Spawarka transformatorowa.

Szanowni Koledzy mam problem ze spawarką transformatorową, potzrebuję pospawać blachę grub 1,5 mm, i przy małym prądzie rzędu 50 A elektroda się klei, z kolei znajomy ma taką samą spawarkę i jego można spawać bez większego problemu, podejrzewam że może chodzić o kondensator który jest włączony równolegle w uzwojenie wtórne. Nie wiem jak go dobrać. Wszyskie styki i połączenia są w porządku. Proszę o pomoc.
Z.S.

Witam! A jaką elektrodą spawasz - rutylową ?

Elektroda średnicy 2,5mm, z różowym łebkiem. Konkretnie chodzi mi oto żebym mógł pospawać punktowo blachę karoserii samochodu, nie mam migomata, a wiem że spawarką też można sobie poradzić problem jest tylko z tym żeby nie kleiła elektrody przy małym prądzie.
Dziękuję za zainteresowanie, i liczę na pomoc.
Z.S.

Widocznie znajomy ma …lepszą spawarkę na pewno nie taką samą !.
Domyślam się że chodzi o zwyłą spawarkę transformatorową Ważne przy spawaniu niskimi prądami jest napięcie spawnia tzw.biegu jałowego, najlepiej niezalezne od nastawionego pradu spawania-taka możliwość istnieje w spawarkach z tzw.bocznikiem magnetycznym. Wyższe napięcie to łatwiejszy zapłon - elektroda nie kleji się. Druga sprawa to rodzaj prądustały- łatwiejsze zajarzenie łuku, trzecia to rodzaj i średnica elektrody.
Jeżeli regulacja pradu odbywa sie przełączaniem odczepów na transformatorze nic tu raczej się nie poradzi. Chyba że napiecie zasilające “siada” - długi przedłużacz, można zamontować równolegle do zasilania sieciowego kondensator C=kilka mikroF.
Radzę kupić migomata.

Bardzo dziękuję Kolegom za pomoc, napewno jestem już bardziej zorientowany w temacie.
Pozdrawiam Z.S.

Witam
Ten temat zobaczyłem dopiero dzisiaj.Mam niezawodny sposób
poprawy jakości zajarzania i jarzenia łuku podczas spawania
oraz znaczne zmniejszenie natężenia prądu pobieranego przez
spawarkę transformatorową.Zastosowałem to już w wielu spa-
warkach.Np.w małej spawarce 125A prąd pobierany 26A zmniej-
szył się do 16A.Następowało szybkie zajarzenie łuku,bez przerw
i pryskania nawet przy małym prądzie spawania.Należy podłą-
czyć do zacisków uzwojenia pierwotnego kondensator na
prąd przemienny.Dla spawarki jw.125mikrofaradów ,min.250V AC
Przed i po podłączeniu kondensatora mierzyć prąd uzwojenia
pierwotnego.Jeśli spawarka będzie spawała dobrze można na
tym zakończyć.Można też dołączyć dodatkowy kondensator.
Jeśli natężenie prądu jeszcze się zmniejszy i efekt spawania będzie lepszy do można go pozostawić.Ważne jest by uchwy-
cić moment ,kiedy natężenie prądu zacznie się zwiększać.
Na stałe trzeba kondensatory zamontować na zewnątrz obudo-
wy,bo temperatura uzwojeń podczas spawania może je znisz-
czyć.Dla spawarek na wyższe napięcie kondensatory 450V AC
Prosze odpisać po wykonaniu prób.

nie znam sie zbytnio na rzeczy i dlatego pytam bo nie zrozumialem.
Mam dolozyc kondensator po stronie od wlacznika mojej spawarki i on wlasnie ma pomoc w tym aby latwiej zajarzyc luk?