Witam!
Proszę o podzielenie się wiedzą na temat dopuszczalnego spadku napięcia w linii 15 kV. Ile przyjąc dla toru 15kV, transformatora, linii nn i dopuszczalny calkowity na trasie GPZ-odbiorca ?
Z góry dziekuje za odpowiedź
Witam
Nie odpowiem na wszystkie pytania, ale:
-
nie ma sensu ani możliwości liczyć spadku napięć między GPZ a odbiorcą, który enegie pobiera z sieci nn. Spadki napięc na liniach 15 kV dla odbiorcy nn są nieistotne, bo po to transformator SN/nn ma kilka zacisków o różnych przekładniach żeby te spadki kompensować.
-
dopuszczalne spadki napięcia po stronie nn wynoszą 10%, spadek ten mierzy się w punkcie dostawy energii - czyli przy liczniku,
-
jakie są maksymalne spadki dla linii SN - niestety nie wiem, ale też nie przypominam sobie żeby w którymś z realizowanych przeze mnie projektów były takie obliczenia.
-
obliczanie spadku napięcia na transformatorze? hmm, jak to zrobić? i po co?
Pozdrawiam
Yanc
Witam Kolegę „Yanc” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Z technicznego punktu widzenia Kolega ma rację. Jednak miałem do czynienia z sieciami 15 kV w których przy ostatnim (max) zacisku trafa nie można było osiągnąć napięcia nn większego od 215 V.
Innym aspektem sprawy są koszty finansowe za spadki napięcia w sieciach. Przecież zawsze za nie zapłacą odbiorcy energii, czyli MY. Dostawcy energii elektrycznej idą po najprostszej linii oporu, naprawiają lub udają że naprawiają kilkudziesięcioletnie sieci, stosują jak najmniejsze przekroje, aby tylko zgadzały się z normami, a o kosztach za 1 kWh mało kto z nich się zastanawia.
Witam.
To moze inaczej zapytam:
O ile można maksymalnie podnieść napięcie w GPZ na 15 kV aby na koncu toru linia SN - trafo - linia nn u końcowego odbiorcy było nie mniej niż 10% różnicy od tych 15 kV(juz po regulacji zaczepowej trafo)?
Ja przyjąłem takie dane:
U w GPZ=1.1 Un (+10%)
max spadek na linii SN=6%
max spadek na trafo=4%
max spadek na linii nn=10%
czy mozna je uznac za poprawne?
Nie wiem jak projektuje się rzeczywiste obiekty, a zadanie jest czysto teoretyczne i dlatego muszę założyć jakąs wartość maksymalnego spadku napiecia na linii SN. Dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Mam zbyt małą wiedzę w temacie sieci SN wiec nie pomogę koledze wojo. A piszę ten post, gdyż nie zgadzam sie z tezą kolegi Yanca, jakoby dla odbiorcy nn spadki te były nieistotne
[..]Spadki napięc na liniach 15 kV dla odbiorcy nn są nieistotne, bo po to transformator SN/nn ma kilka zacisków [..]
Poza argumentem ekonomicznym o którym pisał kolega Krystyn (spadek napiecia = strata energii) - może niekoniecznie się wpros przemawiającym do kieszeni odbiorcy nn (bo i tak jest taryfikowany wg jakiegoś cennika - niezależnie czy go zasila SN z małymi czy dużymi spadkami).
Moje rozumowanie jest takie (oczywiście jesli jest błędne to mnie poprawicie).
Linia ze zacznymi spadkami napięć (SN czy NN) będzie wykazywała znacznie wiekszą zmienność (wrażliwość) napiecia w zależności od obciązenia.
Wprawdzie odbiorca może sobie ustawić na trafo SN/NN odpowiednie napięcie (zmieniając zaczep) ale nie jest w stanie uchronić sie od jego “zmienności” w funkcji obciążenia. A jakoś mi sie nie chce wierzyć, że linie SN mają tak porozdzielanych odbiorców, że praktycznie obciązenie jest stałe i nie zależne od pory dnia. Dlatego logiczne jest że sieci SN muszą mieć założony dopuszczalny spadek. Intuicja mi podpowiada, że nie powinien on przekraczać 5%.
