Dociekliwy kolega zadał mi pytanie, które chciałem skonsultować. Sprawa dotyczy samoczynnego wyłączenia zasilania w sieciach TN.
W normie PN-IEC 60364-4-41 w punkcie 413.1.3 jest zapis: “Powyższe jest zapewnione przy spełnieniu warunku: Zs x Ja < Uo”
Natomiast w normie PN-IEC 60364-6-61 w punkcie E.612.6.3 jest zapis, że ze względu na wzrost temperatury przewodów spowodowany przepływem pradu zwarciowego uważa się warunek 413.1.3 za spełniony jeśli " Zs x Ja < 2/3 x Uo" ( wzór przekształciłem)
Różnica jest o 66%. Kiedy, który warunek stosować, pomijając prądy RCD, które nie rozgrzewają przewodów.
Sprawdziłem uwarunkowania z punktu 413.1.3 i jest zapis, że prąd “Ja” jest prądem powodującym wyłączenie w czasie t<0,4s dla napięcia Uo=230V lub t<5sekund.
Jak według kolegów należy to interpretować?
Przykro mi, że nikt nie chce podjąć tematu. A co będzie jeśli któryś inspektor PIP przeczyta tą normę i zacznie kwestionować nasze protokóły?
Norma jest dosyć polularna bo zawiera rónież medody badania RCD.
Kolego Kotek, w przyszłym tygodniu jak będę miał więcej czasu postaram się w jakiś sensowny sposób, przeanalizować ten temat.
Pozdrawiam Czesław
Ciekawy temat.
Wymaga czasu.
Pytanie o ile wzrosnie temperatura przewodu podczas zwarcia o czasie 0.4s a tym samym rezystancja?
Prad zwarcia zależy od impedancji petli zwarca, a rezystancja petli od temperatury, w chwili zwarcia temperatura rośnie rezystancja pętli także itd i tak wkoło.
Nie należy wykluczać duzych zwarć w układzie z RCD.
Szanowni Koledzy.
Norma PN-IEC-60364-6-61 nie bez powodu przywołuje ten wzór.
Dla pomiarowca istotne jest okreslenie najmniejszego spodziewanego prądu zwarciowego dla sprawdzenia czy zastosowane zabezpieczenia zadziałają w wymaganym czasie(dla 220V jest to 0,2; 0,4 lub 5s ).
Dlatego trzeba założyć,że w momencie wystąpienia zwarcia przewód juz może być nagrzany np. do temp .dopuszczalnej długotrwale . Ma on wtedy impedancję 1,25 razy większą od temp. przy której wykonujemy pomiar.(przyjmuje się 20 stopni)
Dodatkowo powinno się uwzględnić współczynnik korekcyjny przy dla napięcia napięcia (dla sieci 400V przy obliczaniu najmniejszego spodziewanego prądu zwarciowego wynosi on 0,95).
Stąd prąd zwarciowy minimalny wynosi Ik=0,95xUn/1,25xZs, co tłumaczy te 2/3.
Osobiście zawsze uwzględniam ten współczynnik przy obliczaniu Zs dopuszczalnego.
Pozdrawiam