szafki

Witam

Powiedzmy ze jest projekt na wykonanie instalacji a w nim znajdują się schematy szafek elektrycznych zawierających np. różnicówki i wyłaczniki nadmiarowoprądowe i oczywiście podany jest nawet producent. Wiem, że firmy same składają takie szafki na budowach. Obudowę i aparaty można kupić w każdej hurtowni. Dylemat moj jest nastepujący - czy wymagana jest dla takich szafek osobna dokumentacja z wykazem aparatów, schematem, rysunkiem gabarytowym, czy szafki takie muszą posiadać deklaracje zgodności? Czy firma skladająca takie szafki może sama wystawić takie papiery lub jakie musi spelnic warunki zeby je wystawić?

Jacek

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pana Jacka.
W projekcie musi być podany typ szafki i wyszczególnienie wyposażenia. Projektant może stosować wyłącznie aparaty dopuszczone do obrotu rynkowego, a to wiąże się z tym, że przeszły one badania i próby np. zwarciowe.
Jeśli chodzi panu o to czy może pan sam wykonać z blachy szafkę - to nie można. Ale jeśli wykona pan rozdzielnicę przy zachowaniu wszystkich aparatów zgodnych z projektem i ma pan świadectwo kwalifikacyjne np. “E” to może pan to robić.
Jeśli pana klient chce deklarację zgodności z projektem to może pan mu wydać, zestawienie aparatów jest w projekcie.
Bez zgody projektanta nie wolno panu zmienić żadnego aparatu nawet zwykłej “S” typu i producenta.