Witam wszystkich!
Mam ksero artykułu mgr. inz. Witolda Zdunka - Aspekty prawne badań i pomiarów sieci, instalacji i urządzeń elektrycznych, który ukazał sie na stronie www.elektro.info.pl , ale ja tam go nie moge znaleźć.
Ale do rzeczy: W. Zdunek pisze “Zgodnie z zapisem w 4 i 5, prace kontrolno- pomiarowe muszą być wykonywane przez co najmniej dwie osoby i dlatego muszą one podpisać protokół (sprawozdanie) z badań i pomiarów… Równocześnie należy stwierdzić, że podpisanie dokumentu, jakim jest protokół (sprawozdanie) z pomiarow i badań, tylko przez jadną osobę oraz osobę bez uprawnień czyni ten dokument nieważnym.”
Czy to jest logiczme? Mając uprawnienia do pomiarów trzeba szukać kolegi żeby dodatkowo podpisał protokół? Chyba lekka przesada? Prosze o Wasze uwagi.
Człowieku.
Reklamuj stronę która jest czynna. Nie możesz tam znaleźć artykułu, bo strona jest w budowie.
Nie reklamuję strony tylko poruszam temat. Trzeba czytać i mysleć. Strona była i taki artykuł sie pokazał, a że teraz nie ma to problem jednak pozostał.
Przypadkowo otrzymałem materiały dyskusyjne dotyczące projektu zmiany rozporządzenia o kwalifikacjach osób zajmujących się eksploatacją urządzeń elektrycznych. Jest w nich mowa o konieczności zapisu polegającego na respektowaniu uprawnień “D” i “E”. Dyskutanci wypowiadali się, że każdy dokument eksploatacji jest ważny dopiero wtedy gdy posiada conajmnej dwa i koniecznie różne podpisy tzn osoba z uprawnieniami “E” wykonuje pomiary, oględziny czy badania, sporzadza protokoł a osoba z uprawnieniami “D” przeprowadza analizę, dopisuje wnioski, podejmuje decyzję i podpisuje.
Tak podobno miało być, po to były tworzone dwa typy uprawnień ale brak jednoznacznego zapisu w rozporządzeniach powoduje nagminne łamanie tej zasady, która pozostałe jedynie w domyśle osób tworzących prawo.
Mam też jeszcze kilka pomysłów.
Dlaczego tylko 2 osoby. Trzeba dopisać świadka i całość zarejestrować u notariusza.
Koledzy!
Czy wy naprawdę wierzycie w te wszystkie bzdury które Wam ktoś chce narzucić, bo ma takie przemyślenia ?
W tej konkretnej sprawie jest to dość precyzyjnie opisane w Prawie Budowlanym.
Radzę przeczytać.
Niestety nie wystarczy lektura Prawa Budowlanego, są jeszcze inne akty prawne, i według nich należy badania przeprowadzać w zespołach co najmniej dwuosobowych , ale co ważniejsze obie osoby muszą posiadać uprawnienia E do pomiarów i obie osoby muszą podpisać protokół. I to jest kompletny bzdet. Pan Zdunek powołuje się na różne akty prawne , ale jestem ciekaw
czy kiedykolwiek robił pomiary i pisał protokół.Niestety są tacy,którzy sami niczego nie zrobią tylko poprawiają innych.
Przecież według Prawa Energetycznego pomiary powinny wykonywać dwie osoby, ale tylko jedna musi mieć uprawnienia do wykonywania pomiarów. Nie wiem jak wybrnąć z tego galimatiasu prawnego, gdyż prowadzę jednoosobową firmę usług elektrycznych .Skąd ja wezmę drugiego pomiarowca, czy konkurencja mi pomoże? A może będziemy sobie podbijać protokoły nawzajem?
Może wiecie jak to zrobić?
Szanowni Panowie nie dajcie się ponieść emocjom
Proszę dokładnie przeczytać art.62 ust 5 Ustawy Prawo Budowlane, tam jest napisane kto przeprowadza pomiary(badania) Podpis pod protokołem ( z wyników pomiarów) składa jedna osoba- ta która wykonywała pomiary. Natomiast protokół z odbioru robót elektrycznych podpisuje komisja wg zaleceń PN-IEC 60364-6-61
Protokół lub protokóły z pomiarów elektrycznych w tym konkretnym przypadku stanowią załączniki do protokołu odbiorczego .Oczywiście w pracach komisji odbiorczej może uczestniczyć wykonujący pomiary jeżeli inwestor powoła go tej komisji, wówczas on również składa swój podpis w tym protokóle.Właśnie godzinę temu dyskutowaliśmy na ten temat w gronie kolegow członków komisji elektroenerget
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
=== Odnośnie ilości podpisów na protokole ===
Otrzymałem emaila od uczestnika FORUM, który podał mi wiele publikacji, w których autorzy przewidują możliwość dwóch podpisów na protokołach. Jest to sformowane w postaci przykładów protokołów gdzie są m.in. adnotacje:
Przeprowadzający badanie
(tytuł, imię i nazwisko, uprawnienia, podpis):
- …
- …
lub
Przeprowadzający badania
(imiona i nazwiska, uprawnienia, podpisy).
Wiem że takich przykładów jest mnóstwo, ale podam te które miałem pod ręką i mogę to stwierdzić osobiście
(z przeprosinami dla tych których nie wymieniłem).
Jednocześnie nadmieniam że przykłady nie odnoszą się do treści publikacji, jedynie do wzorów protokołów.
Tak więc wymienię autorów których znalazłem:
- dr inż. Edward Musiał, Politechnika Gdańska,
- dr inż. Witold Jabłoński, Politechnika Wrocławska,
- wydawn. COSiW autor Tadeusz Uczciwek,
- wydawn. KoBe autor Władysław Orlik.
Przy tej okazji nie mogę również zapomnieć o opinii Ośrodka Rzeczoznawstwa SEP Kraków i opinii wydanej m.in. przez
- dr inż. Jan Strzałka, Politechnika Krakowska.
Jeśli chodzi o moje możliwości wywodów na temat
ilości podpisów - to już koniec.
Pozdrawiam Krystyn
Witam Kolegę Mirka i wszystkich Kolegów na FORUM.
Cytat Kolegi:
" Proszę dokładnie przeczytać art.62 ust 5…"
" Podpis pod protokołem …składa jedna osoba…".
Tekst art.62 ust 5:
“5. Kontrolę stanu technicznego instalacji elektrycznych i piorunochronnych oraz gazowych, o której mowa w ust. 1
pkt 1 lit. c) oraz pkt 2, powinny przeprowadzać osoby posiadające kwalifikacje wymagane przy wykonywaniu dozoru lub usług w zakresie naprawy lub konserwacji odpowiednich urządzeń energetycznych lub gazowych, określone
w przepisach szczególnych.”
Nie doczytałem się tu zdania “…składa jedna osoba…”
wręcz odwrotnie “…powinny przeprowadzać osoby…”.
Bardzo proszę o dokładniejsze sprecyzowanie wypowiedzi Kolegi.
Ps. Proszę również przeczytać moją ostatnią wypowiedź w tym wątku.
Pozdrawiam Krystyn