uprawnienia

Proszę o pomoc w temacie:
jak uzyskać uprawnienia budowlane w zakresie instalatorstwa (ukończyłem Technikum Elektryczne)?
Chodzi mi również o kursy przygotowawcze w Warszawie.

Z góry dziękuję
Krzysztof

Jeżeli mówisz o samodzielnych funkcjach technicznych w budownictwie to:

1. muszisz zarejestrować w Urzędzie Woj. książkę praktyk - pierwszy podstawowy krok.
  2. Skwapliwie dokumentujesz tam swoją praktykę - zapisy uzupełniane cotygodniowo
  3. Wpisy potwierdzane są przez osobę kierujacą praktyką (posiadającą uprawnienia). Osoba ta wpisuje również opinię nt wykonanej przez Ciebie pracy
  4. Po zakończeniu okresu praktyk kierownik zakładu potwierdza zawarte w książce praktyk opinie (koniecznie!)

Okres praktyki wynosi 2 lata (nie mówimy o uprawnieniach do projektowania) w przypadku zatrudnienia w pełnym wymiarze godzin.

Po tym czasie składasz wniosek o nadanie uprawnień budowlanych do…
Do wniosku załączasz:

• świadectwo ukończenia szkoły średniej o profilu elektrycznym
  • książkę praktyk
  • zaświadczenie o zatrudnieniu

i to chyba wszystko.
Szczegółowe informacje znajdziesz w prawie budowlanym i rozporządzeniu w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie.(http://www.sejm.gov.pl/prawo/prawo)

Dwa lata jesli posiadasz wykształcenie wyższe jeśli techniczne to cos ok. 5lat

Panie Krzysztofie ,
Dokładne informacje zawiera Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r Prawo budowlane ( Dz.U. Nr 89, poz.414 i pózniejsze)- art.12 do 16 oraz Dz. U. z 1995 r. Nr 8, poz. 38.
Książka praktyki zawodowej musi być formatu A4, ostęplowana przez organ d/s uprawnień .
W sprawie kursów podaję telefon 0 600 467 469.
jwt

Właśnie, a gdzie muszę złożyć wniosek?
Co z egzaminami?
Wiem, że uprawnienia można otrzymać dopiero po z zdaniu egzaminu państwowego, nie wiem tylko gdzie są jakieś ośrodki szkoleniowe.

Może ktoś z Was będzie wiedział jak to z tym jest dokładnie.

Dzięki
K.

Wniosek o nadanie uprawnień budowlanych składasz w Urzędzie Wojewódzkim (Wydział Rozwoju Regionalnego?). Tam też pewnie udzielą Ci informacji nt kursów przygotowawczych do egzaminu. Poza tym kursy takie prowadzi również NOT. Warto sprawdzić kilka miejsc, gdyż cena kursu nie jest niska, a różnice sięgają czasem 30%.

Pierwszy krok musisz na pewno wykonać do Urzędu Wojewódzkiego, ale wiem że od stycznia zadania UW mają przejąć Izby Budowlane , ale jak z tym będzie niewiadomo, trzeba założyć zeszyt i od daty założenia 2 (wyższe) lub 5 (średnie) lat praktyki cię czeka. Do tej pory opłata była za sprawdzenie i egzamin coś ok połowy średniej krajowej, ale jak przejmą to IB to też niewiadomo, jest to wszystko opisane w prawie budowlanym

Co do szkoleń to najlepiej pytać się w NOT albo w SEP

A co jeśli prowadzę działalność gospodarczą i nie mam kierownika zakładu nad sobą??? Tzn. , że muszę być gdzieś zatrudniony??

No właaśnie ?! Ja posiadam uprawnienia SEP E 1kV i wykonuje instalacje elektryczne ale mam własną firmę . Więc jak to jest w takim wypadku?