Ile powinno być ogromników chroniących napowietrzne przyłącze elektryczne, trójfazowe wykonane przewodem izolowanym? Sieć zasilająca pracuje w układzie TNC, natomiast ochrona przeciwporażeniowa w obiekcie przyłączanym (domek jednorodzinny) realizowana jest w układzie TT. Nazywane jest to chyba “wysepka TT”. Spotkałem się, że na słupie do którego jest przyłączone przyłącze, zastosowano 3 odgromniki na przewodach fazowych przyłączone do PEN. Czy jest to poprawne, nie powinny tam być 4 lub 3+1 odgromniki? Poza tym rezystancja uziemienia ochronnego w złączu wnosi 30 omów. Czy jest to poprawne?
Uważam że wykonanie 3 odgromników jest jak najbardziej poprawne ponieważ jak pan zauważył siec pracyje w układzie TN-C. Czyli na słupie mamy TN-C czyli 3 odgromniki. A jeżeli u klienta ma być TT to tam na przwodzie N powinien być odgromnik, ale na słupie 3. Co do uziemienia złacza nie bardzo wiem o co chodzi. Jakiego złącza. Uziemienie ochronne w układzie TT powino mieć wartość Ra=50/Ia.
Pozdrawiam
witam,
kolega Marcin wyjaśnił temat odgromników. Ja w sprawie uziemienia. Kolego Włodku w złączu mamy uziemienie robocze a nie ochronne.
Kolejna sprawa, RE wydał warunki techniczne przyłaczenia i pewnie podał szczegóły dotyczące uziemienia, systemu ochrony od porażeń, układu pomiarowego. Należy je dokładnie przeczytać.
Swoja drogą zastanawiam się dlaczego w instalacja ma ptacować wg. Ciebie w układzie TT skoro sieć zasilająca pracuje w układzie TN-C??