uprawnienia budowlane

Czy posiadając świadectwo kwalifikacyjne E i D uprawnia mnie to do wykonywania nowych instalacji elektrycznych (np w domkach jednorodzinnych itp) czy muszę posiadać uprawnienia budowlane. Czy ktoś z Państwa może mi to fachowo wyjaśnić? Posiadam wykształcenie pomaturalne (2 letnie studium zawodowe).

Bardzo mi przykro ale w mysl :frowning:
“DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 31 stycznia 1995 r. Nr 8 Poz. 38 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA z dnia 30 grudnia 1994 r. w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie.”

“Działalność związana z koniecznością fachowej oceny zjawisk technicznych, lub samodzielnego rozwiązywania zagadnień architektonicznych oraz techniczno-organizacyjnych, jest spełnieniem definicji samodzielnej funkcji technicznej w budownictwie w rozumieniu ustawy z dnia 7. 07. 1994 roku Prawo budowlane (Dz.U. nr 89, poz. 414 z późn. zm.), która weszła w życie dnia 1.01.1995”

Z zamieszczonych informacji wynika ze do budowy (wykonywania) instalacji w zakresie sieci instalacji i urzadzen elektrycznych i elektroenergetycznych jest osoba ktora posiada uprawnienia w zakresie bezograniczen lub z ograniczezniami.

Do uzyskania uprawnień budowlanych w danej specjalności jest wymagane, w zależności od zakresu tych uprawnień, posiadanie odpowiedniego lub pokrewnego wykształcenia wyższego albo odpowiedniego wykształcenia średniego, odbycie wymaganej praktyki zawodowej i zdanie egzaminu bądź posiadanie co najmniej wykształcenia zasadniczego zawodowego, dyplomu mistrza i zdanie egzaminu.

Uprawnienia budowlane w ograniczonym zakresie w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń elektrycznych i elektroenergetycznych stanowią podstawę do projektowania lub kierowania budową i robotami budowlanymi przy wykonywaniu instalacji i urządzeń niskiego napięcia (wraz z przyłączami) w budownictwie jednorodzinnym i zagrodowym oraz innych budynków o kubaturze do 1000 m[3] i prostej funkcji technologicznej, takich jak magazyny, niewielkie obiekty handlowe, warsztaty rzemieślnicze.

Uprawnieni E i D uprwaniaja do … do zajmowania sie EKSPLOATACJA urzdzen, instalacji i sieci na stanowisku dozoru i eksploatacji w zakresie obslugi konserwacji napraw kontrolno pomiarowych montazowych dla urzadzen instalacji i sieci a nie do wykonywania nowych instalacji. :frowning:

Jest prawo i lobby …
Jedyny sposób to doprowadzić do instalacji licznika.
Instaluję urządzenia, instalacje oświetleniowe, ostatnio linie produkcyjną składającą się z szeregu urządzeń. Jest mało ludzi z tzw. uprawnieniami budowlanymi którzy potrafili by to zrobić. Nie dajmy się zwariować. Czy do instalacji gniazdka sieciowego będziemy wołać “budowlańca”. Czy budowlaniec
zainstaluje nam ciąg produkcyjny na temat którego technologii nie ma zielonego pojęcia? Fikcja. Trzeba z tym żyć i pięknie z godnością to pokonywać.

Dziekuję bardzo za szczegółowe wyjaśnienia.
Ale uwaga pana "reltid" też ma swój sens!!

Panie Michale.
Bardzo proszę przeczytać sobie Prawo Budowlane.Kancelaria Obsługi Inwestycji IRBIS-Trading Ireneusz Sikorski
Uczestnikami procesu budowlanego są między innymi projektant,inspektor nadzoru i kierownik robót i tu zgodzę się z wymaganiami uprawnień.Natomiast wykonawca monter instalacji elektrycznej z świadectwami kwalif.jest uprawniony do montażu w/g projektu elektrycznego danego budynku.Gorsza sprawa będzie z oddaniem instalacji do eksploatacji.Do odbioru instalacji są potrzebne próby i badania iiiiii uprawnienia budowlane.
Powodzenia.

Jescze raz wrócę do tego wątku…
Rozumiem, że do projektowania i kierowania pracami przy wykonawstwie instalacji uprawnienia budowlane są potrzebne ale dla samego wykonującego elektryka?? Które przepisy mówią o tym?? Czy mam rozumieć - po wykonaniu pieczątka “budowlańca” jest potrzebna?
Łączę pozdrowienia!

Pytanie dotyczyło np. instalacji na działce. Z.E. narzuca warunki podłączenia.
Zgłasza Pan wykonaną pracę. Przyjeżdżają, zakładają licznik plombują. Ta “operacja” trochę kosztuje, ale cena jest do negocjacji. Lobby budowlane się denerwuje, ale taka jest nasza “demokracja”. Kilka telefonów, i trafi Pan na właściwą osobę. Nawet profesorowie specjaliści w dziedzinie zabezpieczeń, automatyki robili sobie instalacje i trudno ich wysyłać na roczną praktykę na budowę.

