dostęp do internetu i chciałem z tego skorzystać.
“Dobre są materiały na stronach firmowych uznanych organizacji międzynarodowych regionalnych, lokalnych, uczelni wyższych - te opracowane przez kadrę” - kolego Teodor proszę o podanie tych stron.
Paweł zobacz “Instalacje Elektryczne” Markiewicza. Dobra książka.
Za darmochę jest bardzo dużo materiałów na www.miedz.org.pl.
Ktoś to już polecał na forum. Świetna strona.
Bardzo dobre i konkretne są opracowania Boczkowskiego na stronach SEP : http://www.sep.com.pl/ można tam znaleść także opracowania dot.instalacji na placach budowy
Do podanych przez Kolegów Arka i Zbigola adresów miedzi i Sep-U dodajmy jeszcze ten, który mozna by zaliczyć do “klasyki” i moim zdaniem zainteresować może szersze grono forumowiczów.
Jest to strona prywatna prof. Andrzeja Sowy:
Uczelnie techniczne Polskie prześlę Koledze Pawłowi na priv.
Pozdrawiam
Teodor
Dzięki koledzy
Do Kolegi Pawła !
Obiecane przeze mnie strony wysłałem na priv już dwa razy i wróciły z powrotem z powodu przepełniania skrzynki u Kolegi.
Proszę opróźnić skrzynkę i dać znać, to wyśle ponownie.
Pozdrawiam
Teodor