terminy pomiarów

Gdzie mogę znaleść wiadomości o terminach pomiarów, chodzi mi szczególnie o pomiary na oczyszczalni ścieków.

Skocz na stronę www.elpom.prv.pl tam są terminy pomiarów.
Nie można się sugerować czy to oczyszczalnia czy piekarnia tylko w jakich warunkach pracuje instalacja elektryczna.
Franciszek B.

Witam

Polecam książkę Pomiary Elektryczne do 1kV w 2000 r dostępna w serwisie “ise”
Sam ją mam jestem pomiarowcem i naprawde mi sie przydaje - sama praktyka.
Znajdziesz ja pod adresem: http://ise.pl/produkty/product_details.php4?id=700001

Pozdrawiam

D.J
www.coit.pl

Czy zleceniodawca może wymusić na mnie nie wpisywania w protokole daty następnego badania? (chodzi zapewne o to, żę PIP nie sprawdzi co jaki czas trzeba odnawiać pomiary)

Witam

W zasadzie powinno podawać się datę upływu ważności badania,Z tym że jeżeli
o takowej osoba
pisząca protokół z pomiarów “zapomni” nowe prawo energetyczne reguluje już
terminy ważności takich badań,reszta zależy od samego inspektora PIP lub
straży pożarnej im bardziej inteligentny i szczegółowy tym większe
prawdopodobieństwo że mu to nie umknie.

Szczerze powiem Panu lepiej inwestorowi uprzytomnić że nie ma co liczyć na
niedouczonego inspektora bowiem każdy powód jest dobry do wyciągnięcia kasy
przez Państwo.

Pozdrawiam

Darek Jędrzejczyk
Dariusz Jedrzejczyk
tel. 0 602 630 480
tel 0 25 798 04 00 wew 3 fax 4
www.coit.pl
e-mail coit@coit.pl

Ja tam nie wpisuję daty następnego badania, bo to zależy od właściciela budynku i nikt się mnie o to nie czepiał. Zresztą przepisy tego nie wymagają, a przynajmniej ja się z tym wymogiem nie spotkałem, zaś wpisuję datę datę pomiarów.

Witam

Każdy obiekt powinien mieć INSTRUKCJĘ EKSPLOATACJI w której będzie podany czasookres badań. Kto odpowie: kiedy instalacja została wykonana (5 czy 30 lat temu), w jakim jest stanie, kto i kiedy sprawdzał puszki łączeniowe, jak wyglądają tablice pod spodem, w jakim stanie jest izolacja WLZ-ów idt.
Z życia wiemy iż instrukcja taka jest rzadko spotykana, gdyż to kosztuje a inwestor nie ma pieniędzy.
A co wchodzi m.in. w pomiar obwodu:

• określenie obwodu,
  • oględziny instalacji,
  • sprawdzenie stanu połączeń w puszkach i łącznikach,
  • odłączenie odbiorników,
  • pomiar stanu izolacji i ciągłości obwodu,
  • podłączenie odbiorników,
  • wykonanie protokołu.
    Tak więc po wykonaniu oględzin i sprawdzeniu stanu instalacji pomiarowiec powianiem określić termin następnych badań.
    Jeżeli ww. instrukcja jest:
  • pomiarowiec zgadza się z tym terminem - można napisać zgodnie z terminami w inst.ekspt.
  • pomiarowiec NIE zgadza się z tym terminem – należy wpisać termin i poinformować inwestora o zalecaniu dokonania zmian w Inst.Eksp.

Gdy Inst.Eksp NIE ma pomiarowiec powinien wpisać kolejny termin badań.

Jest to moja opinia.
Również chciałem nadmienić iż podczas OPINIOWANIA NASZEGO PROGRAMU PRZEZ RZECZOZNAWCÓW SEP JEDNOZNACZNIE STWIERDZILI IŻ TAKI ZAPIS MA BYĆ W PROTOKOLE.
Pomiarowiec powinien napisać a inwestor może sobie robić co chce – jego problem.

Pozdrawiam Krystyn