uplink optyczny jednomodowy

Interesuje mnie, co to jest (może jakieś synonimy) i jak to przetłumaczyć na jęz. angielski: uplink. Oto kontekst: Dopuszczalne dodatkowe urządzenie typu tranceiver GigabitEthernet, optyczny jednomodowy z zastosowanym uplinkiem miedzianym Ethernet 100TX
albo:
Wbudowany interfejs uplink optyczny jednomodowy GigabitEthernet .
albo:
Urządzenia DSLAM z uplinkiem Ethernet
Wszystko z tekstu o urządzeniach DSLAM.
Dzięki za pomoc juz z góry wiem, że nie zostawicie mnie na lodzie. Potrzebuję szybko - na wczoraj.
Ola

Witam

to coś o światłowodach polecam poszukać na stronach producętów światłowodów jakich… nie wiem:
www.google.pl - śwaitłowody
ewentualnie na forum sieci Lan: www.sieci lokalne .pl

Pozdrawiam
MarcinR

Uplink to rodzaj połączenia (interfejsu) między urządzeniami sieciowymi . Pozwala ono na wspólną pracę urządzeń. Takie połączenia urządzeń nazywa się również kaskadą. Zaryzykowałbym tu polskie tłumaczenie: połączenie kaskadowe.

W praktyce wygląda to tak: kupujesz przełącznik sieciowy z 10 gniazdami. Firma się rozrasta i potrzeba więcej gniazd. Możesz więc wyrzucić do kosza stary przełącznik :wink: i kupić nowy np. z 20 gniazdami. Możesz też kupić drugi z 10 gniazdami i połączyć go z pierwszym za pomocą interfejsu uplink (zakładam, że oba mają taką opcję). Dzięki temu uzyskujesz wirtualne urządzenie z 20 gniazdami. Czasami nie da się kupić urządzenia, które ma odpowiednią ilość gniazd (np. 100), więc trzeba je złożyć z kilku łącząc je za pomocą uplinków.

Uplink może być realizowany za pomocą kabla miedzianego (skrętka, uplink miedziany) lub światłowodu (uplink optyczny).

W Twoim przypadku nie należy tego tłumaczyć na angielski, bo to angielskie słowo! Myślę, że dla osób zajmujących się sieciami i posługujących się językiem angielskim jest ono jednoznaczne.

Pozdrawiam,
Arek Jaskulski
INFORMIK

Dzięki za namiary.
Ola