Jestem zainteresowany opiniami projektantów, inwestorów oraz osób zajmujących się budową i eksploatacją sieci elekktroenergetycznych na temat zalet i wad słupów drewnianych stosowanych do budowy linii napowietrznych.
Zastanawiam się z jakich powodów w Polsce praktycznie zaniechano stosowania słupów drewniach.
Według mojej wiedzy w krajach wysoko rozwiniętych (Niemcy, Francja, kraje skandynawskie, USA, Kanada) słupy drewniane są nadal powszechnie stosowane.
Jak można ocenić przydatność słupów drewnianych na tle innych konstrukcji wsporczych, stosoując np. kryteria ekonomiczne, techniczne, ekologiczne.
witam kolegę
Era słupów żelbetowych wkroczyła razem z systemem i trwa do dnia dzisiejszego. Chociaż pierwse jaskółki wiosnę czynią.
Widziałem ciekawe materiały ENSTO na temat właśnie wykorzystywania drewna na słupy. Wiąże się to oczywiście z wieloma aspektami sprawy. Przede wszystkim muszą rosnąć drzewa aby pozyskać odpowiednie drewno. Niestety gospodarka rabunkowa w polskich lasach zrobiła swoje. Finowie mogą sobie na to pozwolić.
Druga sprawa to impregnacja pozyskanego drewna. W Finlandi są fabryki zajmujące się impregnacją ciśnieniową drewna.
Wydaje mi się, że w naszym kraju temat długo będzie jeszcze z pogranicza egzotyki.
Tak na marginesie, większość elementów dachu na moim budynku jest wykonana z pozyskanego drewna z demontowanych słupów i do dnia dzisiejszego drewno ma się dobrze.
Podejrzewam, że dobrze przygotowane słupy drewniane są lepsze od żelbetowych.
Kolejny aspekt to upadłość wielu firm produkujących żerdzie żelbetowe w przypadku wprowadzenia słupów drewnianych.
Przepadną też katalogi sieci NN i SN na słupach żelbetowych. I tak dalej i tak dalej.
Słupy ŻN mają “prawo” złamać się już podczas stawiania.
Z drewnianymi może być kłopot w części podziemnej - jakie zabezpieczenie byłoby Panów zdaniem najskuteczniejsze ?
Witam sredecznie
i dziękuję za komentarz.
Co do impregnacji, to znam kilka firm w Polsce, które robią to bardzo profesjonalnie stosując metodę próżniowo-ciśnieniową.
Temat słupów drewnianych drążę od pewnego czasu. Dotarłem do wielu opinii i ekspertyz, w których dokonano powównania różnych cech i właściwości słupów drewnianych i żelbetowych:cena, koszty budowy i napraw, twałość, wytrzymałość, estetyka, ochrona środowiska. Z tych porównań jednoznacznie wynika, że stosowanie słupów żelbetowych jest nieporozumieniem. Poza tym okazuje się, że podaż surowca - uwzględniając racjonalną gospodarkę zasobami leśnymi - jest zupełnie wystarczająca.
Usiłuję więc dojść sedna sprawy: dlaczego projektanci i inwestorzy nie sięgają do rozwiązań lepszych ?
Rzeczywiście, jest to fragment słupa najbardziej narażony na erozję. Okazuje się jednak, że właściwa impregnacja skutecznie chroni słup posadowiony nawet w agresywnym środowisku. Metoda próżniowo-ciśnieniowa z zastosowaniem impregnatów - olejów węglopochodnych - zapewnia żywotność słupa na co najmniej 40 lat. Oglądałem niedawno linie energetyczne wsparte na słupach drewnianych posadowionych przed 1945 rokiem. Wyglądały całkiem przyzwoicie.
WITAM
aporopo słupów drewnianych z przed roku 1945 mam takie małe pytanie czy próbował kolega na nie wchodzić na łazach?.
Ja pracuje w energetyce i niejednokrotnie takie słupy oglądam od góry zarówno ŚN jak i NN i mogę powiedzieć iż te które stoją w betonowych ustojach naprawde mają sie nieżle niestety bez tych ustoi nie są zbyt bezpieczne. A jeżeli chodzi o stosowanie słupów teraz, oczywiście że są, w mojej firmie właśnie jedna z lini ŚN przechodzi gruntowny remont i słupy stawiane są drewniane.
