Doszły mnie słuchy, że w jeśli rozdzielam przewód PEN to punkt rozdziału powinien być uziemiony, proszę o podpowiedź czy to jest prawda i wjakiej normie mogę to znaleźć. Mój przypadek to szafa sterownicza linii technologicznej o mocy około 100kW gdzie 95% to obciążenie czysto 3-f czyli silniki a 5% to obwody jednofazowe (sterowanie).
Dziękuję i pozdrawiam
Z podanej informacji wnioskuję że opisanoa szafa rozdzielczo-sterownicza posiada szynę uziemiającą dla rozdziału przewodu (PEN) na N i PE. Jeżeli tak, to zgodnie z obowiązującą normą PN-IEC-60364-4-413, miejsce rozdziału przewodu (PEN) na N i PE w opisanej szafie należy połączyć głównym przewodem ochronnym z Główną Szyną Uziemiającą budynku (GSU). Natomiast GSU powinna być bezpośrednio połączona z uziemieniem budynku.
Proszę również nie zapomnieć o wykonaniu połączeń wyrównawczych, elementów konstrukcyjnych i urządzeń linii technologicznej.
Tak, ale z następującym sprostowaniem (wyjaśnieniem), mianowicie połączenia wyrównawcze główne łączą ze sobą ( pkt. 413.1.2.1):
- główny przewód ochronny (to ten za rozdziałem, a nie łączący),
- główną szynę uziemiającą,
- rury …,
- metalowe elementy konstrukcyjne obiektu…
W uzupełnieniu należy przywołać jeszcze postanowienia normy PN-IEC 60364-5-54 pkt. 546.2.3. i załącznik B. tej normy . GSU jest połączona z uziomem przewodem uziemiającym.
Przepraszam, kolega j.w.t ma rację, pośpiech spowodował przejęzyczenie zamiast przewodem ochronnym powinno być przewodem wyrównawczym
Dobra zgadzam się w wami co do instalacji w budynkach, ale jak sprawa wygląda na słupie?
Mamy linie oświetleniową 1 fazową czyli jest przewód fazowy i przewód PEN. Lampa ma trzy przewody L, N i PE. Przewód N i PE podłączam do przewodu PEN na lini i co mam ten zacisk uziemić jeszcze. Co na to norma? Nie jest tam nic napisane konkretnie, a może się mylę. Jeśli tak to proszę podać mi punkt normy, w którym to jest zawarte.
Z poważaniem
Jeśli chodzi o sieci elektorenergetyczne, to żadna norma nie zmusza do uziemiania punktu rozdziału. W prenormie SEP-J-002 wyraźnie napisano, jak powinny być rozmieszczone uziemienia robocze w sieci. I wystarczy tego się trzymać.