Czy kupując stary dom, muszę wystąpić o nowe warunki zasilania?
To zależy czy w kupowanym domu jest doprowadzona instalacja elektryczna, czy też nie. Z zamieszczonego zapytania wnioskuję, że tak. W takim przypadku powinno wystarczyc przepisanie licznika na nowego odbiorcę. Zakładam, że moc przyłaczeniowa obiektu nie ulega zmianie, tzn nie zwiększa się. CzaRY.
Czy dobrze zrozumiałem zmiany w prawie en.?
Po wykonaniu przyłącza el.do mojej działki Zakład En. przejmując go na własność zwróci mi część nakładów ? Jeżeli tak to w jakiej formie?
Czy są jakieś przepisy wykonawcze w tym zakresie?
Wyraziłem zgodę na podłączenie sąsiada do mojego domku letniskowego. Zakład Energetyczny bez powiadomienia mnie odłączył prąd, zniszczył płot i żywopłot. Ten stan stwierdziłem po przyjeździe późnym wieczorem z kluczowymi klientami mojej firmy. Jak daleko może posunąć się Zakład w swoich kompetencjach i prawie?
Czy wykonując instalację w scianach z płyt gipsowo-kartonowych/rygipsu/ i używając przewód np. YDY 3 X 2.5 powinno się zakładać na niego rurę peszla czy też nie.I co mówią na to przepisy.
Z własnej praktyki w wykonastwie instalacji elektrycznych mogę stwierdzić że jesli chodzi o instalacje w plytach gipsowo-kartonowych, to cześć
inspektorów zaleca stosowanie rur peszlowych natomiast inni uwazaja ze jesli traktujemy plyte GK i wypełniajaca wełnę jako materiał trudnopalny to takiego obowiązku nie ma.
A o ile mi wiadomo to w przepisach nie ma jednoznacznych stwierdzeń co do tego zagadnienia.
Jestem sam ciekaw jak powinno być zgodnie z przepisami.
Czy istnieje jakaś księgarnia intenetowa, gdzie można zamówić Przepisy Budowy Urządzeń Elektroenergetycznych?
Do Pana Waldemara Szeflera.
Wg. obowiązującega prawa energetycznego to nie Pan jest wykonawcą przyłącza lecz zakład energetyczny, a w zwiazku z czym nie ma Pan co przekazywać. Jeśli chodzi o cenę odbiorca płaci opłate przyłaczeniową w zależności od zapotrzebowania mocy (wielkość) długości przyłącza, rodzaju przyłącza (napowietrzny, kablowy) stawki te są na ogół ryczałtowe i inne dla różnych zakładów energetycznych.