Cześć
Projektanci jeżeli dostaną katalogi budowy linii SN i NN na słupach drewnianych, to będą je projektować, pod warunkiem akceptacji inwestora czyli Energetyki.
Moja wizja to słupy wykonane z odpowiedniego tworzywa otrzymanego z recyklingu, a drewno pozyskiwane z naszych pięknych lasów przeznaczmy na ekologiczne domy.
Na terenie obsługiwanym przez zemnie istnieje kilka linii SN 15 kV z lat 50 tych tamtego stulecia na słupach drewnianych. Od około 10 lat sukcesywnie je remontujemy wymieniając żerdzie na nowe tez drewniane. Są to stanowiska oszczudlone więc problem miejsca styku ziemi z powietrzem (tam słup ulega zniszczeniu) mamy z głowy. Po tylu latach eksploatacji stan żerdzi jest różny. Bywają słupy w stanie zaskakująco dobrym lecz są i takie że stoją siłą woli lub jakiegoś cudu. Ogólnie nie zgadzamy sia na przebudowę linii na stanowiska żelbetowe. Duże koszty projektu (pozwolenia właścicieli działek). WYkonujemy wymiane słupów na ten sam typ w te same szczudła i mamy remont, a nie inwestycje , a to kolosalna różnica finansowa dla firmy. Sam osobiście wychodzę z założenia, że linie na żerdziach drewnianych sa mniej awaryjne.
Nigdy nie widziałem np. połamanych słupów drewnianych w całym przęśle co przy żelbetonie jest dość powszechne. Drewniak ma to do siebie że jest dość elastyczny i złamać go to raczej sztuka.
Wchodzenia na słup w słupołazach nie jest wcale takie trudne, fakt, że zdażało mi się zjechać kilka metrów do dołu ale nicto jakoś żyje i drzazg w rękach nie mam ))). Ogólnie stwierdzam że SŁUPOM DREWNIANYM TAK!!!
Pozdrówka
Uważam że słupy drewniane są bardzo dobre. Wiem też że z Polski takie słupy są eksportowne do np. Włoch. A więc niech nikt nie mówi że nie stosuje się ich w Polsce ponieważ szkoda polskich lasów.
Ostatni modernizowałem linie z roku 1957 wykonaną ze słupów drewnianych posadowionych na szczudłach. Stawiałem oczywiści na życzenie zakładu energetycznego słupy ŻN. I wiecie aż żal było likwidowac te słupy. Piękne zdrowe słupy postałyby jeszcze drugie tyle lat. ŻN żyją (w jako takim stanie)jakieś góra 30 lat. Oczywiście w miejscach gdzie jesteśmy ograniczeni przestrzennie nie należy rezygnować ze słupów wirowanych. Ale przeloty powinny być z drewna.
pozdrawiam
Jakoś umknął mojej uwagi ten bliski mi temat.
Jestem za stosowaniem drewnianych słupów.
Ale mam dwa pytania:
1.Jak dobierać i skąd wziąć dane wytrzymałościowe słupów do obliczeń wytrzymałosciowych linii(żerdzie ŻN;BSW,E- mają znormalizowane parametry i są ujęte w katalogach).
2.Każdy producent musi przedstawić w ofercie dane techniczne słupów.Drewno to przeciez :sosna,świerk,dąb,buk,brzoza.
I co ,robię słupy i …sprzedaję, bez atestu.Krajowych słupów z danymi technicznymi nie spotkałem.
Firma ENSTO ma b.duże doświadczenie w produkcji i stosowaniu słupów drewnianych .
W swoich projektach linii napowietrznych ,stosuję rozwiązania linii napowietrznych ze słupami drewnianymi na placach budowy większych obiektów kubaturowych. Ten sam wykonawca robót budowlanych zleca mi projekty zagospodarowania placu budowu (nowego) na bazie słupów drewnianych “z odzysku”.
Do obliczeń stosuję dane Firmy ENSTO i ich słupy stosujemy na budowie.
Pozdrawiam ,Janusz Warecki.