Mam takie pytanie?
Zacząlem od pół roku prowadzić działalność gosp. na zasadzie usług elektrycznych.Mam upraw. SEP do 15 kV + ochronne do 1kV.
Wykonuje drobne usługi w zakresie napraw i modernizacji intalacji elektr.,automatyki i sterowania .
Ostatnio poproszono mnie do wykonania instalacji elektrycznej w nowo postawionym domu z istniejącym przyłączem które wykonał ZE.
Czy do wykonania takiej instalacji i wpisie do książki budowy są potrzebne tylko uprawnienia budowlane?
Mam możliwość zgłosić się do przetargu na pomiary elektryczne dla SM czy tutaj również pomiary grupy SEP się nie liczą tylko budowlane ?
W takim razie niecxh mi ktoś wytłumaczy po co są uprawnienia SEP do wykonywania pomiarów.
Który to już raz ten sam problem.
- Bardzo dziwna komisja wydała Ci świadectwo kwalifikacyjne do 15kV takie podziału napięć nie ma. Powinno być albo do 1kV albo bez ograniczenia wysokości napięcia, chyba że czegoś nie umiałeś i stąd te ograniczenie.
- dziwnie nazywasz " ochronne" nie wiem co to znaczy.
3, w świadectwie jest zapis " ..na stanowisku: dozoru, eksploatacji*) w zakresie: obsługi, konserwacji,napraw, kontrolno-pomiarowym, montażowym*) …" w tym zapisie powinienieś mieć skreślone słowo " dozoru" i nieskreślone słowo " kontrolno-pomiarowym" wtedy możesz wykonywać pomiary i stertować do przetargu w SM,
Aby wykonać instalację nie możesz mieć skreślonego słowa “montażowym” i możesz wykonywać instalację według projektu ( bez projektu nie wolno) i możesz dokonywać odpowiednich wpisów do dziennika budowy np. zakończono montaż instalacji na parterze, zezwalam na wejście tynkarzy.Taki wpis dokonuje się na polecenie inspektora nadzoru, tak naprawdę to on powienin wpisać.
Uprawnienia budowlane są potrzebne do projektowania, oraz dla inspektora nadzoru i kierownika robót
WItam
Moim zdaniem, zeby wystepować gdziekolwiek np. w przetargu dla SM konieczne są uprawnienia budowlane lub zatrudniony co najmniej jeden z nimi człowiek. ie można przeciez wykonywać samodzielnych funkcji w budownictwie bez tych uprawnień a jeśli Tomek założy firmę to bez tego nie będzie mógł ani sam ani z drugim czy trzecim zatrunionym nic zrobić bo w świetle Prawa Budowlanego nie mogą sami nic zrobić. Muszą albo kogoś mieć na etacie albo kogoś wynająć. Oczywiście to też sprawa SM i nieznajomości chyba PB.
Tak samo dotyczy dziennika budowy uważam.
Pozdrawiam
Pan Adam chyba przesadza w temacie uprawnień budowlanych.
Prawo Budowlane podaje gdzie i kiedy potrzebny jest inspektor nadzoru, nie doczytałem również aby była mowa o kilku inspektorach np. do spraw elektrycznych. Chyba, że na zasadzie asystentów inspektora.
Natomist do wykonywania prac według projektu wymagane jest świadectwo kwalifikacyjne na stanowisku eksploatacji w zakresie montażu.
Przyznaję, że ranga tych świadectw jest obecnie żadna ponieważ:
- wprowadzono konkurencję między komisjami egzaminacyjnymi ( czyli lepsza jest ta, która mniej wymaga),
- nie wymaga się świadectwa przy mocy zamówionej poniżej 20kW,
- nie wymaga się wykształcenia elektrycznego.
Często świadectwo jest wypłakane przed komisją, bo jedyne żywiciel rodziny, bo pracodawca go zwolni itd. Wszytko to powoduje, że znaczny procent ludzi pracujących przy urządzeniach elektrycznych nie zna podstaw elektrotechniki.
