Witam na forum!
Zainspirowany tematem „G11 a taryfa” mam następujące pytanie: Dlaczego osoba prowadząca działalność gospodarczą ma płacić inaczej (więcej) za energię elektryczną , niż osoba prywatna? Oczywiście chodzi o porównywalne warunki zasilania czyli niskie napięcie i do 40 kW.
Czy np.: taksówkarz na stacji benzynowej płaci za benzynę inaczej niż inni? Nie, benzyna ma tę samą stawkę dla wszystkich. Wiem, że grupy taryfowe nie są ustalane przez Zakłady Energetyczne, ale przez odpowiednie Ministerstwo, ale zastanawiam się czym są one uzasadnione. Wg. mnie jest to relikt poprzedniej epoki, kiedy energia elektr. była dotowana i dlatego „prywaciarz” płacił więcej. Ale dzisiaj są ceny wolnorynkowe i nie ma mowy o żadnych dopłatach.
taryfy ustalają zakłady energetyczne ale cenę energii ustala w zasadzie PSE. wszystko jest zatwierdzane przez URE. cena energii dla prowadzących działalność gospodarczą jest wyższa ale nie we wszystkich grupach taryfowych. w przywołanym przypadku tak. tylko że koszt energii jest kosztem uzyskania przychodu czyli jest odliczany od podstawy opodatkowania i pozornie droższe staje się tańsze. wchodzi również w koszt produktu i wpływa na cenę tego produktu. i jak zwykle płaci za to wszystko ten ostatni czyli obywatel.