Styk ochronny w łazience

Czy w pomieszczeniu takim jak Łazienka jest obowiązek stosowania styku ochronnego w gniazdkach.
Zakupiłem szfkę łazienkową z wbudowanym gniazdkiem 230V
bez styku ochronnego. Czy to jest zgodne z polskimi normami.

Gniazdo bez styku ochronnego może być tylko wtedy gdy jest zasilane w sposób inny niż z sieci TNS np. transformator separacyjny.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Jest to niezgodne z wszystkimi przepisami.
Na FORUM nie można reklamować firm, ale Kolega może podać sklep lub producenta aby uchronić innych Kolegów przed takim zakupem.

Pozdrawiam Krystyn

Witam serdecznie wszyskich kolegów na stronie FORUM

Panie Andrzeju
Współczuję panu niedanego zakupu proponuję zakupioną szafkę zwrócić do sklepu,poinformować właściciela sklepu że taka instalacja elektryczna stanowi zagrożenie dla życia użytkownika, łazienka należy do pomieszczeń o szczególnym zagrożeniu, kwestię tą reguluje Norma PN IEC 60364 ark 701 o ile pamiętam.

Zpoważaniem Mirek

Panowie tu dyskutujecie o styku ochronnym w łazience. Normy normami, a np. zwykła suszarka do włosów używana wyłącznie w łazience i tak nie posiada zerowania we wtyczce i styk zerujący w gniazdku nic tu nie pomoże. Co Wy na to ?

Bo jest wykonana w drugiej klasie ochronności chyba że ktoś posiada suszarkę własnej produkcji lub “Made in Targ”

Musi być styk ochrony bo tam jest woda

Andrzeju!
Oczywiście, że w łazience instalacja musi być wykonana w sposób szczegółnie staranny-nie jest możliwe wykorzystanie mebla , który kupiłeś-jego sprzedawca powinien być ścigany z mocy prawa.
Zwróć uwagę, czy zakupiony przedmiot ma znak bezpieczeństwa B bądź deklarację zgodności-jeżeli tak oddaj sprawę w ręce prokuratora- zostałeś świadomie narażony na zagrożenie-wszystkie produkty sprzedawane na terenie Polski powinny posiadać w/w oznaczenia.
Jeżeli zaś nie dołączono takiego dokumentu, zostało również naruszone prawo-to działanie na Twoją szkodę.
Taki sprzedawca powinien zniknąć z rynku by nie zarażać nieświadomych niczego klientów -jestem oburzony postępowaniem sklepikarza.

o boże, czy ja też mogę się zarazić??