Pozdrawiam
Darek
Witam
kolego Darom - racja, ale kolega wojo napisał że chodzi o obliczenia teoretyczne.
Kolego wojo, proszę o wyjasnienia co kolega rozumie pod pojęciem spadku napięcia na transformatorze,
Pozdrawiam
Yanc
Witam Kolegę Wojo i Kolegów na Forum
Pytanie wydaje się tak proste, jednak życie pokazuje co innego.
No cóż temat niby trywialny potrafi zaskoczyć.
Przyznam się, że często mam problem z wymaganymi spadkami napięć i było tak i tym razem.
O ile sprawa jest w miarę opisana w i określona literaturze dla linii nn 0,4kV (ale też są rozbieżności) o tyle dla SN i wyżej jest już problem.
Udało mi się dotrzeć jednak następującej literatury:
„Wytyczne programowania rozwoju sieci rozdzielczych (sieci 110kV, śn, i nn)”
Opracowanych przez:
Instytut Energetyki - Zakład Sieci Rozdzielczych
Warszawa 1986r.
Cóż możemy się w nich doczytać, postaram się w miarę dokładnie zacytować w załączonym pliku tekstowym.
Teraz co mogę dodać od siebie przyznam się, że nie jest to najnowsza literatura ale jedyna jeśli chodzi o sieci SN do jakiej dotarłem.
Dodam, że cytowana literatura mówi o dopuszczalnych odchyleniach napięcia +5%, -10%, a norma PN IEC (nie pamiętam numeru) Napicia Znormalizowane wspomina o wahaniach napięcia +10%, -10% w punkcie dostawy i 4% w instalacji odbiorcy.
W sieci nn obecnie stosuję ogólną zasadę: 5% w linii zasilającej (nie dotyczy to sieci istniejących ale nowych) i 1% na przyłączu.
Co do spadku napięcia na transformatorze jaki Kolega przytoczył 4% to mam wątpliwości o ile wiem można go zwykle pominąć. Niech Kolega sobie wyobrazi parametry podłużne linii SN czy nn R i X i porówna je z parametrami transformatora. Są pomijalnie małe dla długości obwodów, przy których spadki napięcia odgrywają znaczącą rolę. Juz 100m linii nn o małym przekroju wystarcza aby zapomnieć w uproszczonych obliczeniach o transformatorze. Pisze z pamięci, ale jeśli dobrze pamiętam szacunkowe parametry obwodów to tak będzie.
Jeśli chodzi o średnie napięcie sprawa wygląda trochę inaczej najlepiej rozważać ją indywidualnie. Niestety niewiele na ten temat dzisiaj mogę powiedzieć z prostej przyczyny brak wiedzy i doświadczenia.
Obecnie interesuję się wykonaniem zasilania i spadkami napięci dla linii (a w zasadzie całej sieci) mającej zasilać jednego odbiorcę o mocy 2MW + inni włączeni do sieci o mocy 1 do 2MW porozrzucani w różnych miejscach przy odległości do GPZ tów (3 GPZ) około 10 do 15km. Zasilanie wydzielone do dużego odbiorcy niestety wchodzi w grę tylko w stanie bezawaryjnym czyli ataki układ sieci że jedna linia zasila dużego odbiorce pozostałe resztę. Ale w przypadku możliwych przyłączeń w sieci sytuacja już nie wygląda tak prosto.
Reasumując mam nadzieję, że pomimo faktu iż zacytowana w załączonym pliku literatura ma swój wiek to jednak będzie Koledze pomocna. ![]()
P.S.
Pragnąłbym podziękować mojemu Koledze z LUBZEL S.A. za udostępnienie literatury.
Odchy (15.5 KB)