Studia podyplomowe - czy warto ?

Mam pytanie w szczególności do osób, które są obsolwentami studiów podyplomowych i pracują w energetyce…

Ja również pracuję w energetyce, czyli branży podlegającej restrukturyzacji i skazanej na zwolnienia. Właśnie przeczytałem ofertę studiów podyplomowych na Politechnice Śląskiej “Rynek energii elektrycznej, ciepła, gazu oraz innych usług sektora publiczno prywatnego”. zastanawiam się nad podjęciem nauki na tych studiach podyplomowych.

Czy ktoś z uczestników Forum jest absolwentem tego studium ? Co myślicie o takich kierunkach ? Czy dyplom ukończenia studiów podyplomowych jest cennym dokumentem w branży energetycznej ?

Każda odpowiedź mile widziana :slight_smile:

Swoją drogą - zadaję to pytanie, ponieważ mam dylemat - albo pójdę na ww. “energetyczne” studia podyplomowe albo na studia w zakresie sieci komputerowych i ucieknę z branży energetycznej. Mając na uwadze zachodzące przemiany i problemy z tym związane praca w energetyce wydaje się być niepewna. Osobiście jestem entuzjastą zarówno informatyki (programowanie związane z energetyką) jak również energetyki. Czyli moje wahania wobec kierunku studiów podyplomowych i ich znaczenia są w pełni uzasadnione.

Mam do ciebie prośbę jeżeli pracujesz w energetyce to czy mógłbyś mi dostarczyć jakieś opinie na temat surządzenia sterująco-zabezpieczająceg MEGAMUZ firmy JM-Trinik(jeżeli oczywiście dosiadacie je w firmie). Informacje ta mi są potrzebne do mojej pracy magisterskiej. Będe ci zobowiązany.

Przepraszam wkradły sie literówki tekst powinien brzmieć:

Mam do ciebie prośbę jeżeli pracujesz w energetyce to czy mógłbyś mi dostarczyć jakieś opinie na temat urządzenia sterująco-zabezpieczającego MEGAMUZ firmy JM-Tronik(jeżeli oczywiście posiadacie je w firmie). Informacje te, są mi potrzebne do mojej pracy magisterskiej. Będę ci zobowiązany.

Niestety, nie miałem styczności z tym urządzeniem i nie posiadam materiałów na ten temat.

Mimo szczerych chęci …

Witaj Marcinie

Czy warto kontynuować naukę na studiach podyplomowych ?

Moja odpowiedź -TAK
Ja ukończyłem studia podyplomowe : jedne na Politechnice Warszawskiej drugie na Politechnice Śląskiej kierunek - Audyting energetyczny.
Co na tym zyskasz zależy od twoich szefów w pracy.
Natomiast jeżeli masz zamiar pracować na własny rachunek - to na efekty wymierne długo nie będziesz czekał.
Studia podyplomowe mają jeszcze ten jeden plus, że stwarzają możliwość nawiązania kontaktów z uczestnikami którzy już pracują , nabyli pewne doświadczenia w pracy. A przede wszystkim najcenniejsza jest - wymiana doświadczeń zawodowych
A tak na marginesie, Politechnika Warszawska ma o wiele bogatszą ofertę studiów podyplomowych.

Życzę powodzenia :laughing:
Czesław

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolega Czesław wyjaśnił to z jednej strony. Ja dodam z drugiej.

Jak prowadziłem firmę naście lat temu, to nie liczyły się papiery lecz umiejętności. Ale wówczas nie było bezrobocia. W obecnej sytuacji, firmy mając do wyboru, na jedno miejsce pracy dziesięciu chętnych wybierają najlepszego. Ja pracy nie szukam, ale nadal się uczę, choćby na forum. Należy korzystać z możliwości nauki, dokąd jest to możliwe. Bo mogą nadejść czasy że na Internet może kogoś nie stać.
Tak więc do szkoły :exclamation:

A tak na marginesie, Politechnika Warszawska ma o wiele bogatszą ofertę studiów podyplomowych.

Kolego Czesławie - to wszystko jest prawdą, Politechnika Warszawska ma lepszą ofertę, ale o wiele droższą :frowning:
Ponieważ nie mogę liczyć na dofinansowanie z zakładu pracy, to jestem zmuszony podjąć studia z uwzględnieniem kosztów. Moje możliwości finansowe są mocno ograniczone.

Na Politechnice Gdańskiej 1700 zł za semestr uzupełniających, ale twardo idę. :sunglasses:

Jeżeli miłbym coś poleci to tylko kierunek “Elektroenergetyka polska w Unii Europejskiej”. Jest to kierunek przyszłościowt a to adres uczelni: http://www.ae.wroc.pl/studia/podyplomowe/iep/ener.html.

Cześć

Witam

http://www.elektr.polsl.gliwice.pl/index.php?action=menu&link=podyplomowe