Dzisiaj zajrzałem na stronę SEP i stwierdziłem iż są poważne zamiary zmian w prawie budowlanym w zakresie instalacjji elektrycznych, o czym świadczy tematyka planowanego seminarium.
Tematy referatów:
Zmiany w Prawie Budowlanym (Ostatnio zaszłe i wkrótce spodziewane modyfikacje jako wprowadzenie do implementacji systemu potwierdzania zgodności instalacji elektrycznych z wymaganiami normatywnymi do polskich warunków).
System oceny zgodności wyrobów i dyrektywy unijne.
Francuski system potwierdzania zgodności instalacji elektrycznych (jako pierwowzór przygotowanych nowych unormowań w polskim budownictwie).
System potwierdzania zgodności instalacji elektrycznych w budynkach mieszkalnych użyteczności publicznej i przemysłowych (omówienie polskich unormowań o zaawansowanym stadium legislacyjnym).
Czy ktoś wie co stało się z tym pięknym projektem nad którym pracowano przed laty. Ja też wiele o tym słyszałem. Nie wiem jak się zakończyło. Widać że chyba nie wszedł. Może jakieś prace nad tym są dalej, kto coś wie?
STANCA
Temat powstał przed trzema laty, więc podany tam link jest dzisiaj nieaktualny.
Jak przypuszczam konferencja się odbyła, ale sprawa jakby “przyschła”
Jakiś czas potem spotkałem się z wypowiedzią na forum, że sprawą tą interesuje się Polska Izba Inżynierów Budownictwa. - ale jak sobie przypominam - nikt nie dostarczył dowodu, że coś się w tej sprawie działo.
Nie mniej system ten we Francji ma się dobrze - prowadzi to CONSUEL który ostatnio rozbudował swoją stronę internetową