WITAM:
Mam pytanie- czy koledzy znają taki twór :IZBA INŻYNIERÓW BÓDOWNICTWA.
Wiem,iż jest to związane z UPRAWIENAMI BUDOWLANYMI a więc
ich ważność. Słyszałem iż bez członkowstwa w izbie stracą ważność po 2002roku. Co o tym sądzicie może jakieś akty prawne.
Zapraszam do dyskusji.
Takiego tworu z “ó” nie ma
natomiast (Dz. U. Nr 5 poz. 42 z 2001 r.) już od roku (architekci i urbaniści) istnieją Izby Inżynierów Budownictwa a w przypadku pozostałych specjalności właśnie ukonstytuowały się władze i rozpoczęły działalność od ściągania składek członkowskich i na ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej. Następna grupa kolegów znajdzie ciepłe posadki -chyba że, w co nie wierzę, zaczną skutecznie działać dla dobra ogółu. Jeśli idzie o ubezpieczenia to idea wg mnie jest słuszna, ale z obowiązkową przynależnością do Izby i wymuszaniem haraczu na prezesów i przyjaciół królika oraz szantażem, że nie można wykonywać samodzielnych funkcji bez przynależności do Izb, to gruba przesada -tak uważam. Pachnie mi to niedaleką przeszłością: nie zrobisz kariery jak nie należysz do PZPR a dzisiaj …Izby.
Ktoś tam próbował odwoływać się do Trybunału ale nic nie słychać…
Witam
Czy możliwe jest stracenie uprawnień w przypadku nie zapisania się w tym roku ?
Co dalej- powtórny egzamin. Jaka jest składka na dzień dzisiejszy ?
Pozdrawiam.
Witam kolegów
A co sądzicie o następującej sytuacji:
gdy jestem tylko i wyłacznie pracownikiem biura projektów, które jest ubezpieczone od błedów projektowych, to czy muszę jeszcze ubezpieczac sie indywidualnie,
Pozdrawiam
Wiele spraw jest jeszcze nie jasnych. Ubezpieczenie OC nie koniecznie musi być poprzez IZBĘ. Natomiast składki są robite na dwa różne konta i wygląda, że musimy sami opłacać ( nie pracodawca) bo podobno jest tak, że:
- adwokaci płacą sami za przynależność do ich IZBY,
- lekarze też płacą sami.
Nie jasne jest natomiast fakt, że jeśli raz wykona się np. jakiś projekt to podlega on ubezpieczeniu przez kilkanaście lat i nie można zrezygnować z przynależności do IZBY, natomiast drugi zapis mówi o usunięciu członka IZBY jeśli nie zapłaci składek.
Najgorsze jest to, że elektrycy są reprezentowani bardzo szczątkowo, są całe komisje w których nie ma elektryka, będziemy tańczyć pod dyktando budowlańców i konstruktorów. Mówi się o weryfikacji osób uprawnionych do sprawdzania projektów ponieważ ubezpieczeciel chce tą drogą miec wpływ na to co ubezpiecza. Jak to będzie naprawdę ? Dobrze by było aby ten wątek był stały, można by wymieniac infromacje jak to jest w różnych IZBACH regionalnych, zwłaszcza przy tak nikłej reprezentacji elektryków. Koniecznym jest uaktywnienie SEP-u to może być jedyna droga oddziaływania na IZBĘ.
Witam:
Składki w MIIB: członkowskie 300,00PLN
Ubezpieczenie Warta wraz ze składką na Zarząd Krajowy to 180,00PLN.
Składki Rocznej. Członkostwo w izbach obowiązuje Projektantów jak również
Wykonawców.Z informacji których otrzymałem w MIIB Warszawie Przynależność jest obowiązkowa dla Samodzielnych Funkcji Technicznych w Budownictwie.
Słyszałem, ..z informacji jakie otrzymałem… z Izby Regionalnej dowiedziałem się… i.t.d.
Nie dajmy się zwariować-podstawa prawna i jeszcze raz podstawa prawna.Prawo nie może działać wstecz.Nie Izby ,były upoważnione do wydawania uprawnień.To tak , jakby powołać Izbę Kierowców i każdemu kazać się do niej zarejestrować (za opłatą ) bo jak nie to prawo jazdy traci ważność.
Ja myślę, że ten szum potrzebny jest jakiemuś “ciału” aby zalegalizować postępowanie, bo jest zapotrzebowanie na Izbę.
To nie może być przymus, jedynie dobra wola.Izba weźmie w obronę ,pomoże ,zajmie stanowisko w sprawie swojego członka ,zrzeszonego.Ale i na sali sądowej można zrezygnować z obrońcy , nawet z urzędu, jeżeli pozwany potrafi sam się bronić.
Może jest jakaś Ustawa ,która nakazuje zrzeszać się w Izbach?
Witam
Dziękuje za odpowiedz , wiem ile wynosi składka , wiem , że nie będe mógł wykonywać zawodu w przyszłym roku . ( a może już w tym działam nielegalnie ) . Pozostało jeszcze jedno pytanie . Czy stracę uprawnienia nie rejestrując się w tym roku. Panienka z Izby powiedziała mi że chyba tak . Czy tak może być ? Może ktoś wie coś na ten temat
Witam kolegów,
W odpowiedzi kol. Januszowi. Jest taka ustawa Dz.U. z 2001 r. Nr 5 poz. 42 i jej Art. 6. 1. “Prawo wykonywania samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie oraz samodzielnego projektowania przestrzeni w skali regionalnej i lokalnej lub kierowania zespołem prowadzącym takie projektowanie przysługuje wyłącznie osobom wpisanym na listę członków właściwej izby samorządu zawodowego.” Pańskie jaja!! Płacisz obligatoryjny dodatkowy podatek za “manie” uprawnień budowlanych. Ubezpieczenie - w ostateczności może sprawa i słuszna ale reszta? Obiema rękami pospisuję się pod wypowiedzią kol. henry`ego. I ciekawe czy odbiorą posiadane uprawnienia, no bo skoro nie wolno ci ich używać bez przynależności do PIIB to jeśli nie chcesz tam należeć (czytaj - płacić dodatkowego podatku) no to po jaką cholerę są ci potrzebne.
Witam kolegów Czy ktoś wie gdzie i jak można zdobyć UPRAWNIENIA BUDOWLANE. Jestem z Warszawy. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam i dziękuje
Piotr- Zajrzyj na plac Bankowy: Wydział Urbanistyki i Nadzoru Budowlanego.
Tam się wszystkiego dowiesz.
Piotr- Zajrzyj na plac Bankowy: Wydział Urbanistyki i Nadzoru Budowlanego.
Tam się wszystkiego dowiesz.
Witam Kolegów!
Jestem tegorocznym absolwentem Politechniki Gdańskiej wydziału
Elektrotechniki i Automatyki. W ostatnim czasie podjąłem pracę w
firmie zajmującej się montażem instalacji sygnalizacji pożarowej,
alarmowej, telewizji przemysłowej, nagłośnienia, komputerowe,
telekomunikacyjne itp. Tymczasem pracuję w firmie jako monter instalacji niskoprądowych. Wzwiązku z tym zwracam się z pytaniem, czy praca tego rodzaju może zaliczać się do stażu pracy niezbędnego do ubiegania się o uprawnienia budowlane (miłe panie w Urzędzie Wojewódzkim w Gdańsku rozkładaja bezradnie ręce i nie potrafią odpowiedziec na to pytanie
.
Jeśli zaś moje obecne stanowisko nie uprawnia mnie do ubiegania się o
uprawnienia budowlane, to jakie by mnie uprawniało.