Pytanie o uprawnienia

Dzień Dobry
Jakie uprawnienia powinna posiadać osoba instalująca sieć elektryczną i sprawdzająca ją (“odbiór elektryczny”) w nowym budynku?

Instalująca musi mieć tzw. uprawnienia SEP (Dz.U. Nr 59, poz.377 z 1998 oraz Dz.U. Nr 15 poz. 187 z 2000r.. W prawie budowlanym jest napisane że osoba dokonująca okresowych kontroli obiektów budowlanych musi posiadać uprawnienia budowlane do kierowania i/lub projektowania oraz uprawnienia SEP. A czy przy odbiorze nowej instalacji również wydaje mi się ze tak ale nie znalazłem tego w żadnej ustawie. Dlatego sam chciałbym usłyszeć (przeczytać) numer tej ustawy. Wiem że zakłady energetyczne wymagają pieczątki osoby z uprawnieniami budowlanymi jako odbierającej. Jeżeli ktoś znalazł coś takiego niech poda numer ustawy.

Osobami uprawnionymi do prowadzenia robót budowlanych są osoby posiadające tzw uprawnienia budowlane wydawane do końca roku 2002 przez wojewodów. Sprawy te regulowane są przez ustawę “Prawo Budowlane” z roku 1994 oraz dodatkowe akty wykonawcze. Przez roboty budowlane rozumie się nie tylko prace budowlane sensu stricto lecz także roboty instalacyjne w tym m.in prace elektroinstalacyjne.
Osoby nie posiadające takich uprawnień nie mogą pełnić funkcji projektanta, kierownika budowy (kierownika robót) lub inspektora nadzoru inwestorskiego.
Oddzielnym zagadnieniem jest sprawa świadectw kwalifikacyjnych stwierdzających spełnienie wymagań niezbędnych do pracy na stanowisku dozoru lub eksploatacji określonych urządzeń lub instalacji ( tzw. grupy kwalifikacyjne D lub E).
Sprawy te reguluje Rozporządzenie Min. Gospodarki z 17.IX.1999.

Wbrew pozorom nie jest to oddzielne zagadnienie ponieważ w prawie budowlanym jest odwołanie do kwalifikacji tzw SEP.

Panie Leszku Z pana wypowiedzi wniskuje ze aby wykonać instalacje w domku trzeba posiadać uprawnienia budowlane, a przeciez nie jest to prawdą. Instalacje taką może wykonać osoba z kwalifikacjami E. Nikt przy wykonaniu tej instalacji nie wymaga kierownika robót ani budowy. Pytanie dalej brzmi czy do odbioru tej instalacji potrzebne są uprawnienia ja twirdzę że tak ale nie umiem podać podstawy prawnej dlatego z chęcią dowiedział bym się jaka jest ta podstawa.
Z poważaniem