Uprawnienia do projektowania

Czy pracując w firmie telekomunikacyjnej, mogę ubiegając się o uprawnienia do projektowania zaliczyć pracę w firmie na poczet rocznej praktyki na budowie.

Witam, z zapytania nie wynika w jakiej dziedzinie Kol. chce projektować.
Do projektowania w telekomunikacji (oddzielne uprawnienia!)potrzebne są dwa lata praktyki przy sporzadzaniu projektów(wykszt. wyższe) i rok praktyki na budowie (nie przy eksploatacji) lub przy średnim wykształceniu- 5lat projektowania i rok praktyki na budowie.

Józef K.

W pytaniu nie podałem dziedziny, o którą chcę się ubiegać ponieważ jest to forum elektryków to założyłem, że będzie wiadomo o co chodzi. Ale miejsce pracy mogło mylić, za co przepraszam.
Chcę ubiegać się o uprawnienia w elektryce, mam wyższe wykształcenie i teraz interesuje mnie czy mogę pracę w telekomunikacji traktować jako doświadczenie potrzebne do zdobywania uprawnień w elektryce.

Witam.
Dokładne informacje znajdziesz w obowiązujacym od 11 lipca Prawie budowlanym- tekst jednolity po zmianach ustawy z dn. 7 lipca 1994 r, oraz w rozporządzeniach ministra, które są przywoływane w tym tekscie.
Rozdzial 2 ustawy odnosi sie do samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie, Art. 12 do 16. Radzę poszukać również Rozporządzenia ministra do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej, co może być uzupełnieniem, uściśleniem, ustawy. Warto poszukać, bo zagadnienie jest dość złożone do tłumaczenia na forum, nie mając w dodatku niektórych informacji, jak chociażby kierunek Twojego wyższego wykształcenia, chyba że nie doczytałem. O kierunkach pokrewnych i innych, w zależności od specjalności uprawnień o jakie ktoś chce się ubiegać, też tam znajdziesz informację.

Witam, jeżeli masz dobrze udokumentowaną praktykę projektową w branży elektrycznej i czujesz się w tym dobrze, to ciągnij do celu i zbieraj papiery. Budowa linii telekomunikacyjnych często wymaga przebudowy lub wzmocnienia podbudowy energetycznej, rozwiązywania problemów związanych z kolizjami, stosowaniem obostrzeń tylko trzeba to miec udokumentowane. Nie wyczerpuje to calości zagadnienia ale chyba żadna praca przez 1 rok nie jest w stanie tego uczynić.
To jest moje prywatne zdanie, niekoniecznie zgodne ze zdaniem osoby ktora bedzie przepuszczać Cię przez przysłowiowe sito.
Pozdrawiam