Mam warunki przyłączenia, w których pisze, że układ sieci w STOEN jest TT a u odbiorcy zgodnie z normą PN-91/E5009/41.
Nie wiem jak to mam traktować czy u odbiorcy też stosować układ TT czy moge zastosować układ TN-S.
Też miałem taki przypadek i to w tym samym zakładzie. Wydaje się, że jest tam jakiś decydent mocno niedouczony i nie zdaje sobie sprawy co to znaczy układ TT. Zwłaszcza, że potem przyłącze buduje kładąc bednarkę wzdłuż kabla zasilającego od stacji do przyłącza.
W układzie TT przwód neutralny jest tylko w jednym miejscu uziemiony tzn w punkcie zerowym transformatora i nigdzie więcej nie można go uziemiać, czyli przejście na układ TNS jest niemożliwe. Przewody PE stanowią osobną sieć wyrównwczą i uziemioną. W niskim ( parterowym) obiekcie jest to do wykonania ale bardzo kosztowne. Bez członów różnicowoprądowych prąd zwarcia jednej fazy z ziemią musi powodować szybkie zadziałanie zabezpieczeń nadprądowych, więc rezystancja uziemienia powinna być bardzo niska. Prawdopodobnie dlatego kładą bednarkę razem z kablami zasilającymi, ale wtedy trudno powiedzieć, że jest to układ TT. Bednarka stanowi przewód PE ułożony w bezpośrednim kontakcie z ziemią.
Wogóle nie wyobrażam sobie jak to zrobić w budynku wielopiętrowym, uziemienie z każdej kondygnacji, połączenia wyrównawcze w każdym pomieszczenie. Nie rozumiem też co STOEN chce przez to osiągnąć, czemu ma to służyć?
Pozdrawiam po dłuższej przerwie.
Dzięki za informacje? Czy jesteś pewny, że nie można uziemiać przewodu N w układzie TT poza stacją? Bo jeżeli tak to znaczy że STOEN nie wie jakie ma sieci ponieważ na słupach są uziemienia robocze!!!
Dla Twojej pewności podaję zapis bezpośrednio z normy PN-IEC 60364-3:2000.
“312.2.2 Układ TT
Układ sieci TT ma jeden punkt bezpośrednio uziemiony, a części przewodzące dostępne instalacji są przyłączane do uziomu niezależnego elektrycznie od uziomu układu sieci” dalej następują dwa schematy sieci czteroprzewodowej i trzyprzewodowej ( uziemiony przewód jednej z faz).
Czesc
Co do ukladow sieci: widzialem cos takiego (ZEWT): przy stacji SN/nn byly 4 odgromniki nn (z tego wynika, ze chyba TT). Natomiast kikla slupow dalej - 3 odromniki (czyli TN), 4-ty przewod (N lub PEN) byl uziemiony. Jak to uzasadnic? Ja tego nie rozumiem.
Mozecie mi jeszcze wytlumaczyc kiedy ZE robi uklad TN a kiedy TT?
Pozdrawiam
Witam
Wiemy jak wygląda układ TT ale to tylko teoria. W praktyce przewód neutralny (zero) uziemiany jest na każdym słupie do konstrukcji słupa następnie podłączony jest do magistrali-bednarki łączącej konstrukcje metalowe wszystkich słupów . Myślę ,że robi się tak ze względu na możliwość urwania się zera. Czym to grozi wszyscy wiemy. Pozdrawiam.
Sylwester.
Drogi Sylwmku!!!
W układzie TT urwanie zera niczyn nie grozi oprócz braku zasilania.
A mówimy o takim układzie. Coś ci się pomyliło
Szczerze się przyznam że nie rozumiem tego co wypisujecie o STOEN,IE, ponieważ na mój rozum STOEN, podobnie jak inne ZE, nie posiada pewnie sieci nN w układzie TT. Uziemienie na słupach jednego z przewodów (pewnie jest ich cztery łącznie) oznacza, że jest to układ TN-C, a ten uziemiony to PEN.
I tyle w tym temacie, ponieważ nie spotkałem sie aby sieć nN będąca własnością ZE była inna nić TN-C.
