Przeglądając czasopismo ELEKTRO 4/2002 ,w artykule" Podstawowe wymagania do egzaminu kwalifikacyjnego EiD z pytaniami", napotakałem na pytanie dotyczące wysokości na jakiej zaleca się instalowanie łączników oświetlenia. Odpowiedź prawidłowa to wg czasopisma 1.4m, a mnie się wydaje że jest to 1.05m wg nowej normy. Proszę o pomoc.
Rzeczywiście 1,4m jest drobną przesadą chyba, że jest to pomieszczenie koszykarzy. W materiałach dotyczących osób niepełnosprawnych jest podana maksymalna wysokość 0,8m. Osobiście uważam, że jest to sprawa bardziej mody, przeznaczenia pomieszczenia i sposobu wykonania instalacji. Podobnie jak wysokość montażu gniazd wtykowych. Prof. Markiewicz w swojej książce podaje wysokości jako około:
- wyłączniki - 105cm,
- gniazda - 30cm.
Nie znalazłem obowiązkowych przepisów, które normowałyby ten temat.
W życiu nie widziałem nawet kawałka przepisów na temat wysokości montażu łączników oświetlenia i gniazd. Poza jednym wyjątkiem: zalecenia Ministerstwa czy innego urzędu na temat PRZEDSZKOLI i KLAS NAUCZANIA POCZĄTKOWEGO - z tego co pamiętam tam trzeba montować osprzęt na wyskości własnie ponad 1,4 m, żeby szkraby w nim nie dłubały.
Poza tym w sanitariatach i innych miejscach dla niepełnosprawnych osprzęt z oczywistych względów trzeba montować tak, aby był dostępny z wózka inwalidzkiego.
W biuletynie SEP “INPE” nr 46 tj. lipiec - sierpień 2002 jest artykuł p. dr E. Musiała na temat “uznanych reguł technicznych”. Przykładowo jest omówiona wysokość montowania tablic rozdzielczych. Relacjonując krótko - rozdzielnica powinna być montowana na wysokości ca 1,1 do 1,85m a nie jak podano w podano w piśmie “elektro” minimalnie 2m. Autor życzy redaktorowi aby na stare lata, kiedy nie będzie w stanie wejść na krzesło, był ulokowany w mieszkaniu z rozdzielnicą zamontowaną na wysokości 3m.
Lektura artykułu jest bardzo ciekawa, oprócz opisu polskiej rzeczywistości prwnej w dziedzinie elektryki zawiera również dziewięć przykazań dla uczciwego elektryka. - trochę długie żeby je tutaj przytaczać.
oraz 1,15m dla gniazd umieszczonych w kuchniach i pracowniach (H.Markiewicz “Instalacje elektryczne”)
Markiewicz w swojej ksiazce powoluje sie na norme DIN /VDE. Natomiast w ksiazce “Instalacje elektryczne w budynkach mieszkalnych” Pazdro i Wolski pisze , ze “nalezy” wylaczniki instalowac na 1,4m od podlogi. Zawsze mnie zastanawialo skad te wymaganie, ktore konsekwentnie jest stosowane przez elektrykow. Zal mi tylko tych wszystkich maluchow, ktorzy musza w nocy siusiu zrobic (uda sie to im tylko jak znajda i dosiegna wylacznik).
Pozdrowienia
Karol N.