Proszę o wytłumaczenie ,dlaczego w układzie styczników gwiazda-trójkąt
dobiera się stycznik od gwiazdy na mniejszą moc, jak silnik przy rozruchu bieże
dość duży prąd.
Skutki cieplne zjawiska przejściowego jakim jest rozruch, są pomijalne.
Ja mam nowe pytanie dotyczące właśnie rozruchu silnika 3 fazowego. Czy dla rozruchu takiego silnika jest konieczne stosowanie trzech styczników czy wystarczą tylko dwa ? Czy ciągłe podawania napięcia na zaciski U1, V1, W1 silnika jest zabronione pod wzglendem BHP lub innych przepisów ?
Oczywiście te ciągłe to miałem na myśli po włączeniu zasilania układu napędowego.
Witam
Proszę o wytłumaczenie ,dlaczego w układzie styczników gwiazda-trójkąt dobiera się stycznik od gwiazdy na mniejszą moc, jak silnik przy rozruchu bieże dość duży prąd.
Przecież to podstawowy cel stosowania przełącznika/układu
Skutki cieplne zjawiska przejściowego jakim jest rozruch, są pomijalne.
, chociaż nie zawsze musi tak być(krótki czas rozruchu).
Ja mam nowe pytanie dotyczące właśnie rozruchu silnika 3 fazowego. Czy dla rozruchu takiego silnika jest konieczne stosowanie trzech styczników czy wystarczą tylko dwa?
Muszą być 3, mówimy tutaj o klasycznym układzie
Czy ciągłe podawania napięcia na zaciski U1, V1, W1 silnika jest zabronione pod wzglendem BHP lub innych przepisów ?
Na zdrowy rozum takiego układu nie powinno się dopuścić do eksploatacji, (chociaż na pewno gdzieś w przepisach coś takiego jest, że nie wolno), jak to sobie wyobrażasz, że silnik się nie kręci a jednocześnie jest pod napięciem?
To jak się do tego mają nowe napędy firmy SEEW, które w korpusie silnika mają falownik i logikę sterującą. Wszystko jest podłączone jednym kablem w którym jest zasilanie (3x380V) oraz magistrala PROFIBUS. Tam też silnik się może nie kręcić a zalilanie jest cały czas.
Witam
To jak się do tego mają nowe napędy firmy SEEW, które w korpusie silnika mają falownik i logikę sterującą. Wszystko jest podłączone jednym kablem w którym jest zasilanie (3x380V) oraz magistrala PROFIBUS. Tam też silnik się może nie kręcić a zalilanie jest cały czas.
Tak się mają jak klasyczny układ
Na uzwojeniach oczywiście niema ale napięcie dochodzi do silnika. Przecież uzwojenia silnika nie są wyprowadzone na zewnątrz jest to pod pokrywą i każdy kto ją otwiera musi być świadom że może tam być napięcie.
Witam
na silnikach się nie znam, alewydaje mi się to niemożliwe może Kolega Gienek wytłumaczy jak więc oddzielone są uzwojenia od zacisków w skrzynce stojana??? Chętnie się czegoś nowego dowiem.
Witam
na silnikach się nie znam, alewydaje mi się to niemożliwe może Kolega Gienek wytłumaczy jak więc oddzielone są uzwojenia od zacisków w skrzynce stojana???
Pozwól że ja coś napiszę: Silniki takie są bardzo popularne w napędach np. pomp obiegowych takie 3 in 1, pompa obiegowa, silnik i falownik w jednym. Poszukaj w www.google.pl na pewno coś znajdziesz.
Cytat z wypowiedzi marcin-ryba:
Czy w tych silnikach jak nie pracują jest napięcie na uzwojeniach?Na uzwojeniach oczywiście niema ale napięcie dochodzi do silnika. Przecież uzwojenia silnika nie są wyprowadzone na zewnątrz jest to pod pokrywą i każdy kto ją otwiera musi być świadom że może tam być napięcie.
Takie silniki pewnie nigdy nie będą pracować w układnie
Może jeszcze raz napiszę o co chodzi. Czy uzwojenie silnika 3 fazowego o rozruchu
Witam Kolegę Gienka i Kolegów na Forum.
Co prawda z napędami rozstalem się dawno temu i nie przypominam sobie przepisu zabraniającego utrzymywania uzwojeń silnika pod napięciem.
Ale wydaje mi się to niewłaściwe z dwóch powodów:
-będzie płynął prąd przez pojemności uzwojeń względem siebie oraz względem ziemi i to tym wiekszy im bardziej odkształcone będzie napięcie
-jak silnik ma uzwojenia pod napięciem to może nagle ruszyć ( tak jak strzelba wisżąca na ścianie strzela raz do roku) , a to może być niebezpieczne dla obsługi maszyny.
Dodam, że w krajach “biednych” na zautomatyzowanych liniach produkcyjnych napędzanych prez kilkaset silników nie oszczędzano na aparatach - każdy silnik miał w obwodzie ręczny rozłącznik izolacyjny zamykany na kłódkę - zastosowany w celu zapewnienia bezpieczeństwa pracy elektryków.
Pozdrawiam
Teodor
Z tego wynika że będę zmuszony do zainstalowania trzeciego stycznika odcinającego zasilanie tego silnika.
Dziękuję wszystkim forumowiczom za wszystkie wypowiedzi.
jak Pan stycznik nie załączy , to napięcie na uzwojenie nie będzie podane.
…kto Was uczył elektryki…?
Ogólny wyłącznik jest tańszy od stycznika. Ale jak ktos się uprze może wszystko sterować przy pomocy styczników!
Witam
Ja się na swoich nauczycieli nie skarżę.
Nauczyli mnie, że w przypadku maszyn z napędami poza wyłącznikiem głównym dla całej
maszyny stosować należy obwód z wyłącznikami bezpieczeństwa zapewniającymi
odłączenie napędów. Tak się dziwnie składa, że najczęściej stosowane są układy
ze stycznikiem . Stąd nie rozumiem reakcji kolegi rel.
Witam kolegów.
Stycznik ma tą zaletę że przy chwilowym zaniku napięcia napęd nie załączy się samoczynnie, co byłoby niebezpieczne dla obsługi jak i samego urządzenia (niekiedy).
Pozdrawiam
Witam kolegów.
Stycznik ma tą zaletę że przy chwilowym zaniku napięcia napęd nie załączy się samoczynnie, co byłoby niebezpieczne dla obsługi jak i samego urządzenia (niekiedy)
Witam
owszem jak ma podtrzymanie za pomocą zestyku zwiernego (nie wyłącznika) i jest system blokad przy użyciu zestyków pomocniczych styczników aby przy powrocie napięcia nie mieć uzwojenia połączonego w trójkąt.
Witam!
Jednak były kiedyś takie wyłączniki gwiazda-trójkąt, które mimo, że silnik nie pracował utrzymywały napięcie na zaciskach uzwojeń.
Ale nie należy tego naśladować.
Natomiast jako ciekawostkę można ddodać, że ten sam wyłącznik mógł być użyty jako wyłącznik lewo-prawo.
Po zaniku napięcia i powrocie maszyna nie może się samoistnie załączyć.
Stąd ten stycznik.
STANCA
Po zaniku napięcia i powrocie maszyna nie może się samoistnie załączyć.
Stąd ten stycznik.
STANCA
pronowałbym przed napisaniem swojego czytać poprzednie posty - to raz.
a dwa - maszyna może się samoczynnie załączać (cyklem gw.-tr.) - to zależy od technologii pracy urządzenia.