panie kotek ja mam również na upr. SEP na ostatniej stronie dopisane: pomiary ochronne, a koledzy mają ograniczenia do 30kV, zaznaczam że komisja nie była dziwna ![]()
co do uprawnień i przetargó to jest tak jak pan kotek mówi
Witam
Może przesadzam, nie mniej jednak nie widzę możliwości oddania jakiejkolwiek roboty np. do odbioru przez ZE bez uprawnień budowlanych. Być może jest różnie w różnych ZE i wcale mnie to nie zdziwi. Nie wyobrażam sobie pracując w wykonawstwie czegoś takiego ale to tylko moje zdanie…
Pozdrawiam
Pan Adam ma rację, prowadząc własną działalność gospodarczą w wielu sytuacjach, zachodzi potrzeba posiadania uprawnień budowlanych. Zwłaszcza dla większych inwestycji, gdzie występują kierownicy robót dla poszczególnych branż. A skolei inspektorzy nadzoru, nie zawsze będą chcieli swoimi uprawnieniami budowlanymi autoryzować np. oświadczenia wykonawcy robót elektrycznych, również kierownik robót branży budowlanej, nie zawsze zgodzi się autoryzować dokumenty kierownika robót branży elektrycznej i etcetera.
Podrawiam
wykonując pomiary elektryczne w budynkach nie są potrzebne uprawnienia budowlane poniważ nie są to prace związane z ingerencją w konstrukcję budowli czy też z wykonywaniem tejże budowli .
Dziękuję panom bardzo za udzielenie odpowiedzi , w szczególności “panu kotkowi”,ale jeżeli chodzi o uprawnienia komisja egzaminacyjna SEP-u w moim mieście jest upoważniona do wystawienia dwóch rodzajów “świadectw kwalifikacyjnych” a mianowicie do 1 kV i do 15 kV są to najwyższe kwalifikacje o jakie można się starać (tak więc wszystko umiałem).Tak jak pan mówił mam tylko skreślone “dozór” natomiast reszta jest obowiązująca .Widzę jednak że całkowitej i jednomyślnej odpowiedzi nie uzyskałem .Jedni twierdzą że można ini natomiast że nie .Powiem szczerze że w takiej sprawioe dowiadywałem się już u ludzi posiadających duże firmy elektryczne którzy posiadają takie uprawnienia budowlane jak również w ZE u ludzi którzy sprawami warunków i odbiorów prac
wykonywanych przez instalatorów zajmują się na codzień .Wiem na dzień dzisiejszy że wykonując pracę która będzie odbierana przez ZE i związane z tym formalności papierkowe do tego bezwzględnie są potrzebne upr.budowlane.Natomiast do wykonywania instalacji tzw. zalicznikowej i pomiarów z nią związanych nikt nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi.ZE popwiedział mi że ich interesuje tylko to co jest zrobione do licznika + ewentualnie pierwsze zabezpieczenie za licznikiem i koniec.
Problem wydawał by się banalny a jednak ???/?
Wszystkie książki jak również art.62 prawa budowlanego mówi " Kontrolę stanu technicznego instalacji elektrycznej i piorunochronnej powinni przewprowadzać osoby posiadające kwalifikacje wymagane przy wykonywaniu dozoru lub usług wzakresie naprawy lub konserwacji odpowiednich urządzeń energetycznych."
Nie myślę aby chodziło tutaj o uprawnienia budowlane a także nie sądze aby ludzie którzy wysilili się aby wprowadzić takie prawo zastrzegli sobie w myślach
“czytajcie tylko Ci którzy już mają uprawnienia bud. ,bo potrzebujecie jeszcze upr.SEP -u”.
Bardzo szukam tej jednoznacznej odpopwiedzi ponieważ mam możliwość wykonania nawet paru takich prac w przeciągu roku a wiadomo chyba wszystkim jak wygląda nasza sytuacja ekonomiczna.
Dziękuję wszystkim uczestnikom FORUM za dalsze uwagi …
Witam
Może rzeczywiście do samego wykonywania pomiarów uprawnienia budowlane nie sa potrzebne, chyba że chcesz robić tylko pomiary i nic więcej.
Jak będzie wyglądał wpis do Dziennika Budowy osoby nie widniejącej na tytułowej stronie jako branżysty? Przecież należy tam podać numer uprawnień budowlanych! Nie spotkałem się z przypadkiem, żeby w dzienniku budowy wpisywali się ludzie przypadkowi bo akurat maja coś do powiedzenia.
Wydaje mi sie też że dużo zależy od inwestora. Jeśli w przetargu o którym pisze Tomek nie ma wzmianki o koniecznych uprawnieniach budowlanych to może stosowna SM ich po prostu nie wymaga i wszystko bierze na siebie inspektor nadzoru. Myślę że należałoby chyba potraktować to indywidualnie skoro zdania są tak podzielone.
Pozdrawiam
Witam
Szanowni koledzy od jakiegoś czasu czytam na forum rozważania na temat uprawnień pozwolicie, że wyrażę swoja opinie na ten temat.
Mimo że posiadam te nieszczęśliwe Uprawnienia Budowlane to według mnie sam pomysł wprowadzenia ich jest nieco dla mnie osobiście nie zrozumiały.
Wiadomo, że Ustawa Prawo Budowlane mówi konkretnie, kto jest uczestnikiem procesu budowy, ale stawia się jedno zasadnicze pytanie czy ludzie, którzy się uczą i zdają różne egzaminy w SEP np. pomiary. Dozór czy eksploatacje nie są nic nie warci czy ich droga do wykonywania wolnego zawody jest zamknięta nie mogą wykonywać na własna rękę nic, ponieważ nie maja Uprawnień Budowlanych.
Według mnie Uprawnienia Budowlane powinny być tylko dla Projektantów i Inspektorów Nadzoru, ponieważ to oni w dużym stopniu są odpowiedzialni za wykonany projekt i prace.
Wykonawca robi tak jak ma na projekcje i nigdy nie zrobi inaczej.
A tak nawiasem mówiąc skoro są Uprawnienia Budowlane to wiedz, po co różne świadectwa kwalifikacyjne SEP skoro jedno z drugim jest ściśle związane.
Marek
Ps Naszemu Ustawodawcy chyba chodzi jak ściągnąć z nas pieniążki
Witam
Panie Tomku jeśli prowadzi Pan działalność gospodarczą która w swoim zakresem nie obejmuje robót inwestycyjnych, to uprawnienia budowlane są Panu niepotrzebne. Roboty inwestycyjne wykonuje firma która wygrała przetarg publiczny. Natomiast jeżeli zamierza Pan rozszerzyć działalność gospodarczą o roboty inwestycyjne (z wydzielonych środków finansowych na inwestycje), to w wielu przypadkach w procesie inwestycyjnym będzie Pan pełnił funkcję Kierownika budowy (branży elektrycznej) a do pełnienia tej funkcji potrzebne są upranienia budowlane. Najczęściej są to duże inwestycję np. budowa hipermarketu. Ale zdarzyć się mogą małe inwestycje np. modernizacja instalacji elektrycznej w f-rmie xx, gdzie będzie Pan zarazem kierownikiem budowy jak i wykonawcą.
Prace związane z wykonywaniem samych pomiarów elektrycznych, konserwacja instalacji, prace remontowe, dobudowa instalacji, prace serwisowe, wspomiana przez Pana Kotka instalacja w budynku jednorodzinnym, nie wchodzą w zakres prac inwestycyjnych (z wydzielonych środków finansowych), do wykonywania tych prac uprawnienia budowlane są niepotrzebne.
Pozdrawiam
Światectwo kwalifikacyjne może być na stanowisku “D” lub “E”. Żeby wziąć “śruboktręt” do ręki, miernik, obsługiwać urządzenie elektryczne konieczne jest “E”. Aby ocenić stan techniczny, zdecydować o potrzebie naprawy, zorganizować naprawę itd potzrebne jest “D”. Świadectwo “D” nie pozwala na bezpośrednie wykonywanie prac ( posiadam interpretację prawną URE).
Uprawnienia budowlane też są trzech rodzajów:
- projektowanie,
- nadzór budowlany,
- kierowanie robotami budowlanymi.
nie każdy ma wszystkie trzy zakresy. w każdym z zakresów mogą występować ograniczenia lub w nowych uprawnieniach, wykaz
Kolego Kotek proszę uważnie przeczytać i przeanalizować Rozdział V - Prawa Budowlanego. W procesie inwestycyjnym nie można łączyć stanowisk :
- projektanta sprawującego nadzór autorski
- inspektora nadzoru
- kierownika robót
Natomaist projektant niepełniący funkcji nadzoru autorskiego, może pełnić obowiązki inspektora nadzoru, lub kierownika robót. Kierownik robót może jednocześnie być wykonawcą robót. Zresztą możliwych kombinacji jest wiele. Zwłaszcza jeżeli inwestycja jest duża. Aby zrozumieć wszystkie zawiłości, trzeba popracować kilka lat w dziale inwestycji na dużej budowie.
Pozdrawiam
Przypomnienie wątków z archiwum
Dotyczy dyskusji w wątku:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?p=33861#33861
do którego zapraszam Kolegów.