“Nawet profesorowie specjaliści w dziedzinie zabezpieczeń, automatyki robili sobie instalacje i trudno ich wysyłać na roczną praktykę na budowę” - dlaczego? Skąd specjalista z dziedziny słabo związanej z instalacjami elektrycznymi ma mieć wiedzę o pracach budowlanych?
Zapominacie Panie i Panowie, że uprawnienia budowlane mają za zadanie poświadczyć znajomość nie tylko spraw związanych z techniką i zasadami budowy instalacji elektrycznych, ale również powinny poświadczać znajomość Prawa Budowlanego. Przy całym szacunku dla doświadczenia kolegi “reltida” montującego linię produkcyjną: ciekaw jestem czy będzie potrafił uzyskać decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu albo decyzję o pozwoleniu na budowę?
Mam uprawnienia budowlane, nie widzę powodu, żeby kwestionować umiejętności montera lub brygadzisty, którzy nawet nie mając uprawnień SEP, wykonują prace na budowie. Jednak po zakończeniu budowy kategorycznie wymagam “oświadczenia” zgodnego z Prawem Budowlanym podpisanego przez osobę z uprawnieniami budowlanymi. Uprawnienia budowlane zdobywa się między innymi po to, żeby ponosić odpowiedzialność za swoją ale i czasami cudzą robotę.
Nie zmienia tu nic beznadziejne dyletanctwo niektórych posiadaczy uprawnień budowlanych. Przecież z powodu mizernych umiejętności niektórych kierowców nie będziecie chyba chcieli zlikwidować praw jazdy i znaków drogowych?

Coś panowie przeintelektualizowaliści tą sprawę.

Uprawnienia budowlane są niezbędne do zajmowania samodzielnych stanowisk budowlanych tzn. Projektanta, kierowmika budowy, inspektora nadzoru.

Świdectwo kwalifikacjune “E” lub “D” jest niezbędne do wykonywania prac w zakresie: obsługi, konserwacji, napraw, kontrolno-pomiarowych, montażowych.

Prawo budowlane określa kiedy wymagany jest inspektor nadzoru i kierownik robót. W przypadku prostych instalacji elektrycznych nie ma wymogu inspektora nadzoru. W przypadku budowy np. domku jednorodzinnego jest wymagany dziennik budowy i inspektor nadzoru, który również nadzoruje wykonanie instalacji elektrycznych.
Więc Pan Michał musi posiadać świadectwo kwalifikacyjne “E” do jednego kV w zakresie prac montażowych w grupie 1.1 sieci, urządzenia i instalacje o napięciu do 1kV i może wykonywać instalacje według zatwierdzonego projektu i pod ( lub nie) nadzorem inspektora z uprawnieniami budowlanymi. Co sprowadza się do tego, że nie wolno mu samodzielnie wprowadzać zmian w projekcie.

A tak informacyjnie, z czego wynika ustanowienie inspektora nadzoru przy budowie domku jednorodzinnego?

Odpowiadajac na ostatnie pytanie p. Grzegorza;
“z czego wynika ustanowienie inspektora nadzoru przy budowie domku jednorodzinnego” - reguluje to Zarzadzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 15 XII 1994 r w sprawie rodzajow obiektow, przy realizacji ktorych jest wymagane ustanowienie inspektora nadzoru inwestycyjnego (M.P z 1995r. Nr.2 poz 28 i z 1996 r. Nr. 83 poz 726) oraz Prawo Budowlane :slight_smile:))

Wiem że już nie na główny temat ale wiedzy nigdy zawiele
Ja mam troszkę inne.
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 19 listopada 2001r w sprawie rodzajów obiektów, przy realizacji których jest wymagane ustanowienie inspektora nadzoru inwestorskiego (Dz. U. Nr 138, poz.1554)
I w tym rozporządzeniu nie znalazłem punktu dot. domku jednorodzinnego.
Rozporzadzenie które Pan przedstawil jest właśnie ww rozporzadzeniem zamienione.
Pozdrowienia

Wydaje mi się, że Pan “kotek” ma absolutną rację. Jest rzeczowe i konkretne podejście do tematu. Dziękuję!
Pozdrawiam wszystkich…

czy majac uprawnienia E w grupie 1 tj,. 2)sieci,urzadzenia i instalacje do 1kw 4) zespoly pradotw. 7)sieci elektrycznego oswietlenia- instalacje napowietrzne,kablowe 10)aparatura kontrolno pomiarowa do pkt.2,4,7 moge wykonywacprace kontrolno pomiarawe przy instalacjach odgromowych,bo kierownik techniczny powiedzial ze tak z gory dziekuje za odpowiedz.

prace związane z aparaturą kontrolno pomiarową p.10uprawnień Gr 1 to co innego niż prace pomiarowe ochrony przeciwporażeniowej – więc nie możesz wykonywać badań i sporządzać protokołów.