Sieć TT jestem w stanie wyobrazić sobie tylko z zakładzie przemysłowym.
Koledzy!
Proponuję spokojne rozważenie tematu bez natychmiastowego oskarżania kogoś o nieuctwo ( kotek ).
- ZE ma gotowy druk ( również komputerowy ) i pisze sobie że instalacja u odbiorcy ma być wg PN-IEC …, a układ zasilający jest np. TN-C lub TT.
Jeżeli jest TT to my fachowcy mamy wiedzieć że u odbiorcy nie może być TN-C czy TN-S. Nie widzę tu żadnej sprzeczności. - Sieć TT ( głównie napowietrzna ) jest stosowana powszechnie np. w ZE W-Wa Teren. Uziemienia stosowane w linii napowietrznej służą ochronie od porażeń opraw oświetleniowych i wysięgników oraz dla iskierników. Nie spotkałem uziemień roboczych przewodu N, choć wszystko może się zdarzyć.
Pozdrawiam wszyskich kolegów. Myślę że więcej pokory w stosunku do własnej wiedzy wszystkim nam zrobi na zdrowie.
" Nie Uczta Baltazara, same się uczta" jak mawiał poeta.
Do “elek”
Wszystko co piszesz jest prawdą, ale kotek też ma część racji.
Czy wyobrażasz sobie zasilanie piętrowego budynku mieszkalnego w układzie TT. Jakie będą koszty wykonania ochrony od porażeń a technicznie jaki to jest problem. W większości fachowych książek pisze że o wiele korzystniejsze warunki techniczno- ekonomiczne uzyskuje się przy układach sieci TN i nie zacela się stosowania układu TT.
Takie warunki wydawane są na rejonie nr 3 w Warszawie. Na RE-4 jest układ TN.
Nie wiem jak jest na innych rejonach. Z tego wniosek jest taki że STOEN RE-3 nie dba o klienta tylko ma swoje jakieś widzimisię.
Dlatego zadałem to pytanie ponieważ chciałem uzyskać odpowiedź na pytanie jakie jest sens stosowania ukladu TT w sieci RE-3.
Marcin and inni koledzy!
Pytanie raczej do ZEW Teren gdzie TT stosują od lat i taki system dotyczy również wysokich budynków. Jako uziom wykorzystuje się rury wodociągowe. Koszt instalacji nowych nie będzie większy ponieważ przewód ochronny PE jest prowadzony tak jak w systemie TN-S, tyle że np. w rozdzielnicy głównej czy złączu jest połączony tylko z uziomem.
Pozdrawiam.
Drogi Marcinie
Moi poprzednicy tłómaczyli jakie są konsekwencje braku przewodu neutralnego. Nie będe powtarzać . Jeśli nie wierzysz odłącz zero a do instalacji podłącz telewizor , radio i piecyk elektryczny (do poszczególnych faz). Może wtedy zaskoczysz . Poza tym nie ma znaczenia czy jest to układ TN-S czy TT . Tak czy tak masz trzy fazy ,przewód neutralny i przewód ochronny . W rejonie W-wa Teren bardzo rzadko można spotkać inny układ sieci niż TT .
Dlatego elektrycy w tym rejonie od zawsze stosowali osobno przewód uziemiający , który był i jest przewodem ochronnym . Dzięki temu nie było mostków z zera na bolec bo to i wtedy byłoby zabronione. Z bednarki ( otok wokół domu , czasami szpilka) wychodził przewód uziemiający który był rozprowadzany po domu (bolce gniazdek) . Podobnie jest teraz (uziom fundamentowy) .Tylko w układzie jednofazowym brak zera nie jest niebezpieczny. Może o taki układ ci chodziło . Pzdrawiam .Sylwester
czy majac uprawnienia do wykonywania prac na stanowisku eksploatacjiw zakresie:obslugi,konserwacji,napraw,kontrolno-pomiarowym,montażowym*)dla nastepujacychurzadzen,instalacji i cieci: Wyszczegolnic rodzaje zgodnie z protokolem egzaminu:Grupa 1 punkty:2,4,7,10 moge wykonywac prace kontrolno-pomiarowe pozdrawiam Saszek.