Samoczynne szybkie wyłączenie

zrobiłem pomiar instalacji z silnikem przy samym silniku,
inny pomiarowiec wykonał ten pomiar na styczniku w rozdzielni głównej s silnik jest w odległości około 20 mbod rozdzielni głównej.Jestem początkujący proszę o odpowiedz który pomiar jest prawidłowy ??? Pozdrawiam

Bardziej dokładnie
Jakie kable były rozłączane do pomiaru

Witam ! Czy możesz powiedzieć precyzyjnie, co chcesz ? jaki pomiar chcesz wykonać ? Czy masz świadectwo kwalifikacyjjne dot wykonywania pomiarów ? czy przełożony zaopatrzył Ciebie w stosowne mierniki ?
W jakim celu wykonujesz ten pomiar ? Przyślij schemat instalacji…

Jeżeli pomiar dotyczył izolacji to lepiej jako miejsce pomiaru wybrać stycznik w rozdzielni - zmierzymy wtedy izolację przewodu i silnika, jeżeli rezystancja izolacji bedzie odbiegać od normy należy wypiąć silnik i pomierzyć osobno.

Jeżeli pomiar dotyczył skuteczności ochrony przez samoczynne wyłączenie zasilania - to należy wykonać pomiar rezystancji pętli L- N pomiędzy obudową silnika a fazą zasilania tego silnika.

oczywiście - pomiar rezystancji pętli L- PE lub PEN

chodzi mi o pomiar pętli zwarcia,czy mierzymy ją przy silniku 20 m od syycznika czy przy styczniku?

To jet pomiar pętli zwarcia.

Mam uprawnienia do pomiarów, używam przyrządu UNILAP 100
a w pytaniu chodzi mi o pomiar pętli zwarcia czy wykonujemy go na urządzeniu końcowym ( silnik),czy na styczniku załaczjącym ten silnik znajdujący się 20 m od rozdzielni gdzie zamontowany jest ten stycznik.Jak wspomniałem jestem początkujący. Pozdrawiam

z tematu wynika że jest to pomiar pętli zwarcia. Pozdrawiam

rozumiem że przy silniku a nie styczniku tego silnika???
chodzi o pomiar pętli zwarcia L-N i L- PE. pozdrawiam

Janku fajnie się z tobą rozmawia.Krótko i na temat .

Moim zdaniem :
Pomiar samego silnika wykonuje się u producenta. Użytkownika interesuje czy urządzenie jest sprawne. A sprawne jest wtedy gdy można go załączyć kompletne. Silnik, kable zasilające wraz z urządzeniami załączającymi i zabezpieczającymi stanowią taką całość. Układ dzielimy wtedy gdy pomiar wychodzi nieprawidłowy i zachodzi konieczność znalezienia słabego punktu .

janusz

Drogi kolego jeżeli jesteś pomiarowcem i pracujesz w zakładzie to ten zakład musi mieć tzw.INTRUKCJĘ EKSPLOATACJI urządzeń i instalacji elektroenergetycznych zainstalaownych w zakładzie zatwierdzoną przez pracodawcę.
W tej INSTRUKCJI jest wszystko zawarte, terminy przeglądów,oględzin ,pomiarów, prace na polecenie pisemne, kto jest kto (poleceniodawca, dopuszczający itd.) w zależności od warunków środwiskowych w jakich pracują różne urządzenia wykonuje się pomiary elektryczne:(stan izolacji,petlę zwarcia,wył.PI,rezyst. uziemnienia i nstal.odgrom.)
Każdy pomiar ma datę ważności, dodatkowo wykonuję pomiar przy modernizacji lub wymianie Np.(spalony silnik).
Reasumując jeżeli pracujesz zgodnie z Instrukcją Eksploatacji
to praca staje się przyjemni i bezpoeczna. Pozdrawiwam

Ale robicie chłopakowi wodę z mózgu. Zapytał konkretnie i odpowiedź jest jedna : pomiar należy zrobić przy silniku a nie w rozdzielnicy. jeśli ma dotyczyć szybkiego wyłączenia silnika. Pomiar na styczniku w rozdzielnicy można wykorzystać do sprawdzenia warunku szybkiego wyłączenia samej rozdzielnicy.

Dzięki za konkretną odpowiedź, bo ten pomiar przy styczniku trochę mnie zdziwił, ale że mam od grudnia upraw.pomiar. niemam jeszcze doświadczenia dlatego nie śmiałem zwrócić uwagi pomiarowcowi gdzie się mierzy pętlę zwarcia w obwodzie silnika.

Witam

Na drugi raz spytaj tego pomiarowca, na jakiej podstawie stwierdza pozytywny wynik ochrony przed porazeniem, urzadzenia (nie tylko silnika), mierzac impedancje petli zwarcia, 20m przed tym urzadzeniem.
A tak w ogole to co on mierzyl na tym styczniku ?

pozdrawiam
Piotr

A gdzie masz zabezpieczenie obwodu?!

Co drugi pomiarowiec mówi co innego ??
To w końcu jak jest z tym pomiarem
ZASTANÓWCIE SIĘ
Wydaje mi się ,że mamy zmierzyć pętle zwarcia aby stwierdzić czy jest zachowana ochrona przy nie prawidłowej pracy odbiornika. A czy odbiornik jest sprawny to już inny temat.
np. rezystancja izolacji uzwojen.
Nie jest pomiarowcem tylko jestem Automatykiem.