taryfy energii dla handlu i mieszk.

Czy jest konieczność rozdziału instalacji dla budynku w którym mam sklep i dom i jeden pomiar w taryfie G11 i jakie mogę ponieść konsekwencje w przypadku dalszego rozliczania w taryfie G.

Skarbowy Cię wchłonie przy pierwszej kontroli…

Oczywiście konsekwencje będą ale tylko z zakładem energ, dokonywałem już niemal identycznego rozdziału w domu w którym była kontrola z ZE nasłana przez inkasenta , niestety kara na dzień dzisiejszy porównywana jest z kradzieżą prądu,trzeba złożyć wniosek o rozdział instalacji do ZE w taryfach G11 i C11, wynająć uprawnionego elektryka który wykona rozdział i przygotuje miejsce na zainstalowanie nowego licznika obok istniejącego,następnie dokonać odpowiednie opłaty (w tym za 1kw zwiększonej mocy około 90zł) zapłacić elektrykowi za wykonaną robotę i sprawa załatwiona .Urząd skarbowy takie rzeczy nie interesują ,natomiast ZE szuka pieniążków gdzie popadnie C11 jest taryfą dla osób prowadzących działalność gosp. - jest droższy abon.+droższa każda kilowatogodzina .

Jeśli jest to istniejący i funkcjonujący obiekt nie trzeba dopłacać za moc zamówioną bo istniejący pomiar dzieli sie na dwie umowy po tyle kW ile chcemy. Dopłacamy tylko jesli zamawiamy więcej. W tym przypadku chyba nie chcemy więcej bo obiekt funkcjonuje. Dopłacić trzeba będzie jeśli fktycznie w umowie na istniejący pomiar jest za mało mocy na podział.