Święta swiętami ale ja mam problem i potrzebuje pomocy.
Sala komputerowa na drugim pietrze, 18 stanowisk. jakie zasilanie, jednofazowe czy trójfazowe? Jakim przewodem wykonać uziom który musi mieś rezystancję poniżej 5 omów?, Gdzie i jakie zainstalować ograniczniki przepięć? Jakie zastosować bezpieczniki do zabezpieczenia obwodów komputerowych? Czy muszą być różnicówki?
Nie mogę się nigdzie nic konkretnego dowiedzieć, dlatego proszę o pomoc poinformowanych kolegów.
Może taki problem był już omawiany, ale ja nie natknąłem sie na niego. Proszę o podpowiedzi i życzę wesołych świąt.
Arkadiusz.
Zasilanie trójfazowe, przy założeniu 600W na stanowisko.
Uziom 10mm.
Według stref,można też nabyć gniazda wtykowe z ogranicznikiem-do ostatniej strefy.
Różnicówki oczywiście typ “A” / na prad przemienny i pulsujący ze stałą składową
Nadmiarowo-prądowe też o charakterystyce jak wyżej
Spokojnych świąt
MAREK
Może cośz z tego wykorzystasz Wesołych Świąt.
Załącznik Nr 3Do projektów "Pracownia internetowa w każdym gimnazjum"i “Pracownia internetowa w każdej szkole”.
… dn. …
Przykładowe rozwiązanie dotyczące sieci elektrycznej zasilającej komputery i instalacji telefonicznej
Zasilanie elektryczne szkolnej pracowni informatycznej
Projekt który realizowalem w ubiegłym roku, zostaly zaprojektowane wyłączniki nadmiarowe typu "A’, które bez problemu nabyłem w dawniejszym "ALINEX’- jako przeznaczone pod komputery.
Marek
Nareszcie chwila wolna aby podziekować za pomoc. Serdecznie dziekuję, nareszcie rozjaśniło się w mojej łepetynie. Mam jeszcze taką wątpliwość, czy można uziom wykonać przewodem LY 6 mm2, a długość jego wyniesie około 50 m bo to budynek starodawny i jest klopot wyprowadzić to na zewnątrz. Wyjście uziomu wyjdzie pomiedzy ZK i uziomem instalacji odgromowej. Odległość pomiedzy nimi po około 7 m. Planuje dokopać sie do uziomów ZK i odgromówki, połączyć to razem, przyłączyć sie ze swoim uziomem, i dodaktowo uzupełnic tak aby nie przekraczał wartości 5 omów. Czy tak będzie dobrze? I jeszcze jedno, gniazdka elektryczne z bolcem 2P+T, to rozumiem że do bolca należy przyłączyć uziom czyli PE, bo sieć wykonam jako TN-S. Tych przewodów chyba nie należy rozgraniczać bo to by było bez sensu. Ale kto pyta to nie błądzi.
I jeszcze jedno, ochronniki przepieciowe instaluję w rozdzielni w sali komputerowej, a drugie w rozdzielni głównej tam gdzie znajduje sie licznik. Czy spęłnią swoją rolę? Acha i ochronniki instalować za czy przed centralnym wyłącznikiem w rozdzielni w sali komputerowej. Moim zdaniem przed wyłącznikiem.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam.
Arek.
Witam kolegę Arkadiusza oraz innych kolegów na forum.
Piszę, aby rozwiać Kolegi wątpliwości dotyczące- no właśnie -uziomu.“Mam jeszcze taką wątpliwość, czy można uziom wykonać przewodem LY 6 mm2, a długość jego wyniesie około 50 m bo to budynek starodawny i jest klopot wyprowadzić to na zewnątrz. Wyjście uziomu wyjdzie… połączyć to razem, przyłączyć sie ze swoim uziomem…” jak rozumiem kolega pisze o wykonaniu połączenia przewodem ochronnym (PE). Ponieważ przekrój przewodu ochronnego pozostaje w ścisłej zależności od przekroju przewodów fazowych, tak więc jeśli przekrój przewodów fazowych instalacji mieści się w przedziale do 16 mm2, należy zastosować przewód ochronny o przekroju równym przekrojowi przewodów fazowych . Czy można go wykonać przewodem LY? - tak , pamiętając o tym. aby połączenia wykonane były w sposób trwały i odpowiednio zabezpieczone.
pozdrawiam Jarek
Kolego Arkadiuszu C.
Temat był już omawiany mniej więcej 6 tygodni wstecz.
Ja mam jednak prośbę żebyś podał mi adres szkoly (może być bezposrednio na pocztę) w której będziesz to montował będe przestrzegał znajomych żeby nie posyłali tam dzieci…
Pozdrawiam
Nigdy nie projektowałem i nie wykonywalem sali komputerowej, ale zainteresował mnie ten temat, nigdy nie wiadomo co sie kiedy człowiekowi przyda. Chciałbym się dowiedzieć gdzie konkretnie podłącza się to uziemienie o wartości 5 omów i czemu ono służy.
Kolego Arkadiuszu M.
Jak to bywa w zyciu mój imiennik zamiast poradzić, podpowiedziec, wskazać źródło gdzie mozna się podszkolić i pozbyć wątpliwości, kpi sobie i szydzi a forum nie na tym polega. Nie wszyscy wszystko wiedzą i dlatego sie pytają. Ale myślę że to jeszcze poświąteczne rozkojarzenie. Przykro mi że zamiast konkretów spotkała mnie przykrość. A tym tematem interesują sie inni i też mają óżne wątpliwości. Ja na tym kończę swoje pytania bo jeszcze dowiem sie że …
Również pozdrawiam!!!
Zaczne moze mniej oficjalnie…
Arku C. przyznaje że potraktowałem Cie dość ostro, chociaz moje intencje były inne. Ja nie chciałem sprawić Ci przykrości i doprawdy nie taki był mój zamiar. Moja uwaga - która podtrzymuje - dotyczyła raczej poziomu dyskusji. Nie jest grzechem pytac i nie wiedzieć, jest natomiast karygodne udzielanie takich rad które ty usłyszałeś. Obawiam się dodatkowo że wg tych rad możesz taka salę wykonać … i stad moja uwaga.
Powtórze zatem jeszcze raz że taka dyskusja toczyła sie kilka tygodni temu na FORUM. możesz zatem pilniej poszukać bo ja już nie pamiętam tytułu dyskusji.
Jak widzisz moj imienniku nie pozostawilem Cię bez wsparcia…
owocnych poszukiwań.
Tematy poruszane w tym temacie;
PORADNIK OFEK
ZASILANIE KOMPUTERÓW POLĄCZONYCH W SIEĆ
PROJEKT
chyba było coś jeszcze… może ktoś z kolegów ma lepszą pamięć
Wszystko w porządku. Nie jestem urażony, chociaż chwilę (krótką) byłem. Tematy te przeczytałem uważnie. Jednak nadmiar poglądów i opinii nie daje jasnego poglądu na zagadnienie. Trzeba wyselekcjonować wiadomości prawdziwe i ważne od teorii błędnych. Wiem też że uziom musi być integralny, bo z wyładowaniami atmosferycznymi nie ma żartów.
Dobrze by było żeby ktoś kto ma zagadnienie dokładnie opanowane, w formie skondensowanej wyjaśnił wszystkie aspekty które obowiązują w instalacji sali komputerowej, bo temat ten interesuje wielu potencjalnych wykonawców. Chcemy żeby było dobrze i bezpiecznie.
Na tym kończę swoją edukację i pozdrawiam wszystkich którzy mnie pomogli w taki czy inny sposób.
A.C.
Witam
Co przy przy gniazdach oznaczają symbole 2P+T
Pozdrawiam