Wiedza moich Szanownych Kolegów jest przeogromna, więc i tym razem mam nadzieję ,że otrzymam fachową poradę.
Pracuję nad tematem " PZ-110/15kV;13,5MVA" w mieście -zasilanie kablowe na napięciu 110kV.
Muszę opracować tzw. dyspozycję budowlaną dla konstruktora budynku-PZ w podziemiu.
PBUE takich rozwiązań nie przewidywało.Czym się “podpierać”?
Będę szczerze zobowiązany za wszystkie rzeczowe podpowiedzi.
Pozdrawiam ,
Janusz Warecki.
PN-E-05115:2002 “Instalacje elektroenergetyczne prądu przemiennego o napięciu wyższym od 1 kV” - podejrzewam, że w tej normie może być część potrzebnych informacji.
Proponuję opracować schemat ideowy (układ szyn, liczba pól, wyposażenie poszczególnych pól itd) biorąc pod uwage warunki zasilania i zwrócić się do potencjalnego dostawcy aparatury - a ten poda koledze wytyczne budowlane odpowiednie do planowanej aparatury.
Pozdrawiam
Teodor
W wykazie “norm aktywnych” zbiór norm wydawnictwa ASLAN normy PN-E-05115:2002 nie znalazłem.
Pozdrawiam, Janusz Warecki
Mnie chodzi o podstawę prawną, wg której mógłbym INWESTOROWI przedłożyć opracowaną ofertę-nie mogę się tłumaczyć, że to zrobił producent.Wytyczne dla konstruktora i architekta muszę opracować ja, a następnie uzyskać akceptację ENERGETYKI.
Ja wiem ,że jest to rzadko stosowane rozwiązanie, PZ 110/15 w budynku (stosowane w świecie), ale chcę to zaprojektować w oparciu o DOBRE PRZEPISY i NORMY.
Rozwiązanie podobne zastosowano w W-wie, ale to była "partyzantka’ zrobiona przez F-my zachodnie -bez dokumentacji ale na fali przemian.
Pozdrawiam, Janusz Warecki.
PN-E-05115:2002 Instalacje elektroenergetyczne prądu przemiennego o napięciu wyższym od 1 kV IDT HD 637 S1:1999
jest w katalogu norm PKN.
Może coś być też na ten temat w :
PN-EN 60517:1999 Rozdzielnice z izolacją gazową w obudowach metalowych na napięcia znamionowe 72,5 kV i wyższe.
Też jest w katalogu PKN.
Odnośnie jakichś przepisów proponuje pytać energetyków z rejonów najwyzszych napięć - tacy chyba nie pojawiają się na tym forum, ewentualnie wykonawców tego typu inwestycji dla energetyki zawodowej. Ja niestety nic na ten temat nie wiem.
Pozdrawiam